Türkiye’de mesleki eğitimle ilgili tartışmalar çoğunlukla doğru zeminde ilerlemiyor. Gün geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılan mesleki eğitimin önemi konusunda bir mutabakat var, buraya kadar bir sorun yok. Ancak, konu bu mutabakatın nasıl hayata geçirileceği, yani mesleki eğitimin nasıl güçlendirileceğine geldiğinde tartışma bağlamından tümüyle uzaklaşıyor. Geldiğimiz noktada mesleki eğitime dair tartışmaların ’herkesin üniversiteye gitmesi yerine çoğu öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi’ fikriyle ‘mesleki eğitimin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı’ iddialarına kadar aşırı uçlar arasında savrulduğunu görüyoruz.
#Konuk YazarMevsimsel tarım işçileri göçe başladı. Hasatta çalışan; fındık, domates, pamuk toplayan bu işçilerin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Ancak Hayata Destek Derneği’nden Leyla Özer’in deyişiyle tükettiğimiz her üründe çocuk emeğini sorgulamalı ve bu durumu dert etmeliyiz çünkü bu iş çocuk oyuncağı değil! Özer’e konuyla ilgili sorularımızı yöneltip çadırlarda yaşayan, tarlalarda çalışan ve eğitimden uzak kalan çocukları dinledik.
#Gizem CoşkunardaMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ile ‘herkesin bir mesleği olmalı’ anlayışını düstur edinerek, sektör işbirlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmayı, öğrencileri hayata ve istihdama hazırlayarak ülkenin kalkınmasına ve refahına katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.
#Herkesin Bir Mesleği OlmalıSosyal medyada ücret karşılığı kalfalık ve ustalık belgesi verdiği iddia edilen kurumlarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu belgeler sadece mesleki eğitim merkezleri ve bu merkezlerin programını uygulayan mesleki ve teknik Anadolu liseleri tarafından verilebilir” denildi.
#MEB Uyardıİzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, Basmane semtinde yer alan ve 'Basmane çukur'u olarak bilinen alanla ilgili "Aklımızda bir formül var. Bu sorunu çözen bir büyükşehir belediye başkanı olarak tarihe geçeceğim. Yüksek bir bina yapmayacağız. Mevcut haline göre bir çalışma yaptık ve ilk defa burada söylüyorum; büyükşehir başkanlığı da dahil olmak üzere kamu binalarını o alana taşıyabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#Hamza DağMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek liselilerin istihdamının kolaylaştırılması için 'bölge', 'ihtisas', 'sektör içi' ve 'sektöre entegre' olmak üzere 4 yeni okul programının hayata geçirilmesini kararlaştırdı. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde geliştirilecek istihdam odaklı bu 4 yeni model, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya geçecek.
#MEBMesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin Mesleki Çalışma Programı kapsamında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) TV üzerinden öğretmenlere seslendi. Tekin, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak bir ekip ruhu içerisinde, istişare kültürüyle, herkesi dinleyerek hareket etmek istiyoruz. Bu ekibin bir milyon 100 binin üzerinde üyesi var. Eğer bu ruhla hareket edersek başarılı oluruz” dedi.
#Milli Eğitim BakanıMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporuna göre bugün İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Kocaeli, Sakarya çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Bunun yanı sıra birçok kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle bugün eğitim-öğretime ara verildi. İşte 30 Mart perşembe günü hava durumu raporu ve okulların tatil edildiği iller...
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporuna göre bugün İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Kocaeli, Sakarya çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Bunun yanı sıra birçok kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle bugün eğitim-öğretime ara verildi. İşte 30 Mart perşembe günü hava durumu raporu ve okulların tatil edildiği iller...
#MeteorolojiMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitim merkezlerine ilişkin, "Kamuoyunda 'Çocuk işçiliği artıyor' şeklinde bir yanlış algılama var. Hangi dilden ithal ediliyor, bilmiş değilim. Mesleki eğitim merkezi, bir istihdam programı değildir; bir eğitim programıdır" dedi.
#ANKARAMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, nezaket ziyaretinde bulunmak üzere gelen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Lane Flake ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti. Mesleki eğitimin masaya yatırıldığı buluşmada Büyükelçi Flake; “ABD’deki mesleki eğitimi yeniden düzenlerken sizin deneyimlerinizden istifade edebiliriz” ifadelerini kullandı.
#Mahmut Özer2022 eğitimde önemli değişikliklerin yaşandığı bir yıl oldu. Öğretmenlere kariyer sınavı, KPSS iptali, ÖSYM Başkanı’nın değişmesi, üniversiteyi yarım bırakanlara gelen af bu yılın eğitim gündemini oluşturdu. Öğretmenleri, sınava girecek adayları, öğrencileri ilgilendiren yenilikler yapıldı. İşte eğitim sektöründe 2022 yılının ‘en’leri ve 2023 hedefleri...
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), tarafından 2022 yılı hedeflerinde gelinen noktanın ve 2023 yılı için oluşturulan yeni hedeflerin paylaşıldığı “Eğitimde Türkiye Yüzyılı” kitapçığı yayınlandı. Kitapçıkta MEB’in 2022 yılı hedeflerini başarıyla tamamladığı, hatta bazı hedeflerin ötesinde başarı elde edildiği belirtildi.
#Milli Eğitim BakanlığıAltındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım, mesleki eğitimde son yıllarda yaşanan gelişmeye dikkat çekerek, “Altındağ’daki MESEM’lerde yaklaşık 5 bin öğrencimiz var. Bu sayı büyük bir mesafe katettiğimizi gösteriyor” dedi.
#Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf Ve Sanatkarlar OdasıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Bakanlığımız, mesleki eğitimi güçlendirmek için inanılmaz çaba sarf etti. Türkiye’de artık mesleki eğitim iki kanaldan yürütülüyor, birisi mesleki teknik anadolu liseleri, diğeri de mesleki eğitim merkezleri” dedi. Türkiye’nin mesleki eğitim alanında gerçekleştirdiği reformu ele almak üzere, “Geleceğe Hazır Bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi İnşa Etmek: Türkiye’de Mesleki Eğitim ve Öğretim Reformlarının Deneyimlerini Öğrenmek” konulu zirve, dün İstanbul’da düzenlendi.
#OECD33 alan ve 182 dalda ortaokul mezunu herkese nitelikli mesleki eğitim imkanı sunan mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı, 1 milyonu geçti. Millî Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitim merkezlerinin 1 milyon öğrenciye ulaşmasını ‘mesleki eğitimin güçlü sesi’ temalı filmle duyurdu.
#Mesleki Eğitim MerkezleriMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Türkiye'nin mesleki alanda ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için yapılan çok yönlü çalışmalarla mesleki eğitim merkezilerine kayıtlı öğrenci sayısını 10 ay gibi kısa bir sürede 159 binden 910 bine ulaştırarak rekor artış gerçekleştirdik" dedi.
#AnkaraMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Mesleki eğitim merkezlerinin sayısının 10 ayda 159 binden 910 bine çıkararak rekor kırdığı açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, hem lise öğrenimlerine devam eden hem de gerçek iş ortamlarında erken yaşta meslek öğrenen öğrencilerin aile bütçesine katkı sağladıkları için mutlu olduklarını söyledi.
#MEBMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Bugün itibarıyla 10 ay gibi kısa sürede Türkiye’deki çırak ve kalfa sayısı 900 bin 675’e yükseldi. Hedefimiz artık kasım ayında bir milyon çırak ve kalfaya ulaşmak, aralıkta da bunu geçmek” dedi.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitim merkezindeki öğrenci sayısını 2021’in sonunda 159 bine ulaştırdıklarını hatırlatarak, "Bugün itibarıyla, 10 ay gibi kısa sürede Türkiye’deki çırak ve kalfa sayısı 900 bin 675’e yükseldi. Hedefimiz artık kasım ayında bir milyon çırak ve kalfaya ulaşmak ve aralık ayında bir milyonun üzerine çıkarmak" dedi.
#Mahmut Özer