Güncelleme Tarihi:
Yulaf, birkaç olağandışı faktör nedeniyle sınırlı sayıda insanda şişkinliğe neden olur.
Yulaf Gaz İle Şişkinlik Yapar mı?
Yulaf, çoğu insan için sağlıklı bir tahıldır. Ayrıca yulaf ezmesinin ana maddesidir. Yulaf ezmesi ve şişkinlik genellikle bir arada olmaz çünkü yulaf çok nadiren şişkinliğe ve gaza neden olan yiyeceklerden biridir. Yulafın şişkinliği tetikleyebileceği bazı nadir durumlar vardır. Bunların başında glütene duyarlı kişiler yer alır.
Yulaf ve yulaf ezmesi lif ve protein bakımından yüksektir. Yulaf, suda kolayca çözünen çözünür lif bakımından yüksektir. Çok fazla lif tüketmiyorsanız ve aniden yulaf da dahil olmak üzere birçok lifli gıda yemeye başlarsanız, bunun mide şişkinliğine, gaza ve kramplara neden olabileceği bilinmektedir.
Uluslararası Gastrointestinal Bozukluklar Vakfı'na (IFGD) göre, irritabl bağırsak sendromunuz (IBS) varsa, lifle ilgili bazı sorunlarınız olduğunu görebilirsiniz. Çoğu zaman sorun çözülmeyen liflerdir. Bu baklagiller, tohumlar, kök sebzeler, buğday kepeği ve mısır kepeğinde bulunur. Ancak IFGD, bazı insanların yulaf içeren çözünür lifle ilgili bir sorunu olduğunu söylüyor.
Yulafın Gaz Yapmaması İçin Ne Yapılır?
Yulaf ezmesi genellikle sağlıklı bir besindir. Ancak hassas kişilerde yulaf ezmesi ve mide rahatsızlığı bazen bağlantılı olabilir. Bu, birçok kişiye iyi bir lif kaynağı sağlayan yulaf ezmesinden hassassanız kaçınılması gerekebileceği anlamına gelir.
Yulaf ezmesi, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlarken size önemli besinler ve az kalori sağlayan kahvaltı için mükemmel bir seçimdir. Sabah yulaf ezmesi mide krampları veriyorsa, bunun bir alerjiden kaynaklandığını varsayabilir ve bu sağlıklı besinden vazgeçmeye meyillidirsin demektir.
Tek seferde lif eklemek yerine, yavaş yavaş ekleyerek vücudunuzun yeni, daha sağlıklı beslenmenize alışmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bol su içiniz çünkü su yulaf ya da diğer lifli yiyeceklerin suyu emmesine yardımcı olur, bu da dışkınızı yumuşak ve hacimli yapar.
Hassas insanlar için yulaf ezmesi sorununun birkaç muhtemel kaynağı vardır. Çölyak hastalığınız varsa, Ulusal Çölyak Derneği'ne göre buğday ya da buğday ürünleriyle temas etmiş yulaf yiyor olabilirsiniz. Uluslararası Gastrointestinal Bozukluklar Vakfı'na göre, irritabl bağırsak sendromunuz (IBS) varsa, çözünür liflere tepki gösteren birkaç kişiden biri olabilirsiniz.