Merhaba lezzetsever dostlarım... Bu yılbaşında yeni yılı saray sofrası dokunuşlarıyla karşılamaya ne dersiniz? Havalar iyice soğumuş, bir de yeni yıla çok az bir zaman kalmışken, yılbaşı sofralarınız için saray mutfağının ve sultanların gözbebeği olan ayva tatlısı ile geldim. Kış meyvelerinin gözdesi ayvanın sahneye çıktığı bu çok özel yılbaşı tatlısı, yeni yıl sofranızı taçlandırmanın en güzel yolu olacak.
#Milföylü Ayva TatlısıSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDünya genelinde çok sayıda farklı böcek türü bulunur. Böcek türlerinin de kendine göre bazı özellikleri bulunuyor. Böcek türleri, dünya genelinde pek çok farklı çeşide sahiptir. Hayvanlar grubunda bulunan bu böcekler ekosistem üzerinde çok önem taşırlar. Aynı zamanda böcekler pek çok canlının da besin kaynağı olarak bilinir. Siyah böcekler nelerdir sizler için derledik.
#BöcekBağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiSağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için dengeli ve doğru beslenmenin gerekli olduğu artık bilinçli bireyler tarafından bilinmektedir. Bunun için de sebze ve meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiği de artık bir sır değildir. Sebze ve meyve sularının da ayrıca vücuda çok sayıda yararının bulunduğu bilinmektedir. Karpuz suyunun faydaları da bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyunun faydaları nelerdir, karpuz suyu içmenin cilde yararları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuDünya genelinde çok sayıda böcek türü bulunmaktadır. Böcek türlerinin ise kendilerine has bazı özellikleri bulunuyor. Böcek türleri ve özellikleri nelerdir? Türkiye'de görülen Haşere isimleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
ULUSLARARASI Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), tarafından 25-27 Mayıs’ta gerçekleşen 2021 INC 3D Çevrimiçi Konferansı tamamlandı. Konferans, dünyanın 70’ten fazla ülkesinden kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki bin 300’den fazla sektör profesyonelini bir araya getirdi.
#Kuru MeyveManolya çiçeği; oldukça hoş bir kokusu olan, yaprakları ve oval görünümlü kaba bir çiçek türüdür. Manolya çiçeği; tür şeklinde iki çeşit şeklinde gruplandırılmaktadır. Manolya çiçeği; her mevsim rengini koruyan ender bitkilerin içerisinde yerini alır. Peki manolya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Manolya çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Manolya ÇiçeğiAfrika kökenli karite yağı diğer isimleri ile shea ve butter yağı son yıllarda özellikle kozmetik sektöründe son derece adı duyulan ve popüler olan özel bir yağ. Losyon ve nemlendirici olarak yaygın bir şekilde kullanımına rastlanan karite yağı, doğada bulunan en saf ve besleyici yağlardan biri olarak gösteriliyor. Kokusu bakımından Hindistan cevizini andıran karite yağına bu yağ hakkında bilgi edinmek istenen pek çok kişi tarafından araştırılıyor. En çok yanıtı merak edilenler karite yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Karite yağı faydaları ve kullanımı hakkında detayları derledik.
#Karite Yağı NedirSağlıklı olmak için düzenli sebze ve meyve tüketmek gerekir. Bazı sebze ve meyvelerin çekirdekleri ise sağlığa pek çok yarar sağlamaktadır. Özellikle de şeftali çekirdeğinin sağlığa önemli yararları bulunuyor. Şeftali çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için sofralarımızdan ve beslenme listelerimizden eksik etmememiz gereken meyvelerin başında erik geliyor. Erik pek çok çeşidi ile en çok tüketilen meyveler arasında göze çarpıyor. Papaz eriği, mürdüm eriği, Malta eriği ve can eriği en sevilen çeşitlerindendir. Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı. Peki erik çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Erik çekirdeği faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sebze ve meyvelerin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de kış meyveleri düzenli tüketildiğinde oldukça sağlıklıdır. Ayva genel olarak sağlığa yararları fazla olan nadir meyvelerden birisidir. Ayva çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir, faydaları saymakla bitmiyor. Ancak onun da azı karar, çoğu zarar! Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Fazlasından kaçının” diyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve aromatik olan zencefili ‘tadında’ kullanabilmeniz için şeflerden tarifler aldık.
#GazetehaberleriÇocuklar ve bebeklerin her mevsimde çıkmış taze sebze ve meyveleri tüketmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Selda Bülbül, “Beslenme kişiseldir ve mevsimlere göre değişiklik gösterir. Çocuklar ve bebekler için sağlıklı beslenmede önerdiğimiz her dönemde mevsiminde çıkmış taze sebze ve meyveleri tüketmeleridir. Bebek beslenmesi için de yazın mevsimine uygun sebze ve meyvelerin tercih edilmesi uygun olur. Bu günlerde tezgahlar iyice çeşitlendi ve renklendi. Tabii ki sofralarımız da şenlendi” dedi.
#ÇocukBebeklere verilecek ideal besinin anne sütü olduğunu belirten Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Bülbül, anne sütünün içinde bulunan omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineraller ile bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığını, daha iyi gelişmesini sağladığını belirtti.
#Anne SütüMinik kırmızı boncuklar gibi görünen kekreyemiş, İsveç kirazı olarak da biliniyor. Peki kekreyemiş meyvesinin faydaları nelerdir? Kekreyemiş tüketirken nelere dikkat edilmeli? Diyetisyen Şevval Güzel, kekreyemiş meyvesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkKış mevsiminin gelmesiyle birlikte vücudun hastalıklara açık hale geldiğini söyleyen uzman diyetisyen Başak Coşkun, grip ve soğuk algınlığından korunmak için bol bol fermente besinler grubunda yer alan kefir, yoğurt, turşu, tarhana, sirke ve boza tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.
#Fermente GıdalarVitaminler vücudumuz için olmazsa olmaz yapı taşlarındandır. Vitaminlerin çoğul kısmı besinler tarafından vücudumuza alınır. Sebze ve meyveler bu besinlerin başında gelir. Peki, sebze ve meyvelerden vitaminleri daha nitelikli alabilmemiz için nelere dikkat etmemiz gerekir?
#MeyveGittikçe yaygınlaşan ve birbirinin devamı olan bu iki sorun bu nedenle de zaten “kadın kadına sohbetlerin” değişmez konularından biridir. “Kemikler ne zaman, ne olduğunda osteopenik ya da osteoporoz damgası yiyor, nedir bu iki teşhisin arasındaki fark?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, buyurun...
#Osman MüftüoğluTürkiye’nin ilk ve lider paketli kuruyemiş markası Tadım, çiğ kuruyemiş ve kuru meyve ailesiyle tüketicilere, lezzetli, keyifli ve sağlıklı atıştırmalık seçeneği sunuyor. Tadım, çiğ kuruyemiş ve kuru meyve ailesiyle, son yıllarda, tüketicilerin yaşam tarzındaki farklılıklara paralel olarak değişen tüketim alışkanlıklarına da yanıt veriyor. Yapılan araştırmalar, tüketicilerin artık sağlıklı yaşam ve iyi beslenme trendini benimsediğini gösteriyor.
#Çiğ Kuruyemiş