Sultan 2’nci Abdülhamid’in Suriye’de yaşayan torunu ve Osmanoğlu hanedanı reisi Dündar Osmanoğlu 90 yaşında, Suriye’nin başkenti Şam’da yaşamını yitirdi. Tarihçi İlber Ortaylı “Kendisi hanedanın Şam Beyrut’ta yaşayan kolundan. Suriye’de savaş başlayınca maalesef çok imkânsız kaldılar” dedi.
#GazetehaberleriBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Gençlik Buluşmaları' kapsamında Trabzon Akçaabat'ta gençlerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakaret tartışmalarıyla ilgili olarak, "Tayyip Erdoğan'ın kendisine yapılan hakaret benim için önemli değil fakat bu kardeşiniz, ağabeyiniz bir makamı temsil ediyorum, cumhurbaşkanlığı makamı. Bu makamı korumak da görevimdir" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca karla mücadele konusunda İBB yönetimini eleştirerek, "Yani İstanbul’da bizden sonrakilere kalan bir şey olmadı ki ne yaptıysak biz yaptık. Olmayan bir şey vardı, Sarıyer Kahramanı’nda balık yemek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMihrişah Valide Sultan imareti nerede sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Vâlide Sultan tarafından 1792-1796 yıllarında Mehmed Ârif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa’nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilen binada günümüzde günde yaklaşık 2 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Peki, Mihrişah Valide Sultan imareti nerede ve hangi ilçede? İşte, Mihrişah Valide Sultan imaretinin tarihiyle ilgili bazı bilgiler.
#Mihrişah Valide SultanEyüpsultan, Aziz Mahmud Hüdayi, Yahya Efendi, Oruç Baba, Hazreti Yuşa gibi türbelerin bulunduğu mekanlar ramazanda Kovid-19 salgını nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Teravih ve cemaatle namaz da bu yıl salgın sebebiyle kılınamayacak.
#Ramazan Ayı3. Plevne Muharebesi’nden sonra 10-12 Eylül 1877 tarihleri arasında Ruslar Plevne’yi bir daha kuşatma altına aldılar. 3 ay süren keskin kış şartlarında devam eden bu savunmada Gazi Osman Paşa dış dünyanın ve bütün Avrupa’nın dikkatini çekti. Nitekim son çıkarma hareketi sırasında yaralanması ve orduyla birlikte esir düşmesine rağmen Çar II. Aleksandr kendisine olan saygısını göstermiş, kılıcını almamış, hatta ileride kendisini nişanlarla taltif etmiştir.
#YAZARKültür ve Turizm Bakanlığı, ‘kültürportalı’ web sayfasından sekiz gözde tarihi kütüphaneyi belirledi. Listenin en üst sırasında Sultan III. Ahmed Kütüphanesi (Enderun Kütüphanesi) yer alırken, İstanbul’dan Ayasofya, Hüsrev Paşa, Köprülü, Ragıb Paşa ve Millet Kütüphanesi ile Kayseri’den Raşid Efendi, Konya’dan Yusuf Ağa Kütüphanesi diğer gözde kütüphaneler oldu.
#GazetehaberiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Malatya İnönü Üniversitesi’nde düzenlenen Önder İmam Hatipliler Buluşması’nda konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Cumartesi anneleri için her cumartesi Galatasaray’a gidenler vardı. Peki o yazarlar sanatçılar şimdi Diyarbakır belediyesi önünde evlatları dağa kaçırılmış olan annelerin yanına niçin gitmiyorlar. Çünkü bunlar iki yüzlü" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanDarülfünun nedir, ne zaman açıldı sorusunun yanıtı, tarihe meraklı birçok kişi tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Anlamı üniversite demek olan darülfünunun tarihçesi merak ediliyor. Peki, darülfünun nedir? Darülfünun ne zaman açıldı?
#DarülfünunOsmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesi Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatı zaman zaman çeşitli nedenlerle gündeme geliyor. Batıda Muhteşem Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimine atfen Kanunî Sultan Süleyman olarak da bilinmektedir. Babası gibi askeri ve siyasi anlamda önemli adımlar atmıştır. Peki, Kanuni Sultan Süleyman hangi padişahın oğlu?
#Kanuni Sultan Süleymanİhtiyar padişah ilk defa darbeci bir fırkayla karşı karşıyaydı. Osmanlı İmparatorluğu’nda 17. asırdan beri darbe yapan çoktu. Hatta Fatih Sultan Mehmed’in birinci defa tahttan inişi, Yavuz Sultan Selim’in babası II. Bayezid’i tahttan inmeye zorlaması gibi olaylar da bu darbe geleneğinin içinde yer alır ve yeniçerilere dayanır.
#Yazarlar‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimariİstanbul’daki konsolosların Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün duruşmasına toplu olarak katılması, Cumhurbaşkanı’nın tarizine neden oldu. Bizce protokol bakımından başkonsoloslar düzeyindeki sorunların Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyu önünde ele alınması uygun değildir. Dışişleri Bakanı bu gibi işler için ne güne duruyor. Başkonsoloslar ve konsoloslar günümüzde diplomat statüsündedir. Lakin mazide öyle değillerdi.
#İlber Ortaylı