Güçlü: Yakalarına yapıştık sahte balcıları açıklıyorum

Güncelleme Tarihi:

Güçlü: Yakalarına yapıştık sahte balcıları açıklıyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2005 02:05

Balcılara ‘Devletin iki eli yakanızda’ uyarısı yapan Tarım Bakanı Sami Güçlü, ‘Denetimlerle bu sözü uygulamaya koyduk. Denetimlerde sahte bal oranının yüzde 30’u bulduğunu gördük. 5 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. 66 firmaya da idari para cezası kestik’ dedi.

TARIM Bakanı Sami Güçlü, bal krizinin ardından yapılan denetimlerde sahte bal ürettiği anlaşılan firmaların isimlerini ilk kez Hürriyet’e açıkladı. Sahte balcılara, ‘Devletin iki eli yakanızdadır’ uyarısı yapan Güçlü, denetim sonuçlarının bu sözü uygulamaya koyduklarını gösterdiğini söyledi. Ankara’nın Kazan ilçesindeki Arıcılık Vakfı’nda Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Güçlü, sahte bal krizi ile birlikte 8 bin 115 denetim yaptıklarını, analize alınan 356 numuneden 216’sının olumlu, 137’sinin olumsuz çıktığını bildirdi.

21 TON BALA EL KONULDU:

21 bin 285 kilo bala el konulduğunu kaydeden Güçlü, 5 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Bu firmalar için 3-6 ay hapis ile ağır para cezasının söz konusu olacağını ifade eden Güçlü, ‘Ayrıca, faaliyetten men edilerek mallarına el konulabilir’ dedi. Güçlü, 66 firmaya idari para cezası uygulandığını da ifade etti.

YÜZDE 30 SAHTE:

Denetimlerin sahte bal oranının yüzde 30’a ulaştığını ortaya koyduğunu vurgulayan Güçlü, bu nedenle satışlarda önemli oranda düşüş yaşandığını ve tüketicinin bala karşı temkinli yaklaşır hale geldiğini kaydetti. Denetimlerin artışı ile sahte oranının düşeceğini ve zamanla tüketicinin eski alışkanlığına döneceğini öne süren Güçlü, yalnızca iki laboratuvarda yapılabilen ve koordinasyonsuzluk nedeniyle yavaş ilerleyen denetimleri hızlandırmaya çalışacaklarını söyledi.

ÜRETİCİ KENDİNE YAPTI:

Tüketicinin baldan soğumasını, ‘Üretici kendi kendine yaptı’ sözleriyle değerlendiren Güçlü, ‘Nasıl mücadele edeceğimizi iyi bilmemiz lazım. Problemi önüne gelen her mikrofonda bağıra bağıra söylemek amaca hizmet etmiyor. Belki insanların dikkatini çekiyor, ama sektörün üreticisini, sektörde çalışan insanları da çok kötü etkiliyor. Yapmamız gereken, insanları tedirgin etmeden sonuç almak. Bizim sektörümüz sorunlarını biraz yüksek sesle konuşarak çözmeye çalışıyor’ dedi.

400 BİN DENETİM:

Laboratuvar sorununun çözülmesinin ihracatın kilitlenmemesi ve Türkiye’nin dış piyasalardaki imajı açısından önemli olduğunun altını çizen Tarım Bakanı, denetim konusunda ise, ‘Mevcut kadroya ilave yapacağız, 450’nin üzerinde yeni mezun genç insan katıyoruz. Geçen sene de o kadar kattık. Böylece önceki yıl 40 bin olan denetim sayısını geçen sene, 142 bine çıkardık. Bu sene 400 bine ulaşacağız’ diye konuştu.

İÇ DENETİM OLMALI:

Sektörde sorunun çözümü için iç denetimin de önemli olduğuna işaret eden Güçlü, ‘Sektör olumsuzları atıp, kural dışı hareket edenleri dışarıda bırakacak imkana sahip. Sanayicide de üreticide de sorunlu olanlar var. Kural dışılıkları kendi kendilerine cezalandırmalılar’ dedi.

PAZARI YENİDEN KAZANIRIZ:

İhracat geri dönüşlerinin ardından Türkiye’nin dışarıda pazar kaybetmesini değerlendiren Güçlü, ‘Türkiye fiyatta rekabet edebilir düzeyde. Kalitede de iç sorunlarımızı çözdüğümüz anda piyasaların tekrar kazanılabileceğini düşünüyorum’ diye konuştu. Güçlü, ihracattan dönen malların Türk mevzuatına göre analiz edildikten sonra uygunlarsa iç piyasaya sürüldüğünü de belirtti.

Laboratuvar yetersiz, analizler pahalı

TÜRKİYE’
de bal analizlerinin yapıldığı iki laboratuvardan biri olan Ankara Tarım İl Müdürlüğü Laboratuvarı’nın Müdür Yardımcısı Zeliha Yıldırım, ülke geneli için altyapının yetersiz, analizlerin de pahalı olduğunu, bunun da sektördeki sorunu tetiklediğini ifade etti. Sahte balın ortaya çıkarılmasında kullanılan C13 ve C4 analizini yapan makineyi 2005 başında aldıklarını belirten Yıldırım, balda insan sağlığı açısından en büyük tehlike olan antibiyotik kalıntısının yalnızca bir bölümünün analiz edilebildiğini söyledi. Bir balın analizinin 1000 YTL’ye yakın bir ücrete mal olduğunu, üreticilerin maliyet nedeniyle de analizden kaçındığını vurgulayan Yıldırım, Bakanlık denetim numunelerini ücretsiz analiz ettiklerini, bu nedenle de finansman sorunu yaşadıklarını anlattı.

Çekme, arıyı tahrik ediyorsun

Kazan’daki tesiste arıcı başlığı giyerek kovanları inceleyen Tarım Bakanı Sami Güçlü’nün yüzüne bir arı kondu. Foto muhabirimiz Selçuk Şenyüz, bu anı görüntülemeye başlayınca Bakan Güçlü, ‘Çekme aslanım, arıyı tahrik ediyorsun’ esprisini yaptı.

Arısız bile üreten firma var

UYGUNSUZ ballarda üç çeşit olduğunu bildiren Ankara Tarım İl Müdürlüğü Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Zeliha Yıldırım, ‘Birinci çeşitte arısız bal üretimi yapılıyor. İkinci çeşitte arıya şeker şurubu veriliyor. Bir diğerinde de sahte bal ile gerçeği karıştırılıyor’ dedi.

Sahtelerine ‘bal’ demeyin bizim onurumuzla oynamayın

TÜRKİYE Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, ülke genelinde 750 bin ana arı ihtiyacı varken uygun üretimin 200 binde kaldığını, açığın vasıfsız arı üretimi ile karşılandığını bildirdi. Krizden sonra bal satışlarının önce dibe vurduğunu ardından iyi-kötü firma ayrımının ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, ‘Balın sahtesi olmaz, balı arılar yapar. Sahte olarak piyasada bulunan bal değildir. Kimse çıkıp bal demesin, bizim onurumuzu incitiyor’ dedi. Arının ekonomiye katkısının yüzde 7 olduğunu kaydeden Yılmaz, yüzde 18’lik KDV’nin düşürülmesini önerdi.

6 milyon liraya olmaz

KAZAN’daki, Köy-Tür ballarının dolumunun yapıldığı arıcılık tesisisin başında bulunan Derviş Ünal, şunları söyledi: ‘Ben 5 milyona işlenmemiş bal alıyorum. Firelerle birlikte maliyet 7-8’e çıkıyor. Öyle olunca ben markete 10’a veriyorum. Ama bakıyorum 6 milyona markete bal veren var. Marketler üretim iznine, analiz belgelerine dikkat ederek bal almalı. Gelecek seneden itibaren analiz raporu olmayan balı üreticiden almayacağız.

İşte sahte balcılar

ANKARA: Hacet Gıda, Emin Gıda, Besice, Gıyasettin Yücel, Kayserilioğulları, Altınbal, Arı Bey, Hazır Gıda.

İSTANBUL: Özbal Gıda Sanayi, Yimpaş Yıldırım Gıda, Çamlıbel Gıda, Hancı Arıcılık, Merter Helva.

İZMİR: Doğa Şekerli Ürünler
, Giran Arı Ürünleri.

VAN: Yunus Besin, Bahçesaray Balcısı, Vanlıoğlu Besin, Sarmaşık Besin Merkezi, Cevher Bal, Fatih Bal, Balcı Çetin, Sıhhat Bal, İstek Mevsim Paz. Cihan Tic., Erden Tic., Özçiçek Bal, Dilek Şarküteri, Nar Besin Paz., Ayanlar Besin, Barla Bal, Natürel Şarküteri, Bahar Market, Şahin Bal, Kıvanç Besin, Nar Besin, Balcı Kamil, Yıldız Besin, Kaya Besin, Sözler Besin.

ANTALYA: Şah Bal,
Yavuz Bal.

BALIKESİR: Derman Balları.

DİYARBAKIR: Yünce Ticaret,
Kaplaner Bal, Gıda.

GAZİANTEP: Binbir Çiçek,
Apa Bal, Kozan Bal, Hacet Gıda.

HATAY: Metsa Tarım, Omak Gıda,.

MERSİN: Metsa Tarım.

MUĞLA: Arı Bal,
Birtat Bal, Hobim Bal, Manavlar Gıda.

SAMSUN: Albayrak Kuruyemiş, Misel Şekerleme.

SİVAS: Öncü Market, Marka Market, Star Market.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!