Güncelleme Tarihi:
Greyfurt (1 adet: 50 kalori)
Anavatanı Çin ve Hindistan’dır. Ancak günümüzde birçok türü çeşitli bölgelerde yetiştirilebilmektedir. Greyfurt sizin tatlı ihtiyacınızı giderebilecek bir meyvedir.
Ancak yapılan araştırmalar greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini arttırdığı ve ölümle sonuçlanabilecek zararlı yan etkiler ortaya çıkardığını göstermiştir. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin greyfurttan uzak durmaları gerekmektedir.
Neye iyi gelir; Soğuk algınlığına iyi gelir, sindirimi uyarır, diş etlerinin kanamasını azaltır, kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır, mide ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini azaltır, tansiyonu dengeler, idrar sökücü özelliği vardır.
Papaya (Orta boy bir papaya: 54 kalori)
Özellikle Güney Afrika, Latin Amerika, Avustralya ve Hawaii de bulunabilen bu tropikal meyveyi artık ülkemizde de bulabiliyoruz.
Diğer benzer tropikal meyvelerde olduğu gibi etlerin yumuşatılması sırasında kullanılmaktadır. Özellikle Hindistan’da et yemeklerine papaya ilave edilerek etin daha yumuşak ve daha kolay sindirilebilir hale gelmesi sağlanır. Tayland ve Asya yemeklerinde de sıkça kullanılır. Papaya, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, pasta yapımında kullanabilirsiniz
Neye iyi gelir; Papayanın suyu ilt bozukluklarına iyi gelir, kırılmış omurga tedavilerinde kullanılır, aindirimi kolaylaştırır, kilo ve yağ oluşumunu engeller, kanser oluşumunu engeller.
Yaban Mersini (100 gr: 63 kalori)
Yaban mersini Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika’da Kayalık Dağlar’dan gelen uzun ömürlü bir bitkidir.
Amerikan çay üzümlerine benzer meyveleri olan bir çalı bitkisidir. Aynı zamanda kızılcık meyve ailesi ile de ilgilidir. Ülkemizde yaban mersinine farklı bölgelerde farklı isimler verilmektedir. Örneğin Rize’de likapa, Trabzon’da Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü, Artvin’de Morsivit veya Mahabak, Giresun’da Çalı Çileği, diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü deniliyor.
Neye iyi gelir; Güçlü bir antioksidan görme bozukluklarına iyi gelir, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, alzheimer hastalığının oluşumunu engelleyebileceğine dair araştırma sonuçları olmuştur, güçlü bir şeker düşürücü; damar sertliği ve varise iyi gelir.
Dut (100 gr: 90 kalori)
Dut’un ilk başta kalorisi yüksekmiş gibi gelse de çok az dut yiyerek ona alternatif olarak yiyeceğiniz tatlılardan çok daha az kalori alabilirsiniz. Üstelik faydaları da saymakla bitmez.
Özellikle ipek yapımı ile Çinliler tarafından tüm dünyaya yayılan dutun meyvesi kadar yapraklarının da çok faydalı olduğu biliniyor. Dut yaprağını kaynatarak içebilirsiniz. Dutun, meyve olarak faydaları kadar ağacı da birçok alanda kullanıyor.
Dut ağacının tahtasının sert, dayanıklı ve sıkı zerreli olduğu için özellikle tenis raketi, sörf tahtası ve bot gibi spor ekipmanı yapımında kullanıyor. Öte yandan, dut ağacından beslenen zararlı böcek olmadığı için herhangi bir tarım ilacı da kullanılmıyor. Bu nedenle dut dünyanın en ekolojik ürünlerinden biri olarak sayılıyor.
Neye iyi gelir; Kanseri önleyici bir maddeye sahiptir, kolestrolü dengeler, yüksek kan şekerini düşürür, beden ve zihin gevşetici özelliğe sahiptirİdrar söktürücü, ateş düşürücü.