Adania Shibli’nin romanı ‘Küçük Bir Ayrıntı’ için inci gibi, mücevher gibi demek isterdim klişe pahasına da olsa, fakat okuduğunuzda sizi de hemen içine alacağı gibi, bir dehşet durumunu gündeliğin bir parçası olarak metne yerleştiren yapısıyla, ancak ve sadece ‘taş gibi’ diyebilirim.
#Adania ShibliPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANAli Çakmak ‘Düşmanlıklar Zamanı/Gassan Kanafani ve Filistin Direniş Edebiyatı’ adlı kitabında Filistinli öykücü Kanafani’nin biyografisini, mücadelesini, eserlerini ve yazınsal ve düşünsel problemini irdeleyen kapsamlı bir çalışma sunuyor.
#Düşmanlıklar ZamanıMehmet Hakkı Suçin, bizi bu kez ‘Yedi Askı Şiirleri’nin bütünüyle, Arapça-Türkçe çift dilli olarak tanıştırıyor. İslamiyet öncesi bu klasik şiir efsanesini şairlere dair açıklamalarıyla ve Adonis’in ‘Cahiliye Şiirini Okumak’ başlıklı muhteşem önsözüyle de yeniden ‘klasik’leştiriyor.
#Yedi Askı ŞiirleriAdı Julio Cortazar, Carlos Fuentes, Juan Rulfo ve Marquez ile birlikte anılan Guatemalalı yazar Augusto Monterroso’nun iki yapıtını okudum. Biri ‘Devridaim’, diğeri ‘Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler’. Nasıl buldum? 1921-2003 yılları arasında yaşamış ve yazmış olan Monterroso ile keşke tanışmış olaydık diye hayıflandım! Neden derseniz, kitabını açmış da yazdıklarını tek tek bana okuyormuş gibi bir yakınlık içinde buldum kendimi. Çok iyimser bir yazar, en çok da bundan sevdim sanırım.
#Mahmud DervişNermi Uygur, kendisi sıkı bir akademisyen olmakla birlikte, felsefeci kimliğini üniversitenin dışında, edebi kamuoyunda bir yazar biçiminde inşa etmiş ilk Cumhuriyet dönemi felsefecisidir. Uygur’un 1981-2004 yılları arasında yayımlanmış kitapları, şimdi toplu halde elimizde...
#Nermi Uygur