Güncelleme Tarihi:
Erdoğan, katıldığı konuşmasını bitirmesinin ardından kürsüden indikten sonra dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar bir anda etrafını sardı. Erdoğan kendisine tebrik ve teşekkürlerini sunan katılımcıların her biriyle tek tek konuştu.
Kendisine söylenenleri çevirmeni aracılığıyla dinleyen Erdoğan, “Welcome”, “Thank you”, “Ehlen ve sehlen”, “Şukran” diyerek herkesle elinden geldiğince kendi dilinde anlaşmaya çalıştı.
Erdoğan’la konuşamayan katılımcılar ise söylemek istediklerini Başbakan’ın kurmayları, özellikle de Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış aracılığıyla iletti.
Zamanın kısıtlı olması dolayısıyla katılımcılardan kendilerine ayrılan süreyi aşmamalarını rica eden Zapsu’nun, “Rica ediyorum, ‘one minute’ falan yapmayalım, zamanında bitirelim” sözleri salonda gülümsemelere neden oldu.
NÜKLEER ENERJİ VE YENİ ENERJİ KORİDORLARI
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Enerji Bakanı Ashti Hawrami, Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev, ENI Başkanı Giuseppe Recchi ve Dana Gas Başkanı Hamid Cafer’in katılımıyla düzenlenen oturumun iki başlığı vardı: Fukuşima sonrası nükleer enerjide durum ve yeni enerji koridorları.
Nükleer enerji konusunda yetkililerin görüşü ortaktı: Tehlikeleri ve fırsatları beraberinde getiren nükleer enerji, kısa süre içinde kömür, petrol gibi fosil yakıtların tükenmesiyle girilecek alternatif enerji arayışında vazgeçilmez olacak.
Bu süreçte Türkiye’nin nükleer enerji üretiminde kararlılığını vurgulayan Yıldız, 2023’e kadar 12 nükleer ünite yani en az üç nükleer santral hedefi olduğunu söyledi.
“BAŞIMIZ PETROL VE DOĞALGAZLA YETERİNCE BELADA”
Kuzey Iraklı ve Azeri bakanlar ise “Şu an için başımız petrol ve doğalgazla yeterince belada. Ama bir sonraki nesil bir de nükleerle uğraşacak” derken, hem dinleyenleri güldürdü hem de önümüzdeki dönemde şu an enerji ihracatçısı konumundaki ülkelerin bile nükleer enerjiye başvurmak zorunda kalacağını vurguladı.
Azeri Bakan Aliyev ayrıca, Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali’nin bölge için yarattığı tehdide dikkat çekti.
“IRAK’TAN ŞİMDİLİK BİR ŞEY BEKLEMEYİN”
Panelin yeni enerji koridorları kısmının yıldızı ise boru hatları konusu oldu.
Şu an dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz sağlayıcılarından biri olma yolunda ilerleyen Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan ettiği zamanlarda dışarı açılacak bir kanalı bile olmadığını hatırlatan Aliyev, “1994’ten bu yana inşa ettiğimiz boru hatlarıyla dört komşumuza (Rusya, İran, Gürcistan ve Türkiye), bunlar üzerinden de dünyaya bağlandık. Bu bizim piyasalarımızı özgürleştirme sorunumuzu çözdü” diye konuştu.
Kuzey Iraklı Bakan Hawrami de herkesin gözünün, “enerji boşluğunu dolduracak ülke” olarak Irak’ta olduğunu ancak Irak’ın şu anki koşullar altında bu boşluğu doldurmasının mümkün olmadığını söyledi. Hawrami, “Şu an bölünmüş bir ülkeyiz. Iraklılar olarak birlikte yan yana yaşayabileceğimiz konusunda anlaşana kadar, Irak’tan gelen petrole güvenemezsiniz” diye konuştu.
Enerji Bakanı Yıldız da siyasi istikrarının enerji güvenliğini sağlamanın ön koşulu olduğunu vurgularken, Irak’ın toprak ve yönetim bütünlüğünü göz önünde bulundurarak, normalleşmesini ve ekonomik gelişimini sağlayacak projelere Türkiye’nin katkı yapmaya devam edeceğini belirtti.
HER DÖNEMİN BAŞLIĞI: NABUCCO
Son öne çıkan konu da ilk gündeme geldiği günden beri tartışmaların odağında yer alan Nabucco oldu.
Hem Yıldız hem de Aliyev, Nabucco’nun anlaşmalarının imzalandığı günden bu yana yaşanan değişimlere dikkat çekerek projelerin isminin ya da şeklinin değişebileceğini, ancak kaynakları Avrupa’ya ulaştırma hedefinin değişmediğini belirtti.
seturan@hurriyet.com.tr
http://twitter.com/sevinturan
Sevin Turan