X ve bir miktar Y kuşağı hatırlıyor olabilir; ama Z kuşağının gördüğünde bu nedir diyeceği meyveler var... Sonbahar ile birlikte şimdilerde pazarlarda tezgahlarda yerini almış durumda. Anneler babalar, aynı zamanda şifa kaynağı olan bu meyveleri hem siz, hem çocuklarınız için tüketmeye çalışın; çocuklarınız da bu meyveleri tanısın, böylelikle kuşaktan kuşağa aktarılsın...
#BursaAlmanya’da yaşayan Muzaffer Bilkoç (55) geçen yıl Antalya’nın Alanya ilçesinde 3 dekarı örtü altı, toplam 15 dekara passiflora (çarkıfelek meyvesi) bahçesi kurdu. Bilkoç’un bu yıl ilk hasadını yaptığı ürünler kalitesine göre kilosu toptan 40 ila 75 lira arasında alıcı bulurken, market fiyatı ise yaklaşık 100 lira oldu. Muzaffer Bilkoç, “Verimli bir sezon olacak” dedi.
#Muzaffer BilkoçBeslenme önerileri arasında şüphesiz en çok tartışılan konu, meyvelerin ne zaman tüketilmesi gerektiğidir. Detoks kampları karşıt fikirleri savunurken, aç karnına meyve yemenin faydaları, uzmanlar arasında hala göreceli bir kavram olarak güncelliğini koruyor.
#Aç Karna Meyve YemekYaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler. Bununla birlikte, kilo kaybı hedefleri veya diyabeti olan kişiler, meyve yerken zamana dikkat edebilirler. Prof. Dr. Alper Çelik, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Meyve Ne Zaman YenirShakespeare’den Homeros ve Bedri Rahmi’ye kadar pek çok yazar, şair ve ressamın aklına girmiş nar. Romalılar kabuğundan deri, kendisinden ayakkabı boyası yapmış; Osmanlı çinilerindeyse baş köşeye oturmuş. Bu alımlı ve bereketli meyvenin faydaları da bol. Başlıca antioksidanlardan bir kere; bağırsakları güçlendiriyor, ishali kesiyor, idrar söktürüyor, kolesterolü düşürüyor, cildi güzelleştiriyor... E, dolayısıyla bize de bol bol narlı yemek yapmak düşüyor.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilGünümüzde sağlıklı yaşam ve doğal besinler, insanların daha fazla ilgisini çekmektedir. Bu doğal besinlerden biri de Hint bektaşi üzümüdür. Bu üzüm, hem meyve olarak tüketilebilir hem de suyu çıkarılarak çeşitli sağlık faydaları sağlar. Özellikle her sabah aç karnına bu suyu içmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini almanızı ve çeşitli sağlık sorunlarından korunmanızı sağlayabilir. Peki, Hint Bektaşi üzümü nedir, nasıl kullanılır? İşte Hint Bektaşi üzümü faydaları
#Hint BektaşiGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuCennet hurması olarak da andığımız Trabzon hurmasının ardından çürük domatese benziyor diye konuşuyorsunuz, biliyoruz. Ama aslında şeklini beğenmeyip hor gördüğünüz o güzelim meyveyi tanısanız çok seveceksiniz. Bir kere, en azından bir kez şans vermiş olanlar LEZİZZ sual olunmayacağını bilir. Yine de onu bolca tüketmeli, meyve olarak çiğ çiğ yiyemiyorsanız da çeşit çeşit tarifin içine dahil etmelisiniz. Neden bu kadar ısrarcı olduğumuza gelirsek, cennet hurmasının faydalarını öğrenince siz de bize fazlasıyla hak vereceksiniz. Karşınızda, faydalarından nasıl tüketebileceğinize, nerede bulacağınızdan zararlarına, tüm yönleriyle Trabzon (cennet) hurması!
#Cennet HurmasıCennet hurması, yaş hurma, ya da Trabzon hurması olarak bilinen şifalı meyvenin hasadına başlandı. Pazarlarda ise kilosu 15 liradan satılıyor. Her derde deva olan gizli hazine cennet hurması vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. Bu nedenle de kışın hastalıklara karşı adeta kalkan oluyor. Cennet hurması hem kuru hurma hem de yaş hurma olarak tüketilebiliyor. Ancak tek sorun bu yıl fiyatları cep yakıyor. Kilosu 15 ila 20 lira olan cennet hurmasının kurusu ise 150-200 lira arasında değişiyor. Peki, cennet hurması ne işe yarar, neye iyi gelir? İşte cennet hurması faydaları...
#Cennet HurmasıKarpuz mevsimi gelince hem bu meyvenin hem de çekirdeğinin faydaları ile ilgili pek çok bilgiye maruz kalıyoruz. Karpuz çekirdeğinin kalp sağlığından depresyona, kabızlıktan kilo vermeye, cinsellikten cildi güzelleştirmeye kadar birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki gerçekten böyle bir etkisi var mı? Bu iddiaların hangisi doğru hangisi yanlış? Uzmanlara danıştık...
#SağlıkBazı meyve sebzeler tam bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Bu meyvelerin sadece mevsimlerinde değil her zaman tüketilmesi gerekmektedir. Mevsimi dışında da bu ürünlere ulaşmak için meyvelerin bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Bu yapılan işlemlerinde sağlıklı olması gerekmektedir. Kişilerin sağlıklarına zarar verecek işlemlerden uzak durmak gerekmektedir. Dut pek çok hastalığa iyi gelen tam bir şifa deposudur. Dut kurutularak ta tüketilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dut