Bakan Özer: Türkiye mesleki eğitimi güçlendirmek için çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özer: Türkiye mesleki eğitimi güçlendirmek için çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2022 13:01

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Bakanlığımız, mesleki eğitimi güçlendirmek için inanılmaz çaba sarf etti. Türkiye’de artık mesleki eğitim iki kanaldan yürütülüyor, birisi mesleki teknik anadolu liseleri, diğeri de mesleki eğitim merkezleri” dedi. Türkiye’nin mesleki eğitim alanında gerçekleştirdiği reformu ele almak üzere, “Geleceğe Hazır Bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi İnşa Etmek: Türkiye’de Mesleki Eğitim ve Öğretim Reformlarının Deneyimlerini Öğrenmek” konulu zirve, dün İstanbul’da düzenlendi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı ve OECD iş birliğinde düzenlenen “Mesleki Eğitim Zirvesi”ne bir video mesajla katıldı. Erdoğan mesajında, “Son dönemde önemli başarılara imza attığımız alanların başında mesleki ve teknik eğitim gelmektedir. Öncelikle bu okullara yönelik vesayet dönemlerinde uygulamaya konulan haksızlıkları gidererek mesleki eğitimi yeniden cazip hale getirdik” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın tüm çocukların kaliteli bir eğitime ulaşma hakkı evrensel bir insan hakkıdır. Halihazırda 19 milyonu temel eğitim ve orta öğretimde, 8 milyonu yükseköğretimde olmak üzere yaklaşık 27 milyon öğrencimiz bulunuyor. Milletimizin emaneti olan bu çocuklarımızın en güzel şekilde yetişmeleri için elimizde imkanları seferber ediyoruz. Bu anlayışla son 20 yılda her yıl bütçede en büyük payı eğitime tahsis ederek, derslik sayımızı ikiye katlayarak, toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak, okullarımızı modern teknolojiyle donatarak, eğitim müfredatımızı özgürlükçü bir anlayışla yenileyerek, öğretmenlerimizin mali ve özlük haklarını geliştirerek hasılı eğitime dair hiçbir boşluk bırakmayarak Türkiye’yi her bakımdan örnek gösterilen bir ülke konumuna taşıdık.”

Haberin Devamı

Bakan Özer: Türkiye mesleki eğitimi güçlendirmek için çalışıyor

MESLEKİ EĞİTİMDE TÜRKİYE’YE ÖZGÜ ÇÖZÜMLER ÜRETİLDİ
Mesleki Eğitim Zirvesi’nde bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise şunları söyledi:
“Mesleki eğitimde dünyada zaten problemli olan süreçte, kendimize özgü başka problemlerle karşılaştık. Özellikle 1999 yılında meslek liselerinin mezunlarının yükseköğretime erişimini engellemeyle ilgili bir eğitim politikası, bu süreci daha travmatik hale getirdi. Akademik olarak başarılı öğrencileri meslek eğitiminden tamamen uzaklaştırdı. Hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilerin homojen olarak kümelendiği bir okul türüne dönüştürdükten sonra öğretmenlerin öğrencilerinden başarı beklentisi düştükçe, eğitim ortamları daha dezavantajlı hale geldi. 2012’de katsayı uygulaması kaldırıldıktan sonra, Bakanlığımız, mesleki eğitimi güçlendirmek için inanılmaz çaba sarf etti. Türkiye’de mesleki eğitim artık iki kanaldan yürütülüyor, birisi mesleki teknik anadolu liseleri, diğeri de mesleki eğitim merkezleri.

Haberin Devamı

SON 20 YILDA EĞİTİMDE KİTLESELLEŞME
OECD ülkeleri 2’nci Dünya Savaşı sonrasında, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 90’ların üzerine taşıdı. Eğitimde kitleselleşme evresine ulaştılar. Türkiye ne yazık ki 2000’li yılların başına kadar bu süreci iyi yönetemedi. O yıllarda ilkokul hariç eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 50’nin altındaydı. Ama son yirmi yılda, eğitimin bu eksikliğini gidermek için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devasa bir yatırım yapıldı.

Bakan Özer: Türkiye mesleki eğitimi güçlendirmek için çalışıyor

TÜRKİYE’NİN HER NOKTASINDA EĞİTİM SEFERBERLİĞİ
Türkiye’nin her noktasına yepyeni okullar ve derslikler inşa edilerek, beşerî sermayenin eğitimle buluşması için bir seferberlik gerçekleştirildi. 2000’li yıllarda 5 yaşta, yani okul öncesindeki okullaşma oranı sadece yüzde 11’di. Bugün yüzde 98. İlkokuldaki okullaşma oranı bugün yüzde 99,63’e, yani yüzde 100’e ulaştı. Ortaokulda yüzde 99,44’e ulaştı. Özellikle 4+4+4 reformundan sonra, ortaöğretimdeki okullaşma oranlarında devasa bir artış oldu. 2000’li yıllarda ortaöğretimde yani liselerdeki okullaşma oranı yüzde 44 iken, bugün yüzde 95’e ulaştı. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranları yüzde 14’lerden yüzde 48’lere ulaştı. Yani son 20 yıl, eğitimde kitleselleşme evresinin gerçekleştiği bir döneme tekabül ediyor.

EĞİTİMDE KİTLESELLEŞMENİN YANSIMALARI
Eğitimde kitleselleşmenin iki kazananı var. Birincisi, sosyoekonomik seviyesi görece dezavantaj olan kesim.. Okul öncesinden yükseköğretime kadar ücretsiz bir şekilde eğitimden yararlanabilme imkanına kavuştu. İkincisi ise kız çocuklarının okullaşma oranında kendisini gösterdi. 2000’li yıllarda ortaöğretim seviyesindeki kız çocuklarının okullaşma oranları yüzde 39’lardayken, bugün yüzde 95’e ulaştı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!