İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, küresel ısınmaya bağlı olarak İstanbul'un meteorolojik bütün özelliklerinin değişeceğini söyledi. Prof. Dr. Asilhan, "Yaz aylarında yaşanılmayacak kadar sıcaklık ve şiddetli seller meydana gelecek" dedi.
#Sevinç Asilhanİstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, küresel ısınmaya bağlı olarak İstanbul'un meteorolojik bütün özelliklerinin değişeceğini söyledi. Prof. Dr. Asilhan, 'Yaz aylarında yaşanılmayacak kadar sıcaklık ve şiddetli seller meydana gelecek' dedi.
#Dünya Meteoroloji ÖrgütüKasvetli kış mevsiminin ardından baharın gelişiyle ortalık canlandı. Ağaçlar çiçek açmaya, çevremiz yavaş yavaş renklenmeye başladı, bahar geldi. Fakat bahar mevsimi, bazen insanlar üzerinde olumsuz etkiler de yaratabiliyor. ‘Bahar sendromu’ olarak adlandırılan durum özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın bu durumdaki öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere önerileri var.
#Binnur YeşilyaprakİZMİR'de, yokuş aşağı inerken freni patlayıp 2'si çocuk 4 kişinin ölümü, 14 kişinin de yaralanmasına yol açan trafik kazasında gözaltına alınıp tutuklanan kamyon şoförü K.Ç., tam kusurlu bulundu. İncelemede, kamyonun çarpma anında saatte 108 kilometre hıza ulaştığı saptandı.
El Nino döneminin sona ermesinin ardından eylül ayıyla birlikte La Nina hava olayının etkili olduğu döneme girildi. Bu durum, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok bölgede yağış rejiminde değişiklikler gözlemlenmesine neden oldu. Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile bu yıl La Nina’nın getireceği hava koşullarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının düşüp düşmeyeceğini ve ekim ayında sonbaharın tam olarak hissedilip hissedilmeyeceğini konuştuk.
#Hava DurumuKüresel iklim değişikliğinin etkileriyle görülen ani, lokal ve şiddetli yağışların yoğunlaştığı Rize'de, 2022'te yaşanan 650 doğal afet vakası, 2023'te artarak bin 250'ye ulaştı. Recep Tayyip Erdoğan (RTEÜ) Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, "Önceki yıllarla karşılaştıracak olursak, bu rakamlar 2 kat arttı" dedi.
#RizeKüresel iklim değişikliğinin etkileriyle görülen ani, lokal ve şiddetli yağışların yoğunlaştığı Rize'de, 2022'te yaşanan 650 doğal afet vakası, 2023'te artarak bin 250'ye ulaştı. Recep Tayyip Erdoğan (RTEÜ) Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, "Önceki yıllarla karşılaştıracak olursak, bu rakamlar 2 kat arttı" dedi.
#RizeBatı Akdeniz, Ege'nin kıyı kesimleri ile Marmara'nın güneybatısında beklenen kuvvetli yağış nedeniyle 7 il için "turuncu" ve "sarı" kodlu uyarıda bulunuldu. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, 'Antalya’da 90 kg’ye kadar yağış olabilir, su baskını yapabilir. Yağışla birlikte rüzgar artacak. İnşallah afet durumuna geçmez.' dedi. Öte yandan Türk Hava Yolları da Antalya Havalimanı kalkışlı veya varışlı 11 seferin hava muhalefeti nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Meteoroloji'nin uyarılarının ardından Antalya'da yağış ve fırtına etkili oldu. CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz canlı yayında zor anlar yaşadı. Tokaz, "Antalya'da inanılmaz bir fırtına var, deniz oldukça dalgalı ve yağış etkisini artırdı. Ayakta durmakta bile güçlük çektiğimi ifade etmek istiyorum" dedi.
#AntalyaKüresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya her geçen gün ısınıyor. Yükselen sıcaklıklar sadece karaları değil denizleri de etkiliyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı Temmuz ayında 28,4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Peki ısınan sular hangi sorunlara neden oluyor? Bu durumdan hava durumu nasıl etkilenecek? Ege ve Akdeniz’de neler olabilir? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#İklim DeğişikliğiTürkiye'de aşırı hava olaylarının 2015'ten sonraki tüm yıllarda rekor kırdığı, 2018'den itibaren her yıl daha da arttığı ortaya kondu. Meteoroloji raporlarına göre, son 8 yılda aşırı hava olayları rekor seviyede arttı. 2023'ün 2 aylık raporlarına göre ise Türkiye'nin önemli bir kısmında 'olağanüstü', 'çok şiddetli', 'şiddetli' kuraklık verileri dikkati çekti. Bölgesel olarak yağışlar Marmara'da normaline göre yüzde 46, 2022 Şubat ayına göre yüzde 67 düştü. Güneydoğu Anadolu'da ise normaline göre yüzde 3, geçen seneye göre yüzde 100'ün üstünde artış kaydedildi.
#MeteorolojiBu yaz Avrupa orman yangınları ve sıcaklık kaynaklı ölümlerle sarsılırken, ülkemiz ise aşırı neme teslim oldu. Eylül ile yaza veda edip sonbaharı karşılasak da yazdan kalma günler devam ediyor. Peki, bu kış bizleri nasıl bir hava bekliyor? Geçen yıl 29 yıl sonra Antalya’ya bile yağan kar, bu yıl da yurdun dört bir yanını teslim alacak mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Hava DurumuGüney Kutbu’nda bulunan araştırma istasyonu Dome Concordia’da 18 Mart Cuma günü ölçülen eksi 11,5 derecelik sıcaklık tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Bu durum bilim çevrelerinde endişe yarattı. Eldeki verilere göre aynı bölgede 12 Mart 2013’te eksi 16 derece; 17 Aralık 2016’da eksi 13,7 sıcaklık ölçülmüş ve bu değerler o güne kadar görülen en yüksek sıcaklıklar olarak kaydedilmişti. 11,5 derecelik son rekor ise mevsim normalllerinin 30 derece üzerinde bir değer.
#Dome ConcordiaKüresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileriyle buzulların erimeye başlaması üzerine dağcıların kullandığı kuzey tırmanış rotalarında değişikliğe gidilen Doğu Karadeniz’de, 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağları'nda mevsim geçişlerinde hava sıcaklıkları ile birlikte çığ riskinin arttığı belirlendi. ürkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar “Kaçkarlarda doğa sporlarıyla ilgilenenler, avcılar, çobanlar ve o bölgede yaşayanlar çok dikkat etmeli" dedi.
#KaradenizKüresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileriyle buzulların erimeye başlaması üzerine dağcıların kullandığı kuzey tırmanış rotalarında değişikliğe gidilen Doğu Karadeniz’de, 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağları'nda mevsim geçişlerinde hava sıcaklıkları ile birlikte çığ riskinin arttığı belirlendi. ürkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar “Kaçkarlarda doğa sporlarıyla ilgilenenler, avcılar, çobanlar ve o bölgede yaşayanlar çok dikkat etmeli" dedi.
#ÇığSon yıllarda ülkemizde hava sıcaklıklarında ani yükseliş ve düşüşler meydana geliyor. Sık sık çöl tozları görülüyor ve yağmurla birlikte çamur yağıyor. Hatta mayıs ayına çok az kalmışken hala ilkbahardan tam anlamıyla söz edemiyoruz. Peki bu ani hava değişimleri ve hava olayları yazın da devam edecek mi? Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yurdun büyük bölümünde nasıl bir hava bizleri bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Hava DurumuSoğuk havanın tüm yurdu etkisi altına alması ve kar yağışının gelmesi kuraklık açısından olumlu bir haber olsa da dikkat çeken bir açıklama geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Veriler ülkemizin küresel iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilendiğini gösteriyor. Sıcaklık verileri ve yağış verilerine baktığımız zaman Türkiye’de iklimin değiştiğini rahat bir şekilde görebiliyoruz" dedi.
#Hüseyin TorosSoğuk havanın tüm yurdu etkisi altına alması ve kar yağışının gelmesi kuraklık açısından olumlu bir haber olsa da dikkat çeken bir açıklama geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Veriler ülkemizin küresel iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilendiğini gösteriyor. Sıcaklık verileri ve yağış verilerine baktığımız zaman Türkiye’de iklimin değiştiğini rahat bir şekilde görebiliyoruz" dedi.
#İklim DeğişikliğiKADIKÖY'de sahillerde deniz suyunun çekilerek kayalıkların ortaya çıktığını gören vatandaşlar tedirgin oldu. Yaşanan durumun depremle ilgili olmadığını belirten Prof. Dr. Şükrü Ersoy, " Yılın bu zamanlarında yağışlara bağlı olarak meteorolojik şartlardan dolayı ve karadan denize doğru olan rüzgarlarda sular çekilir. Su çekilmesini depreme bağlayamayız " dedi.
#KadıköyGelen son dakika haberine göre, İstanbul Kadıköy'de sahillerde deniz suyunun çekilerek kayalıkların ortaya çıktığını gören vatandaşlar tedirgin oldu. Yaşanan durumun depremle ilgili olmadığını belirten Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Yılın bu zamanlarında yağışlara bağlı olarak meteorolojik şartlardan dolayı ve karadan denize doğru olan rüzgarlarda sular çekilir. Su çekilmesini depreme bağlayamayız" dedi. Deniz seviyesinde yaşanan değişiklik havadan da fotoğraflandı.
#İstanbulKonya'da, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü'nün kurtulması için yeraltı su seviyesinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Arık, ''Tarımda, havza bazında teşvik modelleri geliştirilerek daha az su tüketen ürünler yetiştirilmeli ve bölgede açılmış olan kaçak kuyular mutlaka kontrol altına alınmalı'' dedi.
#KonyaBoeing üretimi 777X diye bilinen katlanır kanatlı dev yolcu uçağı 2020’de müşterilerine teslim edilecek. Kanatlarının bir bölümü katlanan uçak havalimanlarında çok daha güvenli taksi yapacak ve köprülere yanaşacak. Standart donanımlı fiyatı 777-9 modeli 388.7 milyon dolar olan 777X’in 8 ve 9 diye iki modeli var.
#Yazar