Güçlü: Yakalarına yapıştık sahte balcıları açıklıyorum

Güncelleme Tarihi:

Güçlü: Yakalarına yapıştık sahte balcıları açıklıyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2005 00:00

Tarım Bakanı, bal krizinin ardından sahte bal ürettiÄŸi anlaşılan firmaların isimlerini ilk kez Hürriyet'e açıkladı.Balcılara ‘Devletin iki eli yakanızda’ uyarısı yapan Tarım Bakanı Sami Güçlü, ‘Denetimlerle bu sözü uygulamaya koyduk. Denetimlerde sahte bal oranının yüzde 30’u bulduÄŸunu gördük. 5 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. 66 firmaya da idari para cezası kestik’ dedi.TARIM Bakanı Sami Güçlü, bal krizinin ardından yapılan denetimlerde sahte bal ürettiÄŸi anlaşılan firmaların isimlerini ilk kez Hürriyet’e açıkladı. Sahte balcılara, ‘Devletin iki eli yakanızdadır’ uyarısı yapan Güçlü, denetim sonuçlarının bu sözü uygulamaya koyduklarını gösterdiÄŸini söyledi. Ankara’nın Kazan ilçesindeki Arıcılık Vakfı’nda Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Güçlü, sahte bal krizi ile birlikte 8 bin 115 denetim yaptıklarını, analize alınan 356 numuneden 216’sının olumlu, 137’sinin olumsuz çıktığını bildirdi. 21 TON BALA EL KONULDU: 21 bin 285 kilo bala el konulduÄŸunu kaydeden Güçlü, 5 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduÄŸunu söyledi. Bu firmalar için 3-6 ay hapis ile ağır para cezasının söz konusu olacağını ifade eden Güçlü, ‘Ayrıca, faaliyetten men edilerek mallarına el konulabilir’ dedi. Güçlü, 66 firmaya idari para cezası uygulandığını da ifade etti.YÃœZDE 30 SAHTE: Denetimlerin sahte bal oranının yüzde 30’a ulaÅŸtığını ortaya koyduÄŸunu vurgulayan Güçlü, bu nedenle satışlarda önemli oranda düşüş yaÅŸandığını ve tüketicinin bala karşı temkinli yaklaşır hale geldiÄŸini kaydetti. Denetimlerin artışı ile sahte oranının düşeceÄŸini ve zamanla tüketicinin eski alışkanlığına döneceÄŸini öne süren Güçlü, yalnızca iki laboratuvarda yapılabilen ve koordinasyonsuzluk nedeniyle yavaÅŸ ilerleyen denetimleri hızlandırmaya çalışacaklarını söyledi.ÃœRETÄ°CÄ° KENDÄ°NE YAPTI: Tüketicinin baldan soÄŸumasını, ‘Üretici kendi kendine yaptı’ sözleriyle deÄŸerlendiren Güçlü, ‘Nasıl mücadele edeceÄŸimizi iyi bilmemiz lazım. Problemi önüne gelen her mikrofonda bağıra bağıra söylemek amaca hizmet etmiyor. Belki insanların dikkatini çekiyor, ama sektörün üreticisini, sektörde çalışan insanları da çok kötü etkiliyor. Yapmamız gereken, insanları tedirgin etmeden sonuç almak. Bizim sektörümüz sorunlarını biraz yüksek sesle konuÅŸarak çözmeye çalışıyor’ dedi.400 BÄ°N DENETÄ°M: Laboratuvar sorununun çözülmesinin ihracatın kilitlenmemesi ve Türkiye’nin dış piyasalardaki imajı açısından önemli olduÄŸunun altını çizen Tarım Bakanı, denetim konusunda ise, ‘Mevcut kadroya ilave yapacağız, 450’nin üzerinde yeni mezun genç insan katıyoruz. Geçen sene de o kadar kattık. Böylece önceki yıl 40 bin olan denetim sayısını geçen sene, 142 bine çıkardık. Bu sene 400 bine ulaÅŸacağız’ diye konuÅŸtu.İÇ DENETÄ°M OLMALI: Sektörde sorunun çözümü için iç denetimin de önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Güçlü, ‘Sektör olumsuzları atıp, kural dışı hareket edenleri dışarıda bırakacak imkana sahip. Sanayicide de üreticide de sorunlu olanlar var. Kural dışılıkları kendi kendilerine cezalandırmalılar’ dedi.PAZARI YENÄ°DEN KAZANIRIZ: Ä°hracat geri dönüşlerinin ardından Türkiye’nin dışarıda pazar kaybetmesini deÄŸerlendiren Güçlü, ‘Türkiye fiyatta rekabet edebilir düzeyde. Kalitede de iç sorunlarımızı çözdüğümüz anda piyasaların tekrar kazanılabileceÄŸini düşünüyorum’ diye konuÅŸtu. Güçlü, ihracattan dönen malların Türk mevzuatına göre analiz edildikten sonra uygunlarsa iç piyasaya sürüldüğünü de belirtti. Laboratuvar yetersiz, analizler pahalıTÃœRKÄ°YE’de bal analizlerinin yapıldığı iki laboratuvardan biri olan Ankara Tarım Ä°l Müdürlüğü Laboratuvarı’nın Müdür Yardımcısı Zeliha Yıldırım, ülke geneli için altyapının yetersiz, analizlerin de pahalı olduÄŸunu, bunun da sektördeki sorunu tetiklediÄŸini ifade etti. Sahte balın ortaya çıkarılmasında kullanılan C13 ve C4 analizini yapan makineyi 2005 başında aldıklarını belirten Yıldırım, balda insan saÄŸlığı açısından en büyük tehlike olan antibiyotik kalıntısının yalnızca bir bölümünün analiz edilebildiÄŸini söyledi. Bir balın analizinin 1000 YTL’ye yakın bir ücrete mal olduÄŸunu, üreticilerin maliyet nedeniyle de analizden kaçındığını vurgulayan Yıldırım, Bakanlık denetim numunelerini ücretsiz analiz ettiklerini, bu nedenle de finansman sorunu yaÅŸadıklarını anlattı.Çekme, arıyı tahrik ediyorsunKazan’daki tesiste arıcı baÅŸlığı giyerek kovanları inceleyen Tarım Bakanı Sami Güçlü’nün yüzüne bir arı kondu. Foto muhabirimiz Selçuk Åženyüz, bu anı görüntülemeye baÅŸlayınca Bakan Güçlü, ‘Çekme aslanım, arıyı tahrik ediyorsun’ esprisini yaptı.Arısız bile üreten firma varUYGUNSUZ ballarda üç çeÅŸit olduÄŸunu bildiren Ankara Tarım Ä°l Müdürlüğü Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Zeliha Yıldırım, ‘Birinci çeÅŸitte arısız bal üretimi yapılıyor. Ä°kinci çeÅŸitte arıya ÅŸeker ÅŸurubu veriliyor. Bir diÄŸerinde de sahte bal ile gerçeÄŸi karıştırılıyor’ dedi.Sahtelerine ‘bal’ demeyin bizim onurumuzla oynamayınTÃœRKÄ°YE Arı YetiÅŸtiricileri Merkez BirliÄŸi BaÅŸkanı Bahri Yılmaz, ülke genelinde 750 bin ana arı ihtiyacı varken uygun üretimin 200 binde kaldığını, açığın vasıfsız arı üretimi ile karşılandığını bildirdi. Krizden sonra bal satışlarının önce dibe vurduÄŸunu ardından iyi-kötü firma ayrımının ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, ‘Balın sahtesi olmaz, balı arılar yapar. Sahte olarak piyasada bulunan bal deÄŸildir. Kimse çıkıp bal demesin, bizim onurumuzu incitiyor’ dedi. Arının ekonomiye katkısının yüzde 7 olduÄŸunu kaydeden Yılmaz, yüzde 18’lik KDV’nin düşürülmesini önerdi. 6 milyon liraya olmazKAZAN’daki, Köy-Tür ballarının dolumunun yapıldığı arıcılık tesisisin başında bulunan DerviÅŸ Ãœnal, ÅŸunları söyledi: ‘Ben 5 milyona iÅŸlenmemiÅŸ bal alıyorum. Firelerle birlikte maliyet 7-8’e çıkıyor. Öyle olunca ben markete 10’a veriyorum. Ama bakıyorum 6 milyona markete bal veren var. Marketler üretim iznine, analiz belgelerine dikkat ederek bal almalı. Gelecek seneden itibaren analiz raporu olmayan balı üreticiden almayacağız.’İşte sahte balcılarANKARA: Hacet Gıda, Emin Gıda, Besice, Gıyasettin Yücel, KayserilioÄŸulları, Altınbal, Arı Bey, Hazır Gıda.Ä°STANBUL: Özbal Gıda Sanayi, YimpaÅŸ Yıldırım Gıda, Çamlıbel Gıda, Hancı Arıcılık, Merter Helva.Ä°ZMÄ°R: DoÄŸa Åžekerli Ãœrünler, Giran Arı Ãœrünleri.VAN: Yunus Besin, Bahçesaray Balcısı, VanlıoÄŸlu Besin, Sarmaşık Besin Merkezi, Cevher Bal, Fatih Bal, Balcı Çetin, Sıhhat Bal, Ä°stek Mevsim Paz. Cihan Tic., Erden Tic., Özçiçek Bal, Dilek Åžarküteri, Nar Besin Paz., Ayanlar Besin, Barla Bal, Natürel Åžarküteri, Bahar Market, Åžahin Bal, Kıvanç Besin, Nar Besin, Balcı Kamil, Yıldız Besin, Kaya Besin, Sözler Besin.ANTALYA: Åžah Bal, Yavuz Bal.BALIKESÄ°R: Derman Balları.DÄ°YARBAKIR: Yünce Ticaret, Kaplaner Bal, Gıda.GAZÄ°ANTEP: Binbir Çiçek, Apa Bal, Kozan Bal, Hacet Gıda.HATAY: Metsa Tarım, Omak Gıda,.MERSÄ°N: Metsa Tarım.MUÄžLA: Arı Bal, Birtat Bal, Hobim Bal, Manavlar Gıda.SAMSUN: Albayrak KuruyemiÅŸ, Misel Åžekerleme.SÄ°VAS: Öncü Market, Marka Market, Star Market.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!