Arıları geliştirmek için şehir şehir konaklıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Arıları geliştirmek için şehir şehir konaklıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 11:45

- Türkiye'nin değişik bölgelerinden arılarını kışlatmak ve gelişimlerini sağlamak için uygun hava şartları olması nedeniyle ekim ayında Muğla'ya gelen arıcılar, daha sıcak olan Adana, Mersin, Antalya gibi illere göç etmeye başladı- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Şahin:- "Kışlaktan dirençli bir şekilde çıkan arılar, gelişim süreçlerini tamamlamak ve bal üretimine katılmak için Anadolu'ya göç ediyorlar. Özellikle meyve çiçeklerinin bol olduğu bölgelere gidiyorlar. Anadolu coğrafyasına baktığımız zaman arıcılarımız profesyonel arıcılığın gereğini yerine getiriyorlar"

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla ve ilçelerinde kışlatmadan çıkan arı kovanlarının bakımını yapan gezgin arıcılar, daha sıcak bölgelere göç etmeye başladı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çam balı üretiminde Türkiye'nin dünyada bir merkez olduğunu, dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 92'sinin Türkiye'de yapıldığını ve bunun da yüzde 75-80'lik kısmının Muğla'dan karşılandığını söyledi.
Türkiye'deki arı varlığının yüzde 21'i, arıcı sayısının da yüzde 19'unu Muğla'nın oluşturduğunu vurgulayan Şahin, çam balının büyük kısmının Muğla ve ilçelerinde üretildiğine dikkati çekti.
Muğla'da gezginci arıcılarla yaklaşık 2,5 milyon kovan bulunduğunu anlatan Şahin, Türkiye'nin birçok ilinden arıcı geldiğini, özellikle Anadolu'da yayla balı üretiminde sıkıntı yaşandığı dönemlerde Türkiye'deki çoğu arıcının Muğla'yı tercih ettiğini dile getirdi.
Şahin, kentte 6 bin ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını dile getirerek, "Bazı yıllarda iklimsel nedenlerden dolayı çam balında görsel azalışlar meydana gelmekte. Ağustos ayında başlayan birinci üretim dönemi ağustos sonunda son buluyor." dedi.
- "Meyve çiçeklerinin bol olduğu bölgelere gidiyorlar"
Halk arasında çam balının 4 aylık bir üretim dönemi olarak görüldüğünü ifade eden Şahin, şöyle konuştu:"Aslında çam balı 9 aylık bir üretimi kapsıyor. Çünkü profesyonel arıcılıkta kasım sonuna kadar çam balı alanlarından faydalanırız. Kasım sonu itibarıyla çama gelen arılar, potansiyel olarak düştüğü için popülasyonları zayıfladığı için bal alamaz. Çam balında üretim ağustos ayında başlar, diğer yılın mart ayına kadar salgı devam eder. Yani böcek yaşamını devam ettirir. Böcek yaşamını devam ettirdiği sürece çam balı üretim potansiyeli vardır. Bu nedenle hem bölge arıcılarımız hem de Türkiye'nin birçok ilinden gelen gezginci arıcılarımız Muğla'da arılarını kışlatmaktadır. Muğla, Türkiye arıcılığında çam balı üretiminin ötesinde kışlatmayla da bir üretim kadar katma değer sağlamaktadır."
Muğla ve ilçelerinde iyi bir kışlatma dönemi geçiren gezginci arıcıların arıların gelişimini sağlamak için Anadolu'ya gittiğine işaret eden Şahin, "Kışlaktan dirençli bir şekilde çıkan arılar gelişim süreçlerini tamamlamak ve bal üretimine katılmak için Anadolu'ya göç ediyorlar. Özellikle meyve çiçeklerinin bol olduğu bölgelere gidiyorlar. Anadolu coğrafyasına baktığımız zaman arıcılarımız profesyonel arıcılığın gereğini yerine getiriyorlar." diye konuştu.
- "En büyük sıkıntıyı konaklamada yaşıyoruz"
Muğla'ya çam balı yapmak için ekim ayında Ordu'dan gelen ve 34 yıldır arıcılık yaptığını ifade eden Ahmet Ulubey, şehir şehir dolaştıkları için en büyük sıkıntıyı konaklama yeri bulmakta çektiklerini söyledi.
Arıların aç kalmaması, gelişimini sürdürmesi ve ölmemesi için şehir şehir gezdiklerini, her taşınmada en az 3 ila 5 bin lira masraf ettiklerini belirten Ulubey, "1995'e kadar her şey güzel gidiyordu. Ondan sonra iklim şartları değişti, arıcıların bankalara olan borcu çoğaldı, masraflar ve borçlar arttı." dedi.
Bölgeye çam balı hasadı için gelen birçok arıcının taşıma masrafı yapmamak için de arılarını Muğla'da bıraktığına işaret eden Ulubey, "Arılarımızın gelişimini sağlamamız için en geç nisan ayının ilk haftasında Çorum ve Amasya tarafına gitmeyi planlıyoruz. Doğuya gidecektik ancak terör olayları nedeniyle bu yıl gidemeyeceğiz" ifadesini kullandı.
Son bir hafta içinde de çok sayıda arıcının Antalya'ya göç etmeye başladığını belirten Ulubey, "Özellikle Antalya sıcak olduğu için arının yavru yapması, üremesi açısından daha elverişli. Arılar şu anda yeni yavru yapmaya başlıyor" dedi.
Ulubey, arıcıların bahar aylarında Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay ve Antalya'yı tercih etiklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!