Ortamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusSon dönemde, baş dönmesi olarak da bilinen vertigo vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Vertigo, hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen önemli bir sorun ve tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bazı durumlarda ilaç tedavisi yeterli olabilirken, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Bu artışın nedenlerini inceleyen uzmanlar, hastalığa dikkat edilmezse ölümcül olabileceğini de vurguluyor. Vertigo vakalarındaki bu artışın nedenleri ve alınabilecek önlemler üzerine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Serkan Orhan, konuyla ilgili görüşlerini hurriyet.com.tr'ye aktardı.
#SağlıkÜnlü şarkıcı Jesse J, Kasım 2021’de, Los Angeles'ta katıldığı bir etkinlikteki sohbet sırasında hamile olduğunu ve bebeğini düşürdüğünü itiraf etmişti. Gerçek adı Jessica Ellen Cornish olan İngiliz şarkıcı seyircilerle yaptığı sohbet sırasında yaşadıklarını gözyaşlarına boğularak anlatmıştı.
#Jesse JTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkÇocuğunuz size başının döndüğünü söylediyse hemen telaşa kapılmamanız gerekiyor. Baş dönmesi sağlıklı çocuklarda da yaygın görülen bir sorundur. Aynı zamanda oyun sırasında etrafında dönmesinden, oturur pozisyondan hızlı bir şekilde ayakta pozisyona geçmesinden de kaynaklanabilir. Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukMeniere hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle genç ve orta yaşlı yetişkinlerde görülür. Kronik bir durum olarak kabul edilse de çeşitli tedaviler semptomları hafifletmeye ve yaşamınızdaki uzun vadeli etkiyi en aza indirmeye yardımcı olabiliyor. Peki Meniere hastalığı nedir? İşte Meniere belirtileri ve tedavisi
#Meniere Hastalığı NedirKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Meniere hastalığı, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlık. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte, genç ve orta yaşlı bireylerde daha sık karşılaşılıyor. Peki meniere hastalığı nedir? İşte meniere hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri
#MeniereBoğaziçi Üniversitesi’nden sonra çalışmalarını önce Harvard Üniversitesi’nde (Boston/ABD) şimdilerde de Northwestern Üniversitesi’nde (Chicago/ABD) sürdüren, 2015 yılında da “International Innovation” dergisi tarafından “dünyanın en önemli buluş yapan 10 akademisyeninden biri” seçilen Dr. Hande Özdinler, merakla ve gururla izlediğim muhteşem ve mütavazı bir biliminsanı.
#AnneÜnlü şarkıcı, hayatının en büyük hayalini gerçekleştirmek üzereyken onu kaybetti. Yani uzun süredir kavuşmak için kelimenin tam anlamıyla canını dişine taktığı o hayali "avuçlarının arasından" kayıp gitti. Yaşadığı hayal kırıklığını da sahnede onlarca kişinin karşısında gözyaşları içinde anlattı.
#Jessie JKulakta basınç hissi genelde kulaktaki östaki borusunun tıkanması veya düzgün bir şekilde çalışmayı bırakması sonucunda gelişmektedir. Bahsedilen basınç, kulakta tıkanıklık ya da dolgunluk hissine sebep olmaktadır. Östaki borusu disfonksiyonu kişiye büyük ölçüde rahatsızlık hissi vermektedir. Kulakta ortaya çıkan basınç hissi; çınlamaya ve net duymada sorunlara neden olmaktadır. Kulakta basınç hissi çoğunlukla alerjik reaksiyonlar ve burun tıkanması gibi durumlardan kaynaklanabilse de bu durum kimi zaman çeşitli hastalıkların sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sizin için kulakta basıncın neden olduğunu, kulakta basıncın belirtilerini ve nasıl geçebileceğini derledik.
#Kulaktaki BasınçVertigonun “gerçekte var olmayan hareket illüzyonu” anlamına geldiğinisöyleyen Doç. Dr. Salim Doğru, toplumda oldukça fazla sayıda kişiyietkileyen bir şikayet olduğunu belirterek, “Vertigo bir hastalık değildir,herhangi bir hastalığın belirtisidir. Tedavi edilmelidir” diye konuştu.
#1Meniere hastalığı, zaman tekrarlayan ve ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genelde kırklı yaşlar sonrasında ortaya çıkan meniere hastalığı, özellikle ağır –şiddetli- baş dönmesi ataklarıyla kendisini gösterir . “Baş döndüren” Meniere ataklarından korunmada ise gerginlikten, stresten ve aşırı tuz tüketiminden uzak durmak önemli rol oynuyor.. Peki, Meniere hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte meniere sendromu hakkında bilgiler…
#MeniereVertigonun bir hastalık olmaktan ziyade birçok hastalıkta meydana gelen bir semptom, yani belirti olabileceğini kaydeden Ekol Balçova Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, vertigoya neden olan hastalıkların genel olarak santral (merkezi sinir sistemi ile ilgili) ve periferik (iç kulaktaki denge organları ile ilgili) olarak sınıflandırıldığını kaydetti.
#İzmiBaş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#VertigoBilateral kelimesi özellikle bulmaca çözmeyi seven kişilerin sıklıkla karşılamakta olduğu kelimelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan insanlar tarafından ne demek olduğu çok merak edilen kelimeler arasındadır. Sizin için Bilateral nedir? Tıpta bileteral kavramı ne anlama gelir sorularının yanıtlarını derledik.
#Bilateral Nedir?Vertigo, iç kulak probleminden kaynaklanan bir sorun. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde baş dönmesine ve halsizliğe neden olabilir. Günlük hayata olumsuz etkileri olan vertigo, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Peki vertigo belirtileri nelerdir, neden olur? Vertigo ile ilgili merak edilenler...
#VertigoMeniere hastalığı, halk arasında iç kulak tansiyonu olarak bilinir. Baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi, çınlama, hatta işitme kaybına bile neden olabilen meniere hastalığı her yaşta görülebiliyor. İşte meniere hastalığı ile ilgili tüm merak edilenler…
#Meniere Hastalığı NedirÖzel İzmir Gazi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde estetik ve plastik cerrahiye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
#İzmirİsterseniz gelin, önce biz doktorların çok sık kullandığı “akut” ve “kronik hastalık” kavramları ne anlama geliyor ona bir bakalım, daha sonra da “akut bir enfeksiyon hastalığı” olduğunu bildiğimiz COVID-19’un bazı koşullarda neden ve nasıl “kronik bir hastalığa” dönüşebileceğini anlamaya çalışalım.
#KoronavirüsVertigo; tek başına bir hastalık değil, belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanır. Peki, vertigo neden olur, vertigo belirtileri nelerdir, vertigo teşhisi nasıl olur, vertigoyu neler tetikler? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
#VertigoVertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor. Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir belirti!
#Baş DönmesiYeni Malatyaspor Kulübü, Süper Lig'in 16. haftasında MKE Ankaragücü ile oynanan karşılaşmanın ardından sahada rahatsızlık geçiren futbolcu Youssouf Ndayishimiye'nin yapılan tetkiklerinde, önemli bir bulguya rastlanmadığını bildirdi.
#Youssouf NdayishimiyeAyakta duramayacak kadar başınız dönüyor, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Günlük hayatı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren vertigo, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, vertigo hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
#VertigoKulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, vertigonun başka hastalıklarla karıştırıldığının altını çizerek, ‘‘Vertigo aslında bir semptomdur. Bir hastalığın bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Hastaların yaşam kalitesinde önemli düzeyde düşüşe yol açmaktadır” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çelik