Potasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesAnnesini, babasını, kız kardeşini, iş arkadaşlarını hatta yattığı hastanedeki hemşireyi bile zehirledi. Yatırıldığı akıl hastanesinde dahi tıp çalışarak zehir konusunda kendisi geliştirdi. Silahı bir fincan çay ve içine eklediği çeşitli zehirler olan seri katilin şok edici hikayesi…
#Graham YoungUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKalp sağlığından kemiklere, kasların düzgün çalışmasından uyku düzenimize vücudumuz için çok önemli bir mineral… Bu mineralin farklı çeşitleri televizyon programlarından sosyal medyaya her yerde karşımıza çıkıyor. Ancak hangi türünü ne zaman ne için kullanacağımız ve fazla kullanımında çıkabilecek sorunlar kafamızı karıştırabiliyor. Magnezyumun hangi formlarıyla nelere yaradığını, yan etkilerini, ne süreyle ve nasıl kullanılması gerektiğini nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e sorduk.
#SağlıkKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıŞiddetli mide ve karın ağrıları ile doktora giden bir kadın 23 haftalık (5.5 ay) hamile olduğunu öğrendi. Yapılan taramalar bebeğin annenin rahminde değil bağırsaklarında büyüdüğünü ortaya çıkardı.
#Dış GebelikTeknoloji çağında yaşıyoruz ve herkes birbirine kolaylıkla ulaşabiliyor. İnsanlar artık cebimizdeki telefonlarla bir tuş uzağımızda. Ancak bazıları telefonla konuşmayı ve aranmayı sevmiyor. Bazıları da telefonda hiç susmadan saatlerce konuşuyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde telefonla konuşmayı sevmeyenlere kulak verdik ve bunun altında yatan nedenleri Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#TelefobiBÜTÜN dünya ile birlikte ülkemiz de aşırı sıcakların etkisi altına girdi. İklim değişikliği sadece sıcaklık artışı değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisindeki artış yanında, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altına girmektedir. Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, aşırı sıcaklardan korunma önlemlerini anlattı:
#1Yaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukMide krampları, hazımsızlık nedeni ile doktora giden 50 yaşındaki bir kadının 9 yıldır karnında ölü bir fetüs taşıdığı ortaya çıktı. Talihsiz kadının hayatını kaybettiği öğrenilirken, nadir görülen tıbbi durumun arkasında acı bir hikaye çıktı.
#AbdBritt isimli 23 yaşındaki kadın çektiği mide ağrıları için gittiği acil serviste hamile olduğunu öğrendi ve doğuma alındı. Genç kadının doğum yapmadan bir kaç hafta önceki fotoğraflarını paylaştığı video sosyal medyada viral hale geldi ve binlerce beğeni aldı.
#DoğumCumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin küresel ekonomik krizi fırsata çevirme konusunda en başarılı ülke olduğunu belirterek, “Vatandaşın gelir kaybını enflasyonun üzerinde ücret artışlarıyla telafi ederek enflasyonun sosyal etkilerini sınırlandırdık. Diyorlar ki onlarda enflasyon yüzde 9 bizde yüzde 80’e dayandı. Onlardaki 9 enflasyonun ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla bizdekinin etkileri aynı değil ki. Kışa rahat giriyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sheraton Otel'de düzenlenen "Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödül Töreni"ne katıldı. Erdoğan "Türkiye'yi hep birlikte büyütecek, güçlendirecek 2053 vizyonuna hazırlayacağız. Kendimizin ve evlatlarımızın geleceği için ülkemizin kazanımlarına sıkı sıkıya bağlı olmamız gereken dönemden geçiyoruz" dedi. Erdoğan "Banka kredileri konusunda yaşanan sorunun nedeni ekonomi politikası değil. Bu sorunu en kısa sürede kapsamlı uzlaşmaya dönüşeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Yurt dışında çalışan işçilerin maaşlarından kesilen gelir vergisine ilişkin talimat veren Erdoğan, "Özellikle de işçilerin yurt dışındaki sorunlarıyla alakalı olarak bazı avukatlık firmalarının alavere dalavere yapmak suretiyle onların güya haklarını alıp iade edeceklermiş gibi imkan yaratma çabaları karşısında bakanlarıma söylüyorum, hiç gecikmeden Meclis'in yeni döneminde yasal düzenlemeyse yasal düzenleme, bu adımı atacağız. Vergi konusunda Hazine Bakanımız hiç gecikmeden, Meclis'in açılmasını beklemeden, süratle adım atıp bunun çıkışını da bakanlığımızın sağlaması gerekir" değerlendirmesini yaptı.
#CumhurbaşkanıMide rahatsızlığı, daha çok hazımsızlık ve şişkinlik sorunları ile hayatı kabusa çevirebilir. Zaman içinde bazı faktörler nedeni ile meydana gelen mide ağrısı daha da artabiliyor. Mide ağrısının ilerlemesi ve süreklilik kazanması durumunda ise, önemli bir sağlık sorunu halini alıyor. Mideye iyi gelen bitkiler nelerdir sizler için derledik.
#MideYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriPek çok insan diyet yaparken ekmek yerine yulaf yemeyi tercih eder. Ancak bir süre sonra bazı insanlarda yulaf tüketimi sonrasında gaz meydana gelir. Bu nedenle gaz ve şişkinlik oluşumunun yulaftan kaynaklı olup olmadığını araştırmaya başlarlar. Peki, gerçekten vücutta oluşan gaz ya da şişkinlik yulaf kaynaklı mıdır detayları ile derledik.
Son günlerde hızla yayılmaya başlayan norovirüs hakkında bilgiler araştırılmaya devam ediyor. Koronavirüs henüz bitmemişken, Maymun Çiçeği virüsü ve ardından da Norovirüs gündemdeki yerini aldı. Peki, Norovirüs nedir, nasıl bulaşır? İşte, Norovirüs belirtileri ve hakkında merak edilenler...
#NorovirüsKantaron bitkisi kılıç otu, koyunkıran otu ve mayasıl otu olarak da bilinir. Dünyanın pek çok yerinde kantoron bitkisi rahatlıkla yetişir. Bilimsel ismi ise, Hypericum perforatum olan bitkinin bir üst sınıfı ise, Hypericum’dur. Aynı zamanda yağı hazırlanan, diğer ismi ile mayasıl otudur. Pek çok bakımdan faydalı olduğu bilinir. Kantaron yağı içilir mi sizler için derledik.
#Kantaron Yağıİngiltere’de 60’tan fazla çocukta salmonella virüsü tespit edildi. Salgının nedeni çikolata! Ülkemizde daha çok pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirle bulaşan bir hastalık olarak tanınsa da çikolatadan kaynaklanması ve çocuklarda yayılması kafaları karıştırdı. Biz de enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman’a hastalığın belirtilerini ve nasıl korunabileceğimizi sorduk.
#SalmonellaKaraciğer vücuttaki en önemli organlardan biridir ve karnın üst kısmında, diyaframın hemen altında bulunur. Karaciğerin yağları parçalamaktan demir depolamaya kadar sayısız işlevi vardır, bu nedenle karaciğer ağrısı yaşadığınızda endişe kaynağı olabilir. Peki, karaciğer ağrısının nedenleri, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkDüzensiz bağırsak sendromu olarak da bilinen irritabl bağırsak sendromu (İbs), Genellikle ömür boyu süren bir problemdir. Birlikte yaşamak çok sinir bozucu olabilir ve günlük yaşamınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Peki ibs nedir, belirtileri nelerdir? İşte ibs tedavisi hakkında bilgiler...
#İrritabl Bağırsak SendromuGüçlü ve zengin takımlar, mütevazı bütçeli küçük takımlarla bir araya geliyor ve Avrupa Konferans Ligine “yanlışlıkla düşen” Avrupa’nın köklü kulüpleri, sürpriz yenilgilerden kaçamıyor. Son olarak, Norveç takımı Bodo/Glimt'in İtalyan devi Roma’yı 6-1 gibi bir skorla yenmesi büyük bir şok etkisi yarattı. The New York Times’ın baş spor yazarı Rory Smith'in yaklaşık 1 yıl önce kaleme aldığı Bodo/Glimt yazısından hareketle bu başarı hikayesinin şifrelerine baktık.
#Bodo/GlimtABD'de 37 eyalette yüzlerce kişiyi hasta eden 'salmonella' salgınının arkasında Meksika'dan ithal edilen soğanlar çıktı. Yetkililer "Aldığınız soğanların nereden geldiklerini bilmiyorsanız hemen çöpe atın. Bu soğanlarla temas etmiş olabilecek tüm yüzeyleri yıkayın ve sterilize edin" uyarısında bulundu.
#Salmonella