Iğdır’ın yanı başındaki Metsamor Nükleer Santralı, Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak yapılmıştı. 2005’te ömrünü tamamlamasına rağmen Ermenistan hâlâ bu santralı çalıştırıyor. Türkiye’nin yakın takibinde olan santral, geçen günlerde Meclis’te de gündeme geldi.
#Metsamor Nükleer SantralıTürk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi. Ardahan'ın tarihte de bölgenin en temiz havaya sahip yerleşim yeri olduğu ifade edilirken, Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'da kirliliğin sebebinin kalitesiz kömür ve hava sirkülasyonunun az olması olarak gösterildi.
#Türk Hava Hakkı PlatformuMetsamor, Türkiye sınırına sadece 16 km uzaklıkta bir nükleer santral. Ömrü dolmasına karşın, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığı gerekçesiyle hâlâ çalışmaya devam eden bu nükleer santralın tehlike saçtığına işaret eden Bakan Yıldız, çevrecilere beraber yürüme çağrısı yaptı.
#MetsamorIğdır'ın Karakoyunlu ilçe Belediye Başkanı Ziyatali Deliktaş, kente 16 kilometre uzaklıktaki Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santrali'nin köy ve beldelerde tarım ve hayvancılığı yapılamaz hale getirdiği öne sürerek, santralin bir an önce kapatılmasını istedi.
Japonya'da deprem ve tsunami sonrasında Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan radyasyon sızıntısının ardından, tüm dünyada nükleer enerji tartışması büyüyor. Uzmanlar, özellikle deprem bölgelerine yakın nükleer santrallerde büyük felaket yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
Ermenistan, Türkiye sınırına 20, Erivan’a 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı tarafından en güvensiz nükleer santral ilan edilen Metsamor Nükleer Santrali’nin yerine yenisini yapıyor. 5 milyar dolara mal olacak santrali Rusya ve Ermenistan birlikte yapacak. AB, santralin kapatılmasını istemiş, Ermenistan da, yenisini yapma koşuluyla bunu kabul etmişti.
Greenpeace'in küresel ısınmaya dikkat çekmek ve dünya liderlerine çağrıda bulunmak amacıyla Ağrı Dağı'nda yaptığı, Nuh Peygamber'in tufandan kurtulduğu geminin benzerinin inşası bitti. Gemi, törenle Iğdır Valisi'ne teslim edildi. Ağrı Dağı Bildirgesini tüm dünyaya taşımaları için 208 güvercin uçuruldu.
Iğdır'da bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri, küresel ısınmaya dikkat çekmek ve dünya liderlerine bu konuda çağrıda bulunmak amacıyla Ağrı Dağı'nda Nuh Peygamber'in canlıları tufandan kurtardığına inanılan geminin benzerinin yapımını sürdüren Greenpeace üyelerini ziyaret ederek, baklava ikram ettiler.
Enerji Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde Karadeniz’de yaşanan sıkıntı nedeniyle Türkiye’nin büyük bölümünde yaşanan elektrik kesintisinin çözümünün bölgesel üretim ve dağıtım olduğunu söyledi. Albayrak, “Trakya’da, Marmara’da üretim kapasitesi olsa bu kesintiler İstanbul’a uzanmayacak, bölgesel, lokal kalacak. Kesinti 20 dakika bile sürmeyecek” dedi.
#Trakya Ve MarmaraMetsamor, Türkiye sınırına sadece 16 km uzaklıkta bir nükleer santral. Ömrü dolmasına karşın, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığı gerekçesiyle hala çalışmaya devam eden bu nükleer santralin tehlike saçtığına işaret eden Bakan Yıldız, çevrecilere beraber yürüme çağrısı yaptı.
#Taner YıldızVan’da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremle, kaçak binalarla ilgili tartışmalar yeniden gündeme gelirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, imar ruhsatı almamış yapılara elektrik bağlatmak isteyenlerden yakındı. Yıldız, “İmardaki eksikliği ben resmileştirememem, bu iş cinayet olur” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye sınırına 16 kilometre mesafedeki Ermenistan’ın Metsamor santralının ‘yaş’ nedeniyle kapatılmasını istediklerini açıklarken, Türkiye’de kurulacak santral için ise ek tedbirler talep ettiklerini belirtti. Yıldız, “Eğer biz oradan balık tutamayacaksak o santralı oraya kurmayız” diye konuştu.