ABD, Idaho'da yaşayan Mariena Browning, 22 yaşındayken hayatının en iyi döneminde olduğunu hissediyordu, bir ev almaya ve âşık olduğu kişi ile aile kurmaya hazırlanıyordu. Mariena bir aile kurma planları yaparken şok edici bir şekilde 4. evre melanom yani cilt kanseri olduğunu öğrendi. Üstelik en ufacık bir belirtisi dahi yoktu!
#MelanomYaz aylarında güneşin keyfini çıkarırken unutulmaması gereken bir şey var: Cilt kanseri riski. Yazın güneş ışınlarına fazla maruz kalma, tekrarlayan güneş yanıkları ve solaryum ölümcül sonuçlara yol açabilen bir cilt kanseri türü olan Melanom riskini artırıyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Devrim Emel Alıcı, Cilt Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında konuyla ilgili detayları paylaşıyor.
#Sponsorlu İçerikCilt kanseri, deri üzerinde oluşan etkilerle tehlikeli olarak atfedilebilecek kanser türleri arasında yer alır. Erken teşhisi halinde kontrol altına alınabilmesi daha mümkün olan cilt kanseri, ölümcül olup olmadığı ile de merak edilmektedir. Cilt kanserinde diğer kanser türlerinde olduğu gibi vücuda etki ve yayılım önem arz etmektedir. Peki, cilt kanseri ölümcül mü? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Cilt Kanseri29 yaşındaki BBC muhabiri Sarah Lee kafasında çıkan benler için mantar teşhisi aldı. Aylar sonra benlerin büyümesi ve yayılması ile tekrardan doktora giden genç kadının aldığı teşhis sonrası hayatı tamamen değişti. Sarah yaşadığı korkunç süreci anlattı ve insanları vücutlarında çıkan benler konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
#Cilt KanseriBahar aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlar, güneş ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalma riskinin arttığına dikkat çekiyor. Evde daha sık vakit geçirdiğimiz bu günlerde risk azalmış gibi görünse de Melanom gibi agresif bir cilt kanseri türünün erken tanı ve tedavisi son derece önemli. Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, Melanom ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#MelanomHepimizin vücudunda küçük kahverengi noktalar yani benler bulunur. Çoğu zaman bu benler masumdur ve zararsızdır. Ancak bazı durumlarda benler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu yazıda, benlerin ne olduğunu, türlerini, değişikliklerini ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini detaylı bir şekilde ele alacağız.
#Dermatolog Neslihan DolanABD'li genç bir adam göğsündeki lekeyi aldırmak için gittiği doktorda cilt kanseri olduğunu öğrenince çok şaşırdı. Bu hikayeden yola çıkarak biraz araştırdığımda ise cilt kanserinin özellikle erkekler için çok daha ölümcül olduğunu öğrendim. İşte melanom, neden erkekleri daha fazla etkilediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tüm merak edilen detaylar…
#Cilt KanseriBu haber vücudunuzda oluşan lekeleri hafife almamanız için hazırlandı! Göğsündeki lekeyi aldırmak için gittiği doktorda cilt kanseri olduğunu öğrenen bir hastanın hikayesi ile yola çıktık, bu hastalığın özellikle erkekler için çok daha ölümcül olduğunu öğrendik. İşte melanom, neden erkekleri daha fazla etkilediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tüm merak edilen detaylar…
#Melanomİngiltere'de yaşayan Gareth Dixon günlerce hastane randevusu alamadıktan sonra ağrılarının artması ile acil servise gitti. 40 yaşındaki adam acil serviste 20 saat bekleyip, kan tahlili yapılması için ısrar ettikten sonra lösemi teşhisi aldı. İşte İngiltere'nin konuştuğu inanılmaz hikaye...
#İngiltereAlnında oluşan küçük izi başta önemsememişti ama kız kardeşinin uyarısı sayesinde korkutucu gerçekle yüzleşti: O iz cilt kanseri belirtisiydi. Doktorunun hastalığının kökenine dair yaptığı açıklama ise çok ama çok şaşırtıcıydı. İşte yaz sıcaklarının etkisini iyice artırdığı şu günlerde herkesin özellikle de ebeveynlerin mutlaka dikkate alması gereken bir 'güneş yanığı' hikayesi...
#Sağlık1800'lerde Johann Ritter, görünür ışık spektrumunun ötesindeki dalgaların varlığını kontrol etmek istemiştir. O zamanlar, fotoğraf filminin mavi ışıkta kırmızıdan daha hızlı siyaha döndüğü biliniyordu. Ritter bu filmi mor ötesi bir renge maruz bıraktı ve beklendiği gibi film siyaha döndü. Bu, ultraviyole ışınlarının varlığını kanıtladı. Peki, UV ışığı nedir tüm detayları ile derledik.
#Ultraviyole IşıkArı zehri, içerdiği peptid ve enzimlerle Parkinson, Alzheimer, Amyotrofik Lateral Skleroz gibi santral sinir sistemi hastalıkları ve inflamasyonun aktif olduğu cilt hastalıklarında tedaviye destek özellik göstermektedir. Arı zehri, potansiyel apitoksin özelliğiyle yeni nesil ilaçlar için umut vaat edicidir.
#Arız Zehri TedavisiKanser hücreleri, büyümek için yeterli enerjiye sahip olmak için çok miktarda şeker veya glikoza ihtiyaç duyar. PET taraması, florodeoksiglukoz (FDG) adı verilen glikoza benzer bir radyoaktif molekül kullanır. Peki, PET taraması nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pet Nedir Ne İşe Yarar?Yıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoMeme kanseri, kadınlarda görülen kanserler arasında ilk sırada yer alan alıyor. Uzmanlar, meme kanserinde genetik testlerin son derece önemli olduğunu ve özellikle genç hastalarda kanser tanısı konar konulmaz gerekli tetkikin yapılıp yapılmadığının ve ihtiyaç olup olmadığının gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor. Peki genetik test neden önemli? Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal anlatıyor.
#Meme KanseriCildin deri kısmına rengini veren melanin isimli renk pigmentleri, melanosit adı verilen cilt hücreleri sayesinde meydana gelir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması ile meydana gelen cilt kanseri melanom veya melanoma olarak adlandırılır. Peki Cilt kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri nelerdir?
#Cilt KanseriCiltte görmeye aşina olduğumuz benler ve çiller kimi zaman zararsız görünse de kontrolden çıktığı an tehlikenin de sinyalini vermeye başlıyor. Özellikle de benlerin sayısı 50’yi geçtiğinde mutlaka doktora gösterilmelidir. Çünkü masum olarak görünen benler cilt kanserinin habercisi olabilir Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Kadehçi, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Cilt KanseriCiltte görmeye aşina olduğumuz benler ve çiller kimi zaman zararsız görünse de kontrolden çıktığı an tehlikenin de sinyalini vermeye başlıyor. Özellikle de benlerin sayısı 50’yi geçtiğinde mutlaka doktora gösterilmelidir. Çünkü masum olarak görünen benler cilt kanserinin habercisi olabilir. Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Kadehçi, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Cilt Kanseri NedirGöz kanserinin melanom, göz içi lenfoması, çocuklarda görülen retinablastom, hemanjiyoma göz kapağı melanomu veya karsinomu, gözyaşı bezi tümörü gibi türleri vardır. Göz kanserinin nedeni kişilerin tek başına tespit edebileceği bir sorun değildir. Peki, göz kanseri tam olarak nedir, şikayetleri nelerdir?
#Göz KanseriCilt kanserleri; tüm dünyada özellikle iklim değişiklikleri, UV ışınları ve havaya salınan kimyasalların artması sebebiyle görülme sıklığı en hızlı artan kanser türlerindendir. Dermatoloji bölümünden Dr. Ar. Gör. Zahide Eriş Eken, ben takibinin önemini vurgulayan açıklamalar yaptı.
#BenCilt kanseri en sık karşılaşılan ama en az tehlikeli olan deri kanseri çeşitidir. Sıklıkla güneş ışınları veya solaryumdaki UV dalgalar nedeniyle oluşur. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Senem Özge Turaçlı cilt kanserleri hakkında merak edilenleri cevapladı.
#Kanser TedavisiBir gazetede çıkan 'Akciğer kanseri aşısı ömrünü 6 yıl uzattı' haberi Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'nin tepkisini çekti. Dernekten yapılan yazılı açıklamada aşı ile ilgili çalışmaların sürdüğü, ileri evre akciğer kanserinde kemoterapiden yarar görmüş hastalarad etkili olduğu belirtildi ve şu sözlere yer verildi: