Havaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün, Covid-19 ve mevsimsel alerjinin benzer belirtileri olduğuna dikkat çekerek, iki hastalığın birbirine karıştırılmaması uyarısında bulundu. Gülergün, “Doğru teşhis için göğüs hastalıkları muayenesi, alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkiklerin yapılması gereklidir” dedi.
#AlerjiBahar aylarında havada yoğun olarak bulunan polenlerin alerjik nezleye neden olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, saman nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerjik nezleden korunmak için maske takılmasını, mümkün olduğu kadar açık havada dışarıda kalmamayı, eve gelince kıyafetlerin değiştirilmesini ve evdeki pencerelerin kapalı tutulmasını önerdi.
#Prof. Dr. Ali Metin GörgünerÖzellikle toplumda burun tıkanıklığı için çok sık tercih edilen bazı burun spreylerinin uzun süre kullanılmasının sakıncalı olduğuna dikkat çeken Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr. Kenan Selçuk Tuncay, “Bazı burun spreyleri uzun süre kullanıldığında burundaki normal olan fizyolojik mekanizmaları kalıcı olarak yok ettiği için şikayetlerinin daha da artmasına ve hastaları çözümü olmayan bir yola sürüklemektedir” dedi.
#Burun SpreyiBahar güneşli günlerle gelse de bazı hastalıklar için sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olabilir. Bunlardan biri de dünya üzerinde en sık rastlanan alerjik problemlerden alerjik rinittir. Baharın tadını çıkarmak için alerjik rinit ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için hazırladım.
#Alerjiİçinde bulunduğumuz bahar dönemi, alerjik hastalıklar gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Ağaç, yabani ot ve tahıllar aracılığıyla çevreye yayılan polenler sebebiyle anne adayları, çocuklar ve bebekler alerjik hastalıklarla karşılaşabiliyor. Bilhassa astım hastaları ve alerjik bünyeye sahip anne adaylarının alerjik hastalıklara karşı bazı önlemler alması gerekiyor.
#Astım“Doğanın yeniden canlandığı, insanların neşe ve sevinçlerinin arttığı bahar ayları, mevsimsel alerjik rinit hastaları için kabusun geri dönmesi gibidir. Bunun nedeni havada yayılan; ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları çiçek tozları yani polenlerdir. Soluduğumuz havaya karışabilen küçük moleküllü polenler 300 kilometre kadar uzağa bile ulaşabilir.Yani Edirne’deki bir bitki poleni, İstanbul’daki alerjik çocuğu etkileyebilmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu açıkladı.
#Bahar AlerjisiMalum bahar ayları, alerji ve astıma yol açabilen polenlerin yoğun olduğu zamanlar. Hem yaşadığımız hem de şu veya bu nedenle geçici bulunduğumuz coğrafya alerjilerimizi etkiler. Tatillerini veya seyahatlerinizi polen alerjinize göre planlayabilirseniz daha konforlu zaman geçirebilirsiniz.
#SeyahatMEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ KULAK BURUN BOĞAZ BÖLÜMÜ’NDEN OP. DR. MURAT KOÇ,, "ALERJİK NEZLE (ALERJİK RİNİT), ÖZELLİKLE SABAH SAATLERİNDE BURUN AKINTISI, HAPŞIRIK NÖBETLERİ VE KAŞINTILAR GİBİ BELİRTİLER İLE KENDİNİ GÖSTEREN; HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEYEN VE ONU SOSYAL ÇEVREDEN UZAKLAŞTIRAN ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR" DEDİ.
Bahar aylarında soğuk algınlığına benzer belirtiler yaşıyorsanız asıl sorununuz “alerjik rinit” olabilir. Alerjik rinit, aynen soğuk algınlığı gibi burun tıkanıklığı ve akıntısı, hapşırık, sinüslerde basınç hissi gibi belirtilerle seyrediyor. Aralarındaki en önemli farksa, soğuk algınlığının mikroplar, rinitin ise alerjenlerden kaynaklanması.