Baharın gelmesiyle birlikte yaz mevsimini de kendine has güzellikleriyle karşılamaya hazırlanıyoruz. Kimisi için doğanın yeşillenmesi tarla bahçe işlerinin başlaması anlamına gelirken kimisi de yaylada ya da deniz kenarında güneşin tadını çıkarmaya hazırlanıyor.
#Sperm ÜretimiTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#UzayTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Alper GezeravcıElbiseleriniz dar gelmeye başlamış ve merdiven çıkmakta zorlanıyorsanız, aşırı kilolarınız yaşam kalitenizi etkilemeye başlamış demektir. Böyle durumlarda ilk akla gelen, şeker hastalığı ya da kalp-damar hastalığınızın bulunma riskidir. Oysa baba olmaya niyetlenen yaş grubundaki erkekler üreme sağlığında bozulma bakımından da endişe etmeli. Gerçekten aşırı kilolar kısırlığa yol açar mı?
#KısırlıkSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarÇoğu bilimsel araştırma, son yıllarda sperm kalitesinde gittikçe artan bir bozulmadan bahsetmekte. Burada da çevresel faktörlerin payının ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle elektromanyetik dalgalar, sigara, hava kirliliği, tarım ilaçları ya da pestisitlerle uzun süreli temas gibi çok sayıda etkenin, çocuk sahibi olma şansını düşürdüğü, ya da daha geç gebe kalınmasına yol açtığı gösterildi. Bahsettiğimiz bu faktörler temelde spermin genetik malzemesini bozarak döllenme kapasitesini azaltmakta ya da gebeliğin sağlıklı biçimde sürdürülebilmesini engellemekte. Spermin genetik yapısındaki bozulma DNA hasarı olarak bilinir. Sperm hücreleri testiste olgunlaşıp yumurtaya doğru yolculuğuna başladığında çok hassas bir süreç geçirir. İşte tam bu sırada yukarıda bahsettiğimiz etkenler ortaya çıkarsa, DNA hasarı gelişir. Böyle bir spermin yumurtayı dölleme gücü önemli derecede azalmıştır.
#DNA HasarıDünya genelinde bakıldığında, toplumun yaklaşık beşte birinin sigara içicisi olduğu görülmekte. Sigaranın genel vücut sağlığı üzerine ne derece zararlı etkileri olduğu artık bilinen bir konu. Ancak söz konusu üreme sağlığı olunca daha dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bundan etkilenen sadece içici olmayıp, aynı zamanda doğacak çocuğun sağlığı da payını almakta. Günlük tüketimi 20’yi geçen erkeklerde sperm tahlilinde gördüğümüz değerler neredeyse %20 düşmekte. Ancak bu sayı ortalama bir değer olup, daha az da tüketilse benzer etkiler ortaya çıkabilir. Kısacası, hafif içicilerde bile sigara kısırlık bakımından bir risktir.
#SigaraÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerin ancak üçte biri o ay gebe kalabilmekte. Tüp bebek de yapılsa, olguların yarısında sonuç alınamaz. Bu durumda erkek yönünden bir değerlendirme yapılırken klasik olarak sperm sayısı, hareketi ve morfolojisi sonuçlarına bakılmakta. Oysa sayının çok düşük olduğu veya morfolojinin sıfır geldiği çoğu erkeğin eşlerini gebe bırakabildikleri de bir gerçek. O halde sorunu başka bir yerde aramalıyız. İşte, başarısız denemelerin nedenleri arasında sperm DNA hasarları bu anlamda son yıllarda üzerinde sık durulan bir konu oldu. Gerçekten de geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir çalışmanın sonuçları dünyanın önde gelen 700 otörünün kısırlık araştırmasında sperm DNA hasarına bakılmasını gerekli bulduklarını ortaya çıkardı. Peki, nedir bu sperm DNA hasarı?
#DNAKuru iğne, kas iskelet sistemi problemlerinden kaynaklanan akut ve kronik ağrıların tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Profesör Dr. Turan Uslu, Kuru İğne Tedavisinin hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlatıyor.
#Kuru İğneÇocuk sahibi olmaya niyetlenen her 5 çiftten biri ne yazık ki bunu başaramamakta ve bir tedavi arayışı içine girmektedir. Bu çiftlerin yarısında sperm incelemelerinde de bir sorun bulunamaz ve neticede izah edilemeyen infertilite denilerek huzursuz bir bekleyiş başlar. Oysa çiftlerin yaklaşık yarısında bu durum oksidatif stresten kaynaklanmakta olup, şayet doğru tanı konulursa tedavi ile düzeltilmesi de mümkündür.
#StresBiyokimya, özellikle üniversite tercihinde bulunacak gençlerin en çok merak ettiği bölümlerden biri. Biyokimya, biyofizik, moleküler biyoloji, yapısal biyoloji, mikrobiyoloji, farmakoloji ve adli bilimlerin de içinde olduğu disiplinler arası bir bölümdür. Peki, biyokimya tam olarak nedir?
#Biyokimya NedirYaz çoktan bitti, sonbahar bile gitti gidiyor. Ve “ben gidiyorum!” diyen sonbaharla birlikte mühim bir sağlık mucizesi de yerini yavaş yavaş yenilerine bırakıyor. Bizi bırakıp giden o harika “damak ve damar dostu” lezzetin adı siyah-mor çekirdekli üzüm. Evet, bugün konumuz üzüm. Bu sabaha çekirdekli siyah/mor üzümün sağlık marifetleri ile başlıyoruz. Buyurun...
#Osman MüftüoğluABD’deki ünlü teknoloji enstitüsü MIT’den Linda Griffith ve ekibi karaciğerli yonga (çip) yarattı! Hücreler gerçek bir karaciğer gibi de davranıyor. Bilim dünyasının amacı insan bedenini birbiriyle ilintili dokulardan oluşan üç boyutlu, canlı bir yonga üzerinde yapılandırmak. Kısacası bir takım zombiler yaratmak. Hastalıkların incelenmesine ve ilaçların denenmesine olanak tanıyacak beyinsiz minik bedenlerin üretilmesi hedefleniyor.