Menopoz bir kadının adetten kesilmesi olarak tanımlanıyor. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49 olarak kabul ediliyor. Erken menopoz ise 40 yaşından önce adetin kesilmesi anlamına geliyor. Menopozun toplumda fazla bilinmemesi bu sürecin kadınlar arasında endişe verici bir dönemin başlangıcı olarak anılmasına yol açıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Veysel Şal, erken menopoz dönemi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Erken MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozOrta yaş kiloları için metabolizmanın yavaşlamasını gerekçe göstermek artık mümkün olmayacak. Çünkü bu eski bahane yeni ve önemli bir araştırma sayesinde tarihe karışıyor. Peki o halde neden fazladan kilolarımız var? İşte araştırmaya dair detaylar ve uzman görüşleri...
#SağlıkMenopoz dönemi, her kadının mutlaka yaşadığı ve zorlu olan süreçlerden biri olarak tanımlanır. Bu dönem süresince kadınlarda terleme, ateş basması, ruhsal durumda iniş ve çıkışların olması, stres ve sinirli olma durumu gibi pek çok durum meydana gelebilir. Bazı kadınlar bu dönemi daha erken yaşta yaşayabilirken bazıları ise daha ileriki yaşlarda yaşayabilir. Bunların yanı sıra her kadın bu dönemi farklı zorluk derecesi ile yaşamaktadır. Ağır geçirilen menopoz dönemlerinde doktorun önerdiği tedavi yollarını uygulamada ve doğru beslenmede olan katkı payı oldukça büyüktür. Menopoz için iyi gelen bitkiler nelerdir? Menopoz döneminde tüketilebilecek ve fayda sağlayacak olan çaylar ve tarifleri nelerdir detayları ile derledik.
#MenopozKadınlar, on yıllardır tıp alanında yaşanan cinsiyet eşitsizliğinin etkileriyle karşı karşıya kalıyor. Uzun yıllar buyunca yanlış tedavi uygulamaları, yaşanan ciddi rahatsızlıklara ve birçok kadının hayatını kaybetmesine yol açtı. Bir dönemin "popüler" menopoz tedavisinin yarattığı sarsıcı etki ise bugün hâlâ zihinlerdeki yerini koruyor. İşte tıp tarihinin cinsiyetçi yüzü...
#Menopoz TedavisiMenopoz kadınlarda adet döngülerinin bitmesini ifade eder. Bir kadın başka bir neden bulunmadan 12 ay kadar adet görmediğinde menopoza girdiği kabul edilir. Genellikle 40’lı 50’li yaşlarda başlayan doğal bir süreç olmakla birlikte bazı kadınlarda daha erken de görülebilir. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, menopoz dönemi ve bu dönemde yaşanan psikolojiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
#MenopozKanser, otoimmun hastalıklar (akdeniz anemisi, diyabet, haşimato, çölyak, sedef, romatoid artrit v.b) kromozom bozuklukları, ailesi hikayesi, cerrahi müdahaleler, ağır psikolojik travmalar erken menopoza neden olabiliyor. Bir yandan kariyer, bir yandan hayat şartlarının getirmiş olduğu birtakım olumsuzluklar yüzünden 40 yaşından önce erken menopoza girebilirsiniz.
#Menepoz DönemiMenopoz, kadın yaşamının doğal bir dönemi. Bu dönem kadına “kendine daha çok zaman ayırma, daha iyi bakma, daha özgür, olgun, dingin, keyifli bir yaşam düzeni oluşturma” fırsatı veriyor. Ne var ki “hormonal yoksunluğun” bazı sorunlar oluşturduğu da kesin ve sorunların başında uyku problemleri geliyor.
Meme kanseri kadınların korkulu rüyası olmayı sürdürüyor ama size iyi bir haberim var: Tedavide özellikle son 10 yılda kat edilen mesafeler, başarılar ve alınan müthiş sonuçlar, hem biz doktorların hem de siz hastaların yüzünü güldürüyor ve güldürmeye devam edecek. Ama yine de amaç önce “korunma” sonra da “erken tanı” olmalı. Bu kesin!
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, kalp damar hastalıklarının erkeklerde daha sık görüldüğünü belirterek, "60'lı yaşlarda kadınlarla erkekler arasındaki bu fark kaybolmakta" dedi.