Paylaş
Aslında bu haber insanoğlu için çok daha büyük tehlikelerin işaretini veriyordu. Habere göre; Türkiye’deki 7 milyon kovandan 1 milyon 280 bini Muğla’da idi. Ama bu yılki toplu arı ölümleriyle 480 bin kovan sönmüş ve kovan sayısı 800 bine gerilemişti.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, kentteki arı ölümlerinin Adana ve Mersin’de olduğu gibi zirai ilaçlamadan değil, küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını söylüyordu. İşte, bu çok önemli. Albert Einstein’ın “Arılar olmazsa, insanoğlu 4 yılda yok olur” sözü akıllardadır. Bal arıları bitkiler arasındaki tozlaşmayı sağladığı için buğdaydan, şeftaliye akla gelen tüm bitkilerin üretimini sağlar. Arılar olmasa, önce yiyecek bitki bulamayacak hayvanların aç kalıp öleceği, ardından insanlığın yok olacağı öngörülüyor.
48 MİLYAR ARI EKSİK
Kendi payıma arıların dünyasını yakından takip ederim. Öncelikle kış aylarında bir kovanda sayısı 5 - 10 bin olan arı nüfusunun mayıs, haziran aylarında yeni yavrularla 80 ile 100 bine kadar çıktığına dikkat çekeyim. Muğla’da 480 bin kovanın sönmesi, yeni sezonda 48 milyar daha az arı anlamına geliyor. 48 milyar arının bitkilerin tozlaşmasına yapacağı katkı düşünülecek olursa, durumun vahameti çok daha iyi anlaşılır.
Aslında arıların müthiş bir dünyası var. “Arı gibi çalışkan” sözü boşuna söylenmemiştir. Topu, topu 4 - 6 hafta ömrü olan işçi arılar yumurtadan çıkıp dünyaya gözlerini açtığı anda çalışmaya başlar. İşçi arı ömrünün ilk 3 gününde yavru arıların çıktığı hücreleri temizler. Ardından 13’üncü güne kadar kuluçkaların bakımını yapar, olgun larvaları ve çok küçükleri besler. 14’üncü günden itibaren kovan temizliği, ölü arıların ve çöplerin dışarı çıkarılması, hücrelere polen doldurulması, çiçek özü ve salgıların işlenmesi, balmumu üretilmesi gibi kovan içindeki işler yapılır. İşçi arılar 18 ile 20 günlük iken eşek arısı gibi düşmanlara karşı kovan kapısında muhafızlık görevine başlar. Sonra sıra tarlacı arı olmaya gelir. Dışarıdan bal yapımı için çiçek özü, salgı, çiçek tozu, su getirir.
Bir koloninin 1 kg. bal üretmesi için en az 300 bin km. uçuş yapması gerekir. Bu da dünyanın çevresini yaklaşık 6 kez dolaşmak demek. Tek bir arı ise 6 hafta süren bütün ömrü boyunca sadece bir tek çay kaşığı kadar bal üretebiliyor.
İnsanlık için büyük değer olan bal arılarının toplu ölümü konusunda Muğlalı arıcıların uyarıları çok ciddiye alınmalı. Bir anda kendimizi açlık sınırının eşiğinde bulabiliriz.
Paylaş