Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiEvliliğin mutlu ve sağlıklı bir şekilde yürümesinin önündeki engellerden biri de kişisel bakım ve hijyen problemi. Pek çok çift, kişisel hijyenin yetersizliği ya da eksikliği nedeniyle sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkiler bitebiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde partnerlerinin vücut kokuları nedeniyle rahatsızlık yaşayan, sırf bu yüzden ayrılan ya da sevdiği kişi üzülmesin diye bu sorunu bir türlü dile getiremeyenlerle konuştuk.
#HijyenGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi Şenerİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#OmikronOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının tırmanacağı pik seviyeyi Şubat ayının ilk iki haftasında beklediklerini söyledi. Daha önce deneyimlenen ve istenilen düzeyde sonuç alınamayan kapanma tedbirlerinin gündemde tutulmasının faydası olmadığını belirten Prof. Dr. Şener, “Daha önce deneyimleyip istenilen düzeyde sonuç alamadığımız kapanmayı gündemde tutmanın faydası yok. Bu tip önlemler sağlık sisteminin tıkanma ihtimali oluştuğunda alınıyor. Şu anda sağlık sisteminde tıkanma yok” dedi.
#KoronavirüsA noktasından B noktasına gitmeye çalışırken küresel ısınmayı ne kadar etkiliyoruz? Her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim kriziyle mücadele için pek çok çözüm üzerine düşünüyoruz. Havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşımına karşı "çevreci" seçeneklerle büyük farklar yaratmak mümkün...
#İklim KriziBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetEskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, grip mevsimi ve Covid-19’un birlikte görüleceği riskli günlere girildiğini ifade ederek, “Maske zorunluluğu, işletmelerin kapalı olması ve insanların gerçekten sosyal mesafeye ve el hijyenine çok dikkat etmeleri nedeniyle grip vakaları önemli ölçüde düşüktü. Şu anda görünen o ki, dünyayı bu yıl daha kötü bir grip mevsimi beklemektedir” açıklamasında bulundu.
#PandemiCovid-19'a karşı aşılamanın yaygınlaşması ve vaka sayılarının azalması, maske zorunluluğunun gevşetilmesi ihtimalini de beraberinde getirdi. Biz de vatandaşlarımıza zorunlu olmayan maske kullanımına dair fikirlerini sorduk. Bakın nasıl cevaplar geldi...
#MASKEDünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsünün kaynağını halen kesin olarak bilmiyoruz. Salgının ilk günlerinde ortaya atılan ancak daha sonra gözden düşen laboratuvar sızıntısı teorisi ise son dönemde yeniden üstelik çok daha güçlü bir biçimde tartışılır hale geldi.
#ÇinDönem dizisi “Bridgerton” aralık ayında dijital platformda yayına girdi. 19’uncu yüzyılda genç kızların erkeklerle tanıştırıldığı rekabetçi evlilik pazarında herkes tarafından çok beğenilen Hastings Dükü Simon Basset karakterine hayat veren Regé-Jean Page, dünya çapında şöhret oldu. Genç kızların yeni ilgi odağı haline gelen oyuncuyla görüntülü olarak hayatını değiştiren diziyi konuştuk.
#Regé-Jean PageDönem dizisi “Bridgerton” aralık ayında dijital platformda yayına girdi. 19’uncu yüzyılda genç kızların erkeklerle tanıştırıldığı rekabetçi evlilik pazarında herkes tarafından çok beğenilen Hastings Dükü Simon Basset karakterine Regé-Jean Page, dünya çapında şöhret oldu. Genç kızların yeni ilgi odağı haline gelen oyuncuyla görüntülü olarak hayatını değiştiren diziyi konuştuk.
#The WeekndTüm dünya İngiltere’de koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı bir hale gelmiş olabileceğinden bahsediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Nilüfer Aykaç, konuyla ilgili gelişmeleri anlatıyor ve uyarılarda bulunuyor.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraKoronavirüs başta sınır komşularımız olmak üzere dünyada yayılıyor. Türkiye’de ise henüz bir vakaya rastlanmadı. Ancak toplumda “Nasıl olur da hâlâ Türkiye’ye gelmez?” sorusu ve “Aslında vaka var ama açıklanmıyor” düşüncesi hâkim. Peki gerçek ne? Türkiye’de Kovid-19 var mı, yok mu? Genlerimizin bu işte bir payı var mı? İşte yanıtı.
#YazarSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda dün Tahran'dan İstanbul'a gelen uçağın neden Ankara'ya acil olarak indirildiğini açıkladı. Bakan Koca, uçaktaki yolcuların testlerinde corona virüse rastlanmadığını da söyledi. Sağlık Bakanı Koca ayrıca, ''Aşı ile ilgili gelişme olduğunu söyleyenler var. Aşı ile ilgili antikor sürecinden sonra klinik çalışma önemli. Asıl zaman alan o. Dolayısıyla bu süreç en az 6-9 ay gibi bir süreç olacak.'' ifadelerinde bulundu.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Corona virüse (2019-nCoV) ilişkin, "Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde bir operasyon merkezi oluşturduk. Bakanlık bünyesinde de bir bilim kurulu oluşturuldu." dedi.
#Aksaray