Güncelleme Tarihi:
Kemal ATLAN / ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) tarafından Kadın Sağlığı Danışma Merkezi hizmete girdi.
Avrupa Birliği İnsani Yardım Finansal Desteği, ESOGÜ ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ortaklığında Sağlık Bakanlığı'nın da desteği ile Eskişehir'de yaşayan Suriye ve Iraklı mülteci, mevsimlik tarım işçisi ve yerelde ihtiyaç sahibi kadınların ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanacağı Kadın Sağlığı Danışma Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Törene Vali Yardımcısı Cafer Yıldız, Odunpazarı Kaymakamı Cemal Şahin, ESOGÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Gönen, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, Avrupa Birliği İnsani Yardım Türkiye Ofisi sorumlusu Jane Lewis ile çok sayıda davetli katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Kadın Sağlığı Danışma Merkezi Proje Sorumlusu Doç.Dr.Figen Çalışkan şunları söyledi:
"Projemiz Suriye ve Irak mülteci, mevsimlik tarım işçisi ve yerelde ihtiyaç sahibi kadınlarımız ve kız çocuklarımıza güvenli alanlar oluşturmayı hedeflemektedir. Üreme sağlığı ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet hizmetlere erişimlerini güçlendirmek, ayrıca sağlık danışmanlığı hizmeti sunmayı amaçlayan bir projedir. Projenin ana faaliyet alanları, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve aile planlaması hizmetlerdi, psiko-sosyal destek, toplumsal şiddete dayalı şiddeti önleme çalışqmaları ve Türkçe dil kursu, ilk okuma yazma kursu, müzik ve resim kursu gibi kadınları güçlendirme çalışmalarından oluşmaktadır.".
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, ofislerinin 2011 yılından bu yana insani ihtiyaçlara cevap vermek için çalıştığını belirterek, "kadın ve çocuklar mülteci nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunların yüzde 25'ini kriz dönemlerinde daha da ihmal edilen acil durumlarda daha savunmasız olan hamile kadınlar oluşturmaktadır. Güvenlik, itibar ve sağlıklarının korunmasının sağlanmasını, ailelerin ve toplumların refahı için öncelik olarak görmekteyiz. Üreme sağlığı küresel bir sorun ve insani gelişimin temel yapı taşlarından biridir. Üreme sağlığı hizmetlerinin sağlanması özellikle kadın ve kız çocukları arasında hastalık, ölüm ve engellilik oranlarını önlemede hayati öneme sahiptir. Çok sayıda mevsimsel işçi göçü alan Eskişehir gibi illerde üreme sağlığına erişimin arttırılması zaruridir. Üreme sağlığının ihmal edilmesi hamile ve yeni doğanr ölümleri, travma, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, AIDS, istemsiz hamilelik, güvensiz kürtaj, cinsiyete dayalı şiddet gibi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Üzülerek söylemeliyim ki cinsiyete dayalı şiddet her tür krizde baş göstermektedir"şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği İnsani Yardım Türkiye Ofisi sorumlusu Jane Lewis, merkezin cinsiyete dayalı şiddet, psikososyal destek ve üreme sağlığı desteği konusunda büyük önem arz ettiğini söyledi. Lewis, "AB ve BM Nüfus Fonu, mültecileri destekleme taahhütünün bir parçası olarak 20 farklı merkezde bu hizmetleri vermekte ve ağını geliştirmeye devam etmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu konudaki yakın ortaklığı ve rehberi olmadan mümkün olamazdı. Ancak hala yapacağımız çok iş var. amacımız ülke çapında 1 milyon mülteciye insani yardım desteği sağlamak ve bunu geliştirene kadar da durmayacağız. Bu büyük bir görev ancak birlikte zarar görmüş insanlar itibarları ile korunabilecektir. Büyük bir yüke, karşılıksız ve cömertlikle karşılık verdiniz. Dünyanın, ihtiyaç sahiplerine nasıl evlerimizi ve kalplerimizi açacağı konusunda Türk halkından öğreneceği daha çok şey var. eğer Eskişehir okyanusta bir damla olsaydı, göçmen ve mülteciler çok daha güvenli bir dünyada yaşıyor olurlardı" dedi.
Törende, Suriye ve Irak'tan mülteci olarak gelenlerin çocukları ile tarım işçisi ailelerinin çocukları şarkı söyledikten sonra kendilerinin yaptıkları resimleri davetlilere hediye ettiler. Törene katılanlar tarafından Kadın Sağlığı Danışma Merkezi'nin açılışının ardından davetliler merkezi gezerek merkezde eğitim alan mülteci kadınlar ve çocuklarla sohbet ettiler.
-