İstanbul Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı kazılarında önemli bir keşif yapıldı. Kazılarda Geç Helenistik döneme ait bir mezar anıtı bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, “İstanbul için inanılmaz bir buluntu, çok büyük bir sürpriz. İstanbul’un tarihi yeniden yazılıyor” dedi.
#Haydarpaşa GarıBurası Hatay’ın Samandağı ilçesi sınırları içinde yer alan Selecuia Antik Kenti içinde yer alan Titus Tüneli… Selecuia Antik Kenti, ilçeye 6,5 km gibi oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Samandağı, sadece Türkiye’nin en uzun plajına sahip olmasıyla değil sınırlarında barındırdığı tarihi ve turistik değerleriyle de ön plana çıkan ilçelerimizden biri...
#Titus Tüneli NeredeParis’ten yola çıkıp, bir devre damga vuran İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin serpildiği Balkanlar’ı adımladım... Selanik, Ohri, Resne ve Manastır... Kendisi de cemiyetin bir üyesi olan yeni roman kahramanım Şehsuvar Sami’nin peşinde bir dedektif gibi şehir şehir dolaştım. Buralarda heyecanlandım, büyülendim ve her adımda kahramanımın ne hissettiğini anlamaya çalıştım.
#Ahmet ÜmitBursa’nın sembollerinden Yeşil Türbe, 30-35 yıl önce takılan banyo fayanslarından kurtarılıp yeniden çinilerle bezendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sponsorluğunda gerçekleşen restorasyon, orijinaline en yakın çinilerin imal edilip yerine takılmasıyla tamamlandı.
Tüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel BabaTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirEski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 63’üncü yılında Topkapı’daki Anıt Mezar’da düzenlenen törende dualarla anıldı, kabirlerine karanfiller bırakıldı.
#Adnan MenderesAtalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatEski uygarlıklar, çok iyi korunmuş antik mezarlar, kaya kiliseleri, Osmanlı izleri, bağcılık ve yeme-içme, eğlence... Türk, Yunan ve Bulgar sınırlarının kesişim noktasındaki küçük bir kasaba, vaat ettikleriyle büyük bir turizm merkezi olmaya aday. Doğal koruma alanlarından tarihi yapılarına kısa bir Svilengrad turu yapalım.
#Gülay Barbaros AltanDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaTürkiye’nin ikinci Kapadokya’sı diye nitelenen 3 bin yıllık tarih mirası Frig Vadisi, eşsiz doğasıyla ziyaretçileri hayran bırakıyor. Vadi, büyüleyici atmosferinde yükselen sıcak hava balonlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.
#Frigya VadisiRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#Rotaİngiltere ile Fransa arasında, 2.100 nüfuslu minnacık bir ada... Hayat o kadar sorunsuz akıyor ki ada sakinleri araçlarını kilitleme ihtiyacı hissetmiyor, hatta caddelerde trafik ışığı bile bulunmuyor. Ancak bu küçük ada 80 yıl önce korkunç olaylara sahne olmuştu. Bütün bunlar yeni bir araştırmayla bir kez daha dünyanın gündemine taşındı.
#Alderneyİstanbul Fatih'te restorasyon sonrası Bulgur Palas'ın açılışı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul’un tarihi meydanları, terk edilmiş endüstri miras alanları, unutulmuş değersizleşmiş kültür varlıkları İBB Miras ile tek tek hayata dönmeye devam ediyor" dedi.
#Ekrem İmamoğluHanau’da dört yıl önce yaşanan katliamda yaşamını yitiren göçmen gençler mezarları başında göz yaşlarıyla ve dualarla anıldı. Anma etkinlerinin kapsamı ve içeriği konusunda ailelerle Hanau Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmazlık, mezarlıktaki törene de yansıdı. Önce Hanau Merkez Mezarlığı’nda dört yıl önce defnedilmiş olan gençlerin mezarları, başka yerlerde defnedilmiş olan gençlerin de temsili mezar taşlarının başında bir anma töreni yapıldı, ardından da mezarlığın girişinde federal ve eyalet hükümetiyle, belediyenin üst düzeyde temsil edildiği ‘sessiz tören’ gerçekleştirildi.
#ALMANYAMahir Polat CHP Fatih Belediye Başkan Adayı ilan edilmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Geçmişinde İBB Genel Sekreter Yardımcılığı da bulunan Mahir Polat, Sanat Tarihi, Mimarlık Tarihi, Kültür Yönetimi gibi alanda ihtisasını gerçekleştirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alan Mahir Polat, vakıf uzmanı unvanı ile görev aldı. Peki, Mahir Polat kimdir, nereli? CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat biyografi bilgileri
#Mahir Polat