Menenjit hastalığı son günlerde Strep A enfeksiyonu ile birlikte gündeme gelmeye başladı. Strep A bakterisinin neden olduğu hastalıklardan olan menenjit hastalığı, önlemi alınmadığı takdirde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Uzmanlar menenjit aşısına bu dönemlerde ayrıca dikkat çekiyorlar. Peki, menenjit hastalığı nedir, bulaşıcı mı? Menenjit aşısını ihmal etmeyin! İşte menenjit belirtileri, tedavisi hakkında bilgiler...
#MenenjitBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı acil müdahale gerektiren tehlikeli hastalıklar arasında yer alır. Yüksek ateş ve kusma ile kendisini gösteren hastalık, her yaştan kişide görülebilir. Ülkemizde yapılan menenjit aşısını erken yaşlarda uygulamak ise hastalığı korumak adına büyük önem taşıyor. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit bulaşıcı mıdır, belirtileri nelerdir?
#Menenjit Aşısı Ne Zaman YapılırYüzyıllardır en ciddi sağlık sorunlarından olan menenjit, özellikle çocuklarda görüyor. Beyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit tedavi edilmediği takdirde insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Hastalıktan korunmak için uzmanlar menenjit aşısını uygun görüyor. Peki, menenjit hastalığı nedir? Menenjit aşısı ne zaman yapılır ve kaç sene korur? İşte, merak edilenler.
#Menenjit Aşısı Ne Zaman YapılırHayati tehlikesiyle korkutan, ölümle sonuçlanmadığı durumlarda bile kalıcı hasarlar bırakabilen menenjit, çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde de görülebilen menenjit, özellikle de kolay bulaşması ve hızlı yayılması sebebiyle erken müdahale gerektirir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, menenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Menenjitin NedenleriHayati tehlikesiyle korkutan, ölümle sonuçlanmadığı durumlarda bile kalıcı hasarlar bırakabilen menenjit, çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde de görülebilen menenjit, özellikle de kolay bulaşması ve hızlı yayılması sebebiyle erken müdahale gerektirir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, menenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#MenenjBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitBakteri, virüs veya mantar gibi birtakım enfeksiyon etkenleri menenjit hastalığına neden olur. Menenjit erken evrede tedavi edilmediğinde başta işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık tablosudur. Bakterilerle oluşan menenjitlerde hastalığın olası gidişi tanının zamanlamasına ve tanı ile tedavi arasında geçen süreye bağlıdır. Peki, menenjit nedir, belirtileri neler?
#MenenjitGenellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen menenjit, tedavi edilmezse duyma kaybı ve beyin hasarı gibi sonuçlar doğurabiliyor.Menenjit şüphesi taşıyan hastaların hemen bir uzmana gitmesi gerekiyor. Peki ciddi boyutlara ulaştığında ölümlere varan sonuçlar doğuran menenjit hastalığı nedir, türleri neler, bulaşıcı mı? İşte detaylar!
#Menenjit NedirMedical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman, menenjit tedavisine başlamada saatlerin dahi çok önemli olduğunu belirterek, menenjitli hastaların, içinde bulundukları tehlikeli durumdan ötürü tam teşekküllü hastanelerde tedavi altına alınması gerektiğini bildirdi.
İngiltere'de 16 yaşındaki Nicole Wilson, yaz tatili sırasında birdenbire rahatsızlandı. Menenjit belirtileri gösteren genç kıza böbrek iltihabı teşhisi kondu ve Nicole bir antibotikle eve gönderildi. Evde durumu kötüleşen Wilson'ın yaşama şansı yüzde 20'ydi. Genç kız 8 ay sonra sağlığına kavuştu ancak hastalığı iki bacağını, bir gözünü ve parmaklarının ucunu kaybetmesine neden oldu.
Sonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Son zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkMassachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, belirtileri çok sayıda hastalıkla karıştırılan ‘büyük taklitçi’ ve 'sessiz katil' olarak adlandırılan Lyme hastalığına karşı mücadelede çığır açabilecek bir keşifte bulundu. İnsan terinde yaygın olarak bulunan bir protein, hastalıktan sorumlu bakterileri engelleme yeteneğini göstererek umut ışığı sundu. Peki bu protein tam olarak nedir? Nasıl bir fayda sağlayabilir?
#SağlıkKişilerde yapılan kan tahlillerindeki değerler çok mühimdir. Bu değerlerden bir tanesi de LHD değeridir. LDH seviyelerindeki yükseklik veya düşüklük bazı rahatsızlıkların belirtisi ile sonuçlanabilir. Peki, Laktat Dehidrogenaz nedir? LDH değerleri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu NedirÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıÇocuğunun bacağındaki küçücük bir noktayı fark eden Avustralyalı annenin dikkati, küçük bebeği ölümcül bir süreçten kurtardı. Annenin hastaneye gitmeden önce evinde uyguladığı basit test ise sosyal medyada viral hale geldi.
#MeningokokBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluDünyada sık görülen Türkiye'de de çocuklar arasında yayılan 'Streptokok' (Strep A) bakterisi, Ankara'da can aldı. 3 yaşındaki Aras Sönmez, doğum gününde Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi. Baba Oğuz Buğrahan Sönmez, hastalığın soğuk algınlığı gibi başladığını ve kısa sürede oğlunu kaybettiklerini söyledi.
#Strep ASağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#Sağlık