Mevsimsel tarım işçileri göçe başladı. Hasatta çalışan; fındık, domates, pamuk toplayan bu işçilerin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Ancak Hayata Destek Derneği’nden Leyla Özer’in deyişiyle tükettiğimiz her üründe çocuk emeğini sorgulamalı ve bu durumu dert etmeliyiz çünkü bu iş çocuk oyuncağı değil! Özer’e konuyla ilgili sorularımızı yöneltip çadırlarda yaşayan, tarlalarda çalışan ve eğitimden uzak kalan çocukları dinledik.
#Gizem CoşkunardaÇocuk işçiliği geçmişten bugüne kısır döngüye dönüşmüş bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı ‘Çocuk İşgücü Araştırması’na göre, Türkiye’de nüfusun yüzde yaklaşık beşte birini oluşturan 5-17 yaş grubundaki 720 bin çocuk çalışıyor. Bu sayı 5-17 yaş gurubunun yaklaşık yüzde 4 buçuğunu oluşturuyor. Oran düşük gibi görünse de Türkiye’de yüzbinlerce çocuğun çalıştığı gerçeği değişmiyor. Çalışan her 3 çocuktan biri eğitim hayatına devam edemiyor. Çocukken çalışmak zorunda kalan ancak eğitimine ailesinin desteğiyle devam edebildiği için kendini ‘şanslı’ olarak gören Turan Burun, çalışmak zorunda kalan/bırakılan çocuklar için ‘Onların hikayesi benim hikayem’ diyor.
#12 HaziranTürkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği ve Erken Çocukluk Eğitimi Dünya Organizasyonu (OMEP) Türkiye Milli Komitesi işbirliğiyle 23-25 Nisan'da çevrimiçi yapılan "2020-2021 Okul Öncesi Eğitim Konuşmaları-Çocuğa Bakış ve Güncel Eğilimler" etkinliğinin sonuç bildirgesinde, öğretmen-aile-çocuk üçgeninden kaliteyi inşa etmenin gerekliliği vurgulandı.
#OMEP- Bahar, mevsimlik tarım işçileri için ekmek uğruna çile dolu bir göç sürecinin başlangıcı demek...Önümüzdeki dört ay onlar için meyvenin, sebzenin hasat zamanına göre şehirden şehre savrularak geçecek. - Kamyon kasalarında dram dolu yolculuklar bekliyor onları. Sonrası ise suyun, gıdanın, sağlığın olmadığı işçi kampları, emek sömürüsü, okuldan alınan çocuklar...
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda bölgelere göre tatillerin olabileceğini açıkladı. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla da görüştüklerini söyleyen Bakan Selçuk, “Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak” dedi.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; beş yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Şartları elverişsiz okullarda erken çocukluk eğitimi alan çocukların beslenme ihtiyacı karşılanacak, ailelere materyal desteği sağlanacak. Liselerde alan seçimi 9'uncu sınıfta başlatılacak, 12'nci sınıf ise pilot bölgelerden başlamak üzere yükseköğretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecek. İlkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacak. Gelecek eğitim-öğretim yılı itibarıyla İngilizce eğitiminde 2'nci sınıflardan başlayarak kademeli olarak yeni bir yaklaşım ortaya konularak, Türkiye genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanacak. Nitelikli yabancı dil eğitimi için 'Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi' oluşturulacak.
#2023 Eğitim VizyonuMEB ‘2018 Yılı Performans Programı’nda bu yıl eğitim için belirlediği hedefleri açıkladı. Buna göre, özel okullara giden öğrencilere verilen destek miktarı 1 milyar 278 milyon 684 bin liraya çıkarıldı. 340 bin öğrencinin bundan yararlanması hedefleniyor. 2018’de okul öncesinde özel öğretimin payının yüzde 16.50; ilkokulda yüzde 4.70; ortaokulda 5.80 ve ortaöğretimde 12.20’ye yükseltilmesi planlanıyor. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenecek etkinlikler için 3 milyondan fazla gider öngörülüyor. En büyük sorunlardan biri olan devamsızlık oranlarının meslek liseleri için 39, Anadolu imam hatip liseleri için de 31.10’a düşürülmesi hedefleniyor.
#MEBYaklaşık 18 milyon öğrenci için yeni eğitim öğretim yılı başladı. Bazı öğrenciler sabah karanlıkta okul yolunu tutarken, bazıları da aile ekonomisine katkıda bulunmak için okul yerine tarlaya gitti. İşte Türkiye genelinden okula dönüş manzaraları...
#OKUL16 yaşındaki Sevim, günlüğü 60 liraya ailesiyle birlikte bir fındık bahçesinde çalışıyor. Hiçbir şey onu hayallerinden alıkoyamıyor, “Yazılımcı olacağım” diyor. Azize 17 yaşında... Okul tatil olduğundan beri kayısı tarlasında ter döküyor. Resim öğretmeni olmak istiyor. Kardeşi Ahmet’in hayali diş hekimliği... Türkiye’de sayıları 400 bini aşan çocuk mevsimlik işçilerden sadece 22 bini okula kayıtlı. Onlardan da şanslı olanlar okula devam edebiliyor. 16 yaşındaki Mahsun gibi 12 kardeşi için ağlaya ağlaya okulu bırakıp tarlada çalışmaya giden binlercesi var. Ders zili tarladaki kimi çocuklar için hiç çalmayacak...
#Çocuk İşçilerResmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden başka illere giden vatandaşların ve ailelerinin bu süreçte yaşadığı sorunların giderilmesine yönelik çalışma başlatıldı.
#BaşbakanlıkMANİSA'da Yunusemre ilçesindeki milyonluk lüks evlerin yanındaki boş araziye naylon çadır kuran 20 kişilik, 3 aile, kış şartlarında yaşam savaşı veriyor. Denizlili olduklarını belirten aileler, nerede iş bulabilirlerle o kente gittiklerini söyledi.
#Manisa