Bilinçsiz ilaçlama arıları yok ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bilinçsiz ilaçlama arıları yok ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2017 11:18

Bilinçsiz ilaçlama arıları yok ediyor

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA) - TÜRKİYE'nin dört bir yanından arıcıların ılıman kış mevsimi nedeniyle akın ettiği Mersin'de çiftçinin bilinçsizce yaptığı ilaçlama arıcılığı tehdit ediyor.
Çukurova Bölgesi'nde Hatay ve Adana'dan sonra Mersin'de de arı ölümleri görülmeye başladı. Ilıman havası nedeni ile birçok arıcının akın ettiği Erdemli İlçesi'nin Ayaş Mahallesi'nin yüksek kesimlerine getirdiği arı kovanlarını kışlatan Nehir Topbaş'ın geçtiğimiz günlerde belli aralıklarla 600 kovan arısında 500'ü telef oldu. 15 yıldır Türkiye'nin değişik bölgelerinde arıcılık yaparak bal üretimine katkı verdiğini belirten Topbaş, bu yılın arıcılar için çok kötü geçtiğini söyledi. Tarım ve hayvancılık alanında arıcıların sahipsiz evlat muamelesi gördüğünü ifade eden Topbaş, "Bu yıl biz arıcılar için çok kötü geçti. 600 civarında arı kovanından 100 kovan arım kaldı. Desteklemelerimiz ödenmedi. Bu konuda ne yerelde ne de genelde biz arıcıları kimse desteklemiyor. Vatandaşlarda yer ve göç konusunda, zirai çalışma konusunda saygı duymuyorlar. Hiç kimse bizi umursamıyor. Bu gidişle arıcılar kalmayacak, balcılık da bitecek" dedi. Çiftçinin yanlış ve bilinçsiz ilaçlaması nedeni ile otlar, arılar dahil bütün böceklerin etkilendiğini kaydeden Topbaş, "Bilinçsiz ilaçlama hem arıcılara, hem hayvancılara hem de doğaya zarar veriyor. Bilinçsiz ilaçlama nedeni ile arı çiçeklere konarak o tehlikeli ilacı bala taşıyor. Bu nedenle arı ölümleri yaşanıyor. Arıcılar olarak büyük bir sıkıntı içindeyiz. Çiftçilerimizin bilinçsiz ilaçlamalarından dolayı tüm arılarımız ölüyor. Bilinçsiz ilacın hem bala hem de arıya büyük zararı var. Çiftçilerimizden gereksiz yere ilaçlama yapmamalarını istiyoruz" diye konuştu.
Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Torpil ise, arı ölümlerinin Çukurova bölgesinden son yıllarda giderek arttığını dile getirdi. Torpil, ölümleri, bölge çiftçisinin sert çekirdekli ürün üretimine geçmesi ile birlikte arttığını dikkat çekerek şunları söyledi:
"Geçen yıllara göre, Erdemli ve Mezitli ilçelerinde arı zehirlenmesi yoktu. Fakat şu anda Erdemli, Mezitli ve Silifke ilçelerimizde arı zehirlenmesi haberlerini alıyoruz. Bakanlıktan isteğimiz, çiftçilerle arıcılarla ortak bir çalışma yapmasıdır. Özellikle çiçek döneminde 10-15 gün ilaçlamanın geç yapılmasını istiyoruz. Yoksa bölge devam ederse eğer Çukurova bölgesinde arıcılık bitecek. Türkiye'nin bütün arıcıları kış mevsimi nedeni ile bölgemize geliyor. Sadece bizim üyeler değil, rakamsal olarak bizim 3'e 5'e katlayan kış için bölgeye geliyor. Bölgemizde eğer bilinçsiz ilaçlama devam ederse arıcılık bitecektir. Bu bölgede sadece bizim 300 bin kovan kapasitemiz var. Kış mevsimi nedeni ile dışarıdan gelenlerle bu rakam 1 milyonu buluyor. Konaklama alanı da bulamıyoruz. İnsanların şunu bilmesi gerekir, arı olmazsa tarım da olmaz. Bu nedenle de çiftçimizle ortak yolu bulmamız gerekiyor."

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!