Sıradan börek tariflerinden sıkılanlar için farklı bir o kadar da besleyici bir önerimiz var: Mercimekli börek. Cevizli ve yeşil mercimekli iç harç, incecik yufkayla buluşuyor, tadına doyum olmuyor. Peki, mercimekli börek nasıl yapılır? Mercimekli börek Tarifi
#Mercimekli BörekBaklagiller familyasında yer alan protein zengini mercimeği sofralarımızdan eksik etmeyiz. Faydaları saymakla bitmeyen mercimekle çorbanın dışında yapılabilecek çok fazla tarif vardır. İşte sofralarınızın baş tacı olacak bazı mercimekli lezzetler…
#Mercimek YemekleriMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiAilemizle, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram buluşmalarında biliyorum bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Neyse ki aldığımız kiloları telafi etmek o kadar da zor değil... Yulaf, yoğurt, meyve ve kuruyemişli bir kahvaltıyla işe başlayalım; kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek sebzeleri soframızdan eksik etmeyelim. Bayramda kavurma gibi tuz oranı yüksek besinler nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Onun da çaresi bol su ve yürüyüş...
#BayramEv eriştesi ile hazırlanan Sivas usulü kesme aşı kışın sevilen çorbalarından yer alıyor. Ev eriştesi hazır olduğu takdirde kısa sürede hazırlanabilen kesme aşı nasıl yapılır merak edenlere, işte Sivas usulü kesme aşı tarifi ve malzemeleri...
#Sivas Usulü Kesme AşıNeredeyse tüm Anadolu’da bayram tatlısı olarak bilinen baklava, yalnızca bayramlarda değil, ziyafet ve kutlama yemeklerinde de sofraların baş tacıdır. Her ne kadar zahmetli ve masraflı bir tatlı olsa da baklava yüzyıllardır itibarını koruyarak varlığını sürdürmüştür.
#BusaÖn kurutma işleminden sonra özel çemen harcına sarıp asarak dinlendirilen pastırma bize özel çok kıymetli bir şarküteri ürünümüz. Kimi kahvaltıda, kimi kâğıtta pişirerek seviyor. Kuru fasulyeye, pideye, göz yumurtaya, böreklere de çok yakışıyor. Etinin çeşidi, çemenin harcı, kurutma şekli ve süresiyle nasıl dilimlendiğiyse onu şehirden şehire farklılaştırıyor.
#PastırmaRamazan Bayramı’nda 1 ay boyunca süren oruç döneminin ardından rutin beslenme düzenine geçiliyor ve porsiyonlarda biraz aşırıya kaçılabiliyor. Oysa Ramazan ayı sonrasının, sağlıklı beslenmek ve kiloları kontrol altında tutmak için çok önemli bir dönem olarak görülmesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın, Ramazan Bayramı’nda beslenme düzeninde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve sağlıklı ikram önerileri paylaştı.
#Bayram İçin ÖnerilerAdana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü ve eşi Zeynep Sözlü, 1. Adana Sağlık Festivali’nin davetlilerinden İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ı yöresel yemeklerin ve içeceklerin bulunduğu sofrada ağırladı.
#ŞalgamDüşük Gİ modeli beslenme yanlışlarınızı düzeltmenin, pankreasınızı aşırı insülin üretiminden, yağlanmaktan ve yorgunluktan kurtarmanın en etkili ve kalıcı yoludur. Daha iyisini bulana kadar beslenmemizi bu şekilde sürdürmeliyiz. Zira bu modelde sağlık, zindelik, form ve daha güzel bir hayat var.
#Osman Müftüoğlu