Yaş aldıkça vücutta bazı değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, fizik tedavi ve rehabilitasyon sayesinde hem fiziksel hem de bilişsel sağlığın korunarak aktif bir yaşlılığın mümkün olduğunu belirtti.
#1Modern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor. Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor!
#Sağlıklı YaşamDünya genelinde 100 yaşını aşmış insanların sayısı bugün hiç olmadığı kadar yüksek ve hızla da artıyor. Onlardan biri de 102 yaşındaki Deborah Szekely. 1940 yılında kurduğu sağlıklı yaşam köyünün yöneticiliğini halen sürdüren Szekely, bir asrı sağlık içinde tamamlamanın sırlarını anlattı.
#SağlıkYapı Kredi Galeri’de açılan ‘Bugünü Resmetmek’ sergisi ziyaretçileri resmin gizemli kapısından içeri davet ediyor. Günümüzün toplumsal atmosferini yansıtan eserler arasında Taner Ceylan’ın 20’nci yüzyılın başlarında, İstanbul’da bir gece kulübündeki ‘can alıcı bir anı’ resmettiği ‘Kulüp’ adlı eseri de var.
#Bugünü ResmetmekBeyin cerrahı olan Joseph Maroon, 40’lı yaşlarının başında fiziksel olarak merdivenleri çıkamayacak kadar güçsüz hissediyordu. Babasının vefatının ve boşanmasının ardından zihinsel olarak da zorlanmaya başlayan Maroon, bir gün arkadaşının önerisiyle koşuya çıktı ve hayatı değişti...
#İronmanAntalya'da kira artışı konusunda ev sahibi H.K. ile anlaşamayan yüzde 66 engelli Havva Bodur (51), tahliye davası devam etmesine rağmen evden çıkarıldı. Eşyaları apartmanın önüne indirilen ve gidecek yeri olmayan Bodur, sokaktaki kanepesinin üzerinde geceyi geçiriyor.
#ANTALYASon yıllarda ne yazık ki yaygın bir şekilde gündemde yer alan sma hastalığı için farkındalık yaratmak için çalışmalar devam ediyor. Ünlülerin de destek verdiği sma hastalığı ile ilgili vatandaşlar çeşitli soruların yanıtlarını arıyor. Bunların başında da sma anne karnında tespit edilir mi, hamilelikte belli olur mu soruları geliyor. Peki, SMA nedir, neden olur? SMA hastalığı tedavisi nasıl yapılır? İşte SMA belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#SMA HastalığıGün içinde 3 kez yapacağınız 1-2 dakikalık yüksek tempolu hareketlerle sağlığınıza büyük fayda sağlayabilirsiniz. Bunu biz değil araştırmacılar söylüyor. Yeni bir araştırmaya göre, özellikle belli bir yaşın üstündeyseniz, uzun süreli egzersizler yerine birkaç dakikalık hızlı yürüyüş, merdiven çıkma gibi aktivitelerle ömrünüzü uzatabilirsiniz. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları...
#EgzersizÇalışanlar için evden çalışma sürecine uyum beklenilenden daha kısa sürse de günde ortalama sekiz saatini oturarak geçirmek ve mola saatlerini evin içinde harcamak hem fiziksel hem de zihinsel hareketsizliğe sebep oluyor. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının yanında; odaklanma problemi, yorgunluk ve göz kuruluğu gibi etkilere sebep olan hareketsizliği önlemek için neler yapabiliriz? Sizler için bir araya getirdik.
#BürotimeYeni yerler keşfetmeyi seven, meraklı bir seyahat tutkunuysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 7 şehirden her biri birbirinden büyüleyici 10 mağarayı önerdiler.
#RotaMerdiven çıkmak çoğumuz için zordur ve gözümüzü korkutur. Birkaç basamak sonra yorulur ve nefes nefese kalırız. Merdiven inmek ise çıkmaktan daha kolay gelir. Bu nedenle en çok kas yapan ve sağlığa en fazla fayda sağlayan şeyin en zor olan merdiven çıkma kısmı olduğunu düşünüyoruz. Peki gerçek böyle mi?
#SağlıkKalp hastalıkları ülkemizde oldukça sık görülen hastalıklardan biridir. Her yıl 400 kişi kalp hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kalp sağlığının daha iyi anlaşılması ve riske atılmaması gerekiyor. Koroner arter hastalığı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkSon yıllarda ne yazık ki pek çok çocuğumuzda gözlemlenen ve farkındalık yaratmak için ünlüler tarafından da destek gören SMA hastalı hakkında bilgiler merak ediliyor. Tedavisi oldukça maaliyetli bir hastalık olan SMA neredeyse bütün yaşam kalitesini etkiliyor ve tedavi edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlar yaratabiliyor. Peki SMA hastalığı nedir, neden olur, genetik mi? İşte SMA hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#SMA HastalığıDiz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Kalp krizi, göğsünüzde aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle başlar. Kalp krizinde erken müdahale büyük önem taşır. Bu bağlamda, kalp krizinin öneminden ve belirtileri, nedenleri de dahil kalp krizi hakkında tüm bilinmesi gerekenleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir detaylandırdı. Kadınlarda kalp krizi tanısının gecikebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, kalp krizinin erken teşhisi ve tedavisiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#Sessiz Kalp KriziKoroner bypass ameliyatlarının hastalara yaşamsal fayda sağladığını belirten Opr. Dr. Alkan Arpaçay, kişinin ameliyat sonrası verilen ikinci şansı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Zamanında ve iyi planlanmış bir operasyondan sonra hastaların kalp krizi ve ölüm riskinden uzaklaşarak uzun yıllar rahat bir şekilde yaşantılarını sürdürebildiğini kaydeden Arpaçay, öncesi ve sonrasıyla bypass ameliyatlarını anlattı.
#İzmirPandemi dönemi, bağışıklık sistemimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Hücre, doku ve organlardan oluşan bu karmaşık ağ, vücudumuzun kendisini enfeksiyon ve hastalıklara karşı savunurken kullandığı en önemli silahı.
#Bağışıklık Sistemi NedirGöğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Selvi, akciğer sağlığını korumanın genel vücut sağlığı için her zaman çok önemli olduğunun altını çizerek, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor” dedi.
#AkciğerPandemi kısıtlamalarıyla 65 yaş üstü bireylerin fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktördür. Bu yüzden 65 yaş üstü insanların her şart altında fiziksel aktivitelerini artırması gerekiyor. Ev içinde yürüyüş yapmak, çeşitli ağırlıklar kaldırmak ve taşımak, merdiven çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, lunge (adımlama), squat (çömelme), mekik, şınav, yoga, pilates gibi dar alana ve az ekipmana ihtiyaç duyulan, her yerde ve zamanda uygulanabilen egzersizler ev içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizlere örnek olarak sayılabilir’’ dedi.
#PandemiKoronavirüs salgınında son dönemdeki sayı artışlarından dolayı 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerinin kısıtlanmasıyla fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Öğr. Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktörlerden biri” dedi.
#Öğr.Gör. Muammer Çorum