Mental sağlık, ruh sağlığı olarak da tanımlanabilmektedir. Kişinin mental sağlığı, psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Mental sağlık düzeyi, kişinin sağlık durumu hakkında da bilgi verici nitelik taşımaktadır. Peki, Mental sağlık nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Mental SağlıkÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonPsikolog ve Milli Sporcu Deniz Kayadelen, ulusal ve uluslararası alanda bir çok ödülü olan rekortmen, dünya şampiyonu bir yüzücü. Buz Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden ilk kadın sporcu olan Deniz Kayadelen, bu yıl 100 metre ve 50 metre kelebekte eksi 3 derecelik suda dünya şampiyonu oldu. Bununla da yetinmedi dünyanın en zorlu parkurlarından olan Manş Denizi’ni geçerek büyük bir başarıya imza attı.
#Sibel Bağcı UzunSıklıkla rengiyle anılan zebercet taşı, özellikle doğa içerisinde sıklıkla bulunan taşlar arasındadır. Bununla beraber en değerli taşlar arasında yer alan bu taşlar farklı isimlerle de anılmaktadır. Periyot olarak bilinen bu taş, özel bir maden taş grubuna aittir. Sizin için zebercet taşının anlamlarını detaylı bir şekilde derledik.
#Zebercet TaşıSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarHerkes sağlıklı bir yaşam sürmek ister. Bunun için genelde beslenmemize dikkat ederiz ve uyku düzenimizi gerektiği şekilde ayarlamaya çalışırız. Ancak sağlıklı yaşam için en önemli unsuru genelde atlarız: Egzersiz!
#Sağlıklı YaşamKalbin 1 dakika içerisinde kaç kez attığı nabzı tanımlamaktadır. Sağlıklı bir vücut dengesi için birtakım sayı aralıkları belirlenmiştir. Erkeklerde nabzın ideal olarak 80 olması yeterince makul ve uygun görülmektedir. Nabzın atma hızı kişiden kişiye birtakım farklılıklar göstermektedir. Genel aralık olarak uzmanlar 60 ila 100 arasındaki tüm değerleri de normal ve sorunsuz kabul etmektedirler. Yetişkin erkeklerde bu değerler sağlıklı bir durumu işaret etmektedir. İşte, tüm detaylar.
#Erkekte Nabızİnsanlar dünyaya geldikten sonra gelişerek büyürler ve bu durum ölene kadar devam eder. Doğal olarak her yaş evresine farklı bir isim verilmektedir. Adölasan dönemi de bu evrelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adölesan nedir? Ne anlama gelir? Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır detayları ile derledik.
#AdölesanÇiçek aşısı, geçmiş yıllarda görülen çiçek hastalığı dolayısıyla rutin olarak aşı takvimi içerisinde yer almaktaydı. 1980 yılı itibariyle çiçek hastalığının yok edilmesiyle birlikte çiçek aşısı da rutin aşı takviminden kaldırıldı. İşte, çiçek aşısı hakkında detaylı bilgiler
#Çiçek AşısıSurvivor'da yokluk adası nedir? sorusu Acun Ilıcalı'nın açıklamaları ile gündeme geldi. Birleşme Partisi'nden sonra giderek zorlaşan Survivor All Star'ın çarşamba akşamı yayınlanan son bölümünde Acun Ilıcalı sürgün adası yerine getirilen yokluk adasında yarışmacıların 24 saat yalnız yaşayacaklarını söyledi. Eleme adayı olan yarışmacının bir gün boyunca iletişimden tamamen kopuk yaşayacağı yokluk adasının detaylarını konseyde dinleyen yarışmacılar adeta şoke oldu. İşte, Survivor yokluk adası ile ilgili Acun Ilıcalı'nın yaptığı o açıklamalar.
#SurvivorAkrep burcu 2022 yıllık burç yorumlarını okudunuz mu? Uzman Astrolog Aygül Aydın Akrep burçları için 2022 yıllık burç yorumlarını açıkladı. 2022 yılında Akrep burcunu neler bekliyor? 2022 yılı Akrep burcu için olumlu geçecek mi? 2022 yıllık burç yorumlarına göre Akrep burçlarını aşk, kariyer ve sağlık konularında neler bekliyor? Akrep burçlarını 2022'de etkileyecek gökyüzü olayları neler? İşte Akrep burcu 2022 yıllık burç yorumları...
#Akrep Burcu 2022 Yıllık BurçStres, birden fazla birim kullanılarak ifade edilebilir. Stres vücudu deforme eder. Vücuda etki eden deforme edici kuvvetlerin yönüne bağlı olarak stres türleri bulunmaktadır. Peki, stresör nedir tüm detayları ile derledik.
#StresörTürkiye'nin en başarılı hakemlerinden biri olarak kabul edilen FIFA kokartlı Cüneyt Çakır, gelecek ay düzenlenecek EURO 2020'ye çok önceden hazırlanmaya başladıklarını söyledi. Birçok yarı final ve final yönetecek Çakır, 1994 yılında yönettiği ilk amatör maçı asla unutamadığını belirtti.
#Cüneyt ÇakırTelefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında işitme kayıplı bireylerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, tüm dünyada Dünya İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya İşitme Günü için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl için belirlediği tema “Herkes için işitme kontrolü!” oldu. Gelin işitmenin bilinmeyen yüzüne hep birlikte bakalım.
#İşitme KaybıDört sosyal girişimci; Hülya Aras, Neslihan Edinçliler, Asiye Asal ve Songül Kaya, özel gereksinimli bireylerin sesini duyurmak ve toplumda oluşan ön yargıları yıkmak için bir araya geldi. Mesleki deneyimleri, tecrübeleri ve yaşanmışlıklarıyla güç birliği yaparak, Türkiye’nin ilk sosyal girişimcilik ve inovasyon modelini uyguladıkları Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği’ni kurdular. Bursa’nın üretim odaklı ilk “Yaşam Köyü” modelini oluşturmak için harekete geçen sosyal girişimciler, engelli bireylerin çalışma ve sağlıklı yaşam hakkını sağlamak adına kurum ve kuruluşlardan destek bekliyor.
#Bursaİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukÇocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun kısaltılmış ismi olan ÇÖZGER, Sağlık kurulunca hazırlanan çocuğun özel gereksinimlerini belirten belgeyi ifade etmektedir. 20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçleri ve raporun içeriği değişmiştir. Bunun yanı sıra çocukların değerlendirmelerine ve rapor sürecine yeni bir yaklaşım getirmiştir. İşte, ÇÖZGER nedir sorusunun cevabı ve E-Devlet ÇÖZGER raporu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#ÇözgerSevgili dostlar, bugün sizi bir göğüs cerrahı arkadaşımla tanıştırmak istiyorum; Dr. Özlem Cankurtaran... Soyadı gibi, gerçekleştirdiği ameliyatlar ve yaptığı yardımlarla birçok kişinin hayatını kurtaran bir isim. “İyi Yaşam Reçeteleri”nde bu hafta onun herkese örnek olacak yaşam mücadelesini anlatmak istedim...
#AkciğerLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsBu yıl, 346 günde 405 kadın erkek şiddeti nedeniyle öldü. Evinin önünde bıçaklanan Ceren Özdemir’in yası bitmeden yeni kadın cinayetlerinin haberi geldi. Bu haberleri gören kadınlar artık, ‘Benim başıma gelmez’ demiyor ve özsavunmanın yollarını arıyor. Kendini korumanın yolunu kızıyla birlikte boks dersi almakta bulan Deniz Atalay Işık ve kızı Selin’in bir antrenmanlarına eşlik ettik. Tacize uğradığı için boksa başlayan, model Gizem Barlak’la konuştuk. Popülerleşen spor dallarını araştırdık ve konuyla ilgili sosyal sorumluluk projelerine göz attık...
#AikidoCüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraGÖZLERİMİ yaşartıyor böyle adanmışlıklar! Şebnem Sezer, yürünmeyen yollarda yürüyen kadınlardan biri. Bence şahane bir şey yapıyor. Çok sevdiği serebral palsili yeğeni için neler yapabileceğini araştırırken, ‘boccia’ sporuyla tanışıyor. En ağır engelli grubunun dahi oynayabildiği tek spor branşı boccia. Dünyada 35 yıldır oynanıyor. Tarihi de Romalılara dayanıyor. Şebnem Sezer, önce yeğeni sebebiyle bu işe dalıyor ama sonra bu sporun engelli bireylerin hayatını nasıl değiştirdiğini görüyor. Ve onların antrenörü oluyor! Bence güneş gibi bir kadın. Daha da çok engelli bireyin hayatını aydınlatması dileğiyle... Bana “Sesimiz olur musunuz?” dedi. Seve seve. Bu röportajla başladık. Elimden ne gelirse yapmaya hazırım...
#AYŞE ARMANYKS sınavının ardından adayların tercih sorusun merak ettiği bir çok soru var. Bunların en ağırlıklı olanları AYT, TYT gibi alanlarda alınan puanlar ile tercih sürecinin nasıl işlemesi gerektiği konusunda.. YKS sınavına girenlerin merak ettiği bir diğer soru da tercihlerin ne zaman yapılacağı? İşte detaylar
#Yks