Mersin'de, sıcaklıkların artmasıyla sahil şeridinde çiçek açan ağaçlardan rüzgarla dökülen polen, denizde sarı tabaka oluşturdu. Denizdeki polen tabakasına akın eden arılar ise öldü. Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, "Hem tuzlu su hem de polen kokusu olması arılarda cazip bir durum oluşturuyor. Mevsim geçişlerinde bunun yaşanması normaldir. Uzun vadede arıda ciddi hasar verecek bir şey değildir" dedi.
#MersinMersin'de, sıcaklıkların artmasıyla sahil şeridinde çiçek açan ağaçlardan rüzgarla dökülen polen, denizde sarı tabaka oluşturdu. Denizdeki polen tabakasına akın eden arılar ise öldü. Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, "Hem tuzlu su hem de polen kokusu olması arılarda cazip bir durum oluşturuyor. Mevsim geçişlerinde bunun yaşanması normaldir. Uzun vadede arıda ciddi hasar verecek bir şey değildir" dedi.
#MersinMersin Büyükşehir Belediye Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği'nin kongresinde tarafların kavgası güçlükle önlendi. Özel güvenlik ekiplerinin yetersiz kalması nedeniyle polis ekipleri çağrıldı. Mevcut başkan olan ve yeniden aday olan Hasan Çalıkoğlu'nun listesiyle birlikte 4 liste Divan Başkanlığı'na verildi. Listelerin divana verilmesi sırasında taraflar arasında başlayan sözlü sataşmalar bir anda kavgaya dönüştü. Taraflar birbirlerine yumruklarda saldırdı. Çıkan arbedeyi araya giren üyeler önlemeye çalıştı. Ancak yetersiz kalınca özel güvenlik ekipleri daha sonra ise polisler devreye girdi. Kavganın sürmesinden endişe eden başkan adayları tek divan başkanı üzerinde anlaşarak ortalığı yatıştırdı. 680 üyenin oy kullandığı genel kurul toplantısında mevcut başkan Hasan Çalıkoğlu 299 oy alarak yeniden başkan seçilirken Mustafa Yıldırım 289, Ahmet Erdem 77, Yunus Taş ise 17 oy aldı. İki oy ise boş çıktı.(Mustafa İNSAN/DHA)
#HtvhaberHayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#GazetehaberleriMuğla’da küresel iklim değişiklikleri nedeniyle arı ölümlerinin artması, bal üreticilerini çıkmaza soktu. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, "400 bine varan arı kaybı için devlet arıcılara destek eli uzatmalı" dedi. Şahin kilogramını 11.40 liraya mal ettikleri balı, 7- 7.5 liraya satmak zorunda kaldıkları için zarar ettiklerini de söyledi.
#Arı- Türkiye'nin değişik bölgelerinden arılarını kışlatmak ve gelişimlerini sağlamak için uygun hava şartları olması nedeniyle ekim ayında Muğla'ya gelen arıcılar, daha sıcak olan Adana, Mersin, Antalya gibi illere göç etmeye başladı- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Şahin:- "Kışlaktan dirençli bir şekilde çıkan arılar, gelişim süreçlerini tamamlamak ve bal üretimine katılmak için Anadolu'ya göç ediyorlar. Özellikle meyve çiçeklerinin bol olduğu bölgelere gidiyorlar. Anadolu coğrafyasına baktığımız zaman arıcılarımız profesyonel arıcılığın gereğini yerine getiriyorlar"
Türkiye 2015 yılında bal üretiminde Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de 6.8 milyon arı kovanı var. Geçen yıl ülke genelinde 103 bin ton bal üretildi. Söz konusu bal üretimine sahte ballar dahil değil!
#BalBalcılara ‘Devletin iki eli yakanızda’ uyarısı yapan Tarım Bakanı Sami Güçlü, ‘Denetimlerle bu sözü uygulamaya koyduk. Denetimlerde sahte bal oranının yüzde 30’u bulduğunu gördük. 5 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. 66 firmaya da idari para cezası kestik’ dedi.