Metropolitan Sanat Müzesi (Metropolitan Museum of Art), kısaca The MET) olarak bilinen dünyanın en büyük ve önemli müzelerinden biridir. Müzede eski doğu, Mısır, Yunan ve Roma dönemlerine ait birçok eser bulunur. Peki nerededir Metropolitan Sanat Müzesi, özellikleri nelerdir? İşte, Google’a Doodle olan Metropolitan Sanat Müzesi hakkında tüm merak edilenler…
#MET SergisiÜnlüler dünyasıyla ilgili en keyif aldığımız şeylerden biri onların kırmızı halılarda, özel davetlerde ve ödül törenlerinde giydikleri şeylere bakıp yorum yapmak, kıyafet tercihleriyle ilgili eğlenceli eleştirilerle sevdiğimiz ya da pek de hazzetmediğimiz yıldızları hedef tahtasına koymak. Yıl biterken biz de ünlüler dünyasının moda karnesine bir göz attık ve 2022 yılını giyim kuşam konusunda kırık notlarla tamamlayan gösteri dünyası yıldızlarına şöyle bir baktık…
#Jennifer LopezMetropolitan Müzesi'nin kuruluşunun 151. yılını Google tarafından kutlandı. Özel günlerde sayfasını doodle ile tasarlayan dev arama motoru, olayı kutlamak için geniş koleksiyonundan sanat eserlerini vurgulayan özel bir " Doodle " oluşturdu. Animasyonlu dijital Google Doodle'ında her bir nesnenin galerilerinde nerede olduğunu belirten çizgilerle gösterildi. Manhattan, New York'taki Central Park'ın yanında yer alan müzede Mısır, Yunan ve Roma dönemlerine ait eserler bulunuyor. Peki, Metropolitan Museum of Art müzesinin özellikleri nelerdir? İşte, Metropolitan Müzesi hakkında merak edilen bilgiler.
#Metropolitan MüzesiFeminen, renkli ve parlaksa ucuz, banal, yani ‘kitsch’ kabul edilir, aşağılanır. Ulya Soley küratörlüğünde Pera Müzesi’nde açılan ‘Zevk Meselesi’ sergisi, ‘kitsch’ kavramından ilhamla güzellik ve beğeniyi, alt sınıf-üst sınıf, kitle kültürü-yüksek kültür gibi hiyerarşilerin olmadığı daha kapsayıcı bir gelecek için tartışmaya açıyor. Sergi, sanatın eril ve seçkinci yaklaşımının güncel sanatta esen feminist, queer rüzgârlarla kırıldığına dikkat çekiyor.
#Zevk MeselesiPera Müzesi’nde açılan ‘Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür’ sergisi bu geleneksel sanatın teorik potansiyelini vurgulamakla kalmıyor, bir sanat formu olarak yeniden ele alınmasına alan açıyor. Serginin en önemli yanı, minyatürü nostaljik bir biçim olmaktan çıkarıp sorular soran, eleştiren ve tartışmaya olanak sağlayan bir düzleme taşıması.
#Minyatür 2.01-7 Mart haftası New York’un sanat dünyasının canlı olduğu bir hafta. Köklü bir fuar olan The Armory Show ile birlikte birçok sanat fuarının ve müze sergilerinin aynı anda açıldığı, koşuşturmalı, dolu dolu bir hafta bu. Bende en çok yer eden MoMA’daki Donald Judd sergisi oldu. Bir diğeri, The Met Breuer’de yer alan Gerhard Richter retrospektifi.
#The Armony ShowAvrupa’da seyahate çıkma nedeni olabilecek birçok müze var. Uzun yıllar bu müzelere ve onlara olan ilgiye özenerek baktım. Neyse ki bizde de son yıllarda müzelerimiz hızla değişip güzelleşmeye, uğruna yola çıkmaya değer bir içerik ve sunuma ulaşmaya başladı. Bu güzel gelişmenin son halkasıysa Eskişehir’de açılan Odunpazarı Modern Müze. Eskişehir denince anlatacak çok şeyim var. “Gidin ve mutlaka görün” diyeceğim liste uzun. O listeden başta diğer müzeler olmak üzere sevdiğim maddeleri seçtim sizin için ama önce şehrin kazandığı en yeni güzelliği yani ‘Modern Müze’yi anlatarak başlamak istiyorum. Çünkü bu öyle bir müze ki artık sadece onu görmek için bile günübirlik de olsa gidilir!
#EskişehirAmerikalı Sean Hayes yıllarca Will&Grace adlı sit-com’da gay karakter Jack’i canlandırdığı ve bu yılın başında gerçek hayatta da gay olduğunu açıkladığı için tartışılıyor: Broadway’in son prodüksiyonlarından “Promises Promises”te eşcinsel olmayan bir karakteri canlandırması olmazmış!
Aslı Sümer, İstanbul Arnavutköy’deki artSumer sanat galerisinin sahibi. Yıllar evvel uluslararası bir şirkette yönetici olarak çalışırken, yeter artık dedi, işten ayrılıp bir süreliğine Amerika’ya taşındı. Galerici olan annesinin izinden gitmek için bir sürü eğitim aldı ve iki sene önce İstanbul’da kendi galerisini açtı.
<B>Güvenlik kameralarında ekose şapkalı, yağmurluk giymiş, takma top sakalıyla polisiye kahraman Dedektif Clouseau’yu andıran bir erkek görününce, müze müdürleri ‘Bu Banksy. New York’a da dadandı’ dediler. Bu İngiliz geçen yıl Paris’te Louvre Müzesi, Londra’da Tate Gallery’de benzer hınzırlıklar yaparak Rönesans eserleri arasına mizah konusu olacak resimler yerleştirmeyi başarmıştı.</B>