AKIL pazarda satılmıyor ki... Çok vakit kaybettik... Zaman zaman karar verdik ama bu defa da para bulamadık!
50 yıldan beri tartışıp duruyoruz:
"Türkiye’de nükleer santral kurulsun mu, kurulmasın mı?"
Artık son aşamaya geldik. Bu defa bütün engelleri aşıp kuracağa benziyoruz...
"Nükleer enerji" sözü, bazı kesimlerde alerji yaratıyor. Çevre kirliliği ve risk yönünden haklı olabilirler ama bir de gerçek var:
Türkiye, gelişmiş bir ülke olmak ve fukaralıktan kurtulmak istiyorsa "Nükleer santral" kurmak zorunda...
Gelişmiş ülkeler, nükleer enerjinin nimetlerinden faydalanıp elektriği çok ucuza elde ediyor. Biz bu fakir halimizle petrole oluk oluk para akıtıyor, elektriği çok pahalıya mal ediyoruz. Buna rağmen "Atom santralları tehlikelidir, çevreye zarar verir" filan diyerek nükleer enerjiye karşı çıkmak akıllıca bir iş midir?
* * *
Nükleer santral gelişmişlikle gelişmemişlik arasındaki farkın bir göstergesidir.
Halen dünyada, 31 ülkede 443 adet nükleer santral var. 444’üncüsü de biz yapsak, sadece 444’te bir kirlenmeden sorumlu olacağız. Bu arada inşa halinde 28, sipariş aşamasında ise 64 nükleer santral olduğunu belirtelim.
Komşularımız hemen sınırımızın yanında nükleer santrallar kurarken, muhtemel bir kazadan zararsız kurtulabilir miyiz?
Ermenistan’ın Türkiye sınırına 16 kilometre mesafede, uluslararası standartlara göre güvenlik açısından son derece zayıf olan Metsamor Nükleer Santralı bulunuyor.
Komşumuz İran’da bir adet nükleer santralın yapımı sürüyor.
Bir diğer komşumuz Bulgaristan’da ise iki adet nükleer santral faaliyette... Bulgarlar ayrıca iki yeni santral daha inşa ediyorlar.
* * *
Nükleer reaktörlerden, tıp ve endüstride kullanılan yararlı maddelerin üretilmesinde, kanser tedavisinde faydalanılıyor. Santrallardan elde edilen fazla enerji, ev ve seraların ısıtılması, deniz suyundan içilebilir su elde edilmesi, petrol üretimi gibi alanlarda da kullanılıyor, ekonomik faydalar sağlıyor.
İslam dünyasında ve Türki cumhuriyetlerde sadece bir adet nükleer santral var, o da Pakistan’da... Şimdi İran nükleer çalışmalar yapıyor Amerika bu yüzden İran’ı tehdit ediyor.
Oysa dünyada en çok nükleer tesis bulunan ülke, 104 reaktörle Amerika... Fransa’da 59, iki atom bombası yediği için perişan olan ve yıllarca bunun ıstırabını çeken Japonya’da ise 53 atom reaktörü bulunuyor.
* * *
Yeni nesil atom santrallarında risk çok azaldı, enerji daha ucuz ve daha güvenli hale geldi.
Dünyada nükleer enerji üretiminin yüzde 80’i OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) ülkeleri tarafından gerçekleştiriliyor.
Fransa, toplam elektrik üretiminin yüzde 40’ını, Almanya ve Finlandiya yüzde 31’ini, İspanya yüzde 24’ünü, Amerika yüzde 22’sini, İngiltere yüzde 19’unu, Rusya yüzde 15’ini, Kanada yüzde 14’ünü nükleer santrallardan elde ediyor.
Biz ise, fakir halimizle, gelirimizin önemli bir bölümünü harcayarak petrol ve doğalgaz santrallarıyla elektrik ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. En kısa zamanda nükleer enerjiye yönelmek zorundayız. Yoksa bu fukaralık zincirini kıramayız.
Başarılı olmak için çaba gösterirsek, şans da bizimle olur. Tembeller ve akılsızlar için şans diye bir şey yoktur!
Akıllı adam aklını kullanır.Daha akıllı adam, başkalarının aklını kullanır!