Mimar Viktoria Şahin kuruculuğunda genç nesile sanatı sevdirme amacıyla yola çıkan ve sergiden atölye çalışmalarına, müzikten gastronomiye birçok alanda faaliyetini devam ettiren Decollage Art Space yeni sezona Prof. Dr Fevzi Karakoç’un “Ve Kırmızı” başlıklı sergisiyle giriş yaptı. Serap Atala küratörlüğünde açılan sergide Karakoç’un Anadolu kültüründen beslenen, hikayeden kaçan, duygu ve birikimle beslenen resimlerini görüyoruz.
#SergiŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunSanat, tüm dünyada son yılların en parlak dönemini yaşıyor. Yeni açılan müzeler, galeriler, fuarlar, sergiler… Türkiye’de bu işi en eski zamandan beri yapan isimlerden biri Murat Pilevneli. Adını havalı etkinliklerin ev sahibi olarak duyuyoruz. Dijital sanatın öncüsü olarak dünyaca tanınan, gurur duyduğumuz Refik Anadol’un ilk galericisi de kendisi. Pilevneli, “Sanat artık hayat tarzı oldu. Eskiden daha çok mobilya dolu olan evlerde şimdi resimler ve heykeller var” diyor.
#Refik AnadolHatay’daki yıkık binalarda ‘günebakan’ resimleri dikkat çekiyor. Kente renkleriyle yeniden hayat aşılayansa “Yıkıntılar arasında umuda yer açılsın diye çiziyorum” diyen Hataylı sanatçı Çağla Köseoğlu: “Bu yıkımın ardında bir zamanlar yaşam vardı ve yine yeşerecek olan bir yaşam var. Umudumuz var.”
#HATAY2024 yılın ilk röportajı, çok sevdiğiniz bir sanatçıdan geliyor. Yaptığı her işi cazibeli kılan, sanatını katlayarak büyüten, yeniliklere deneyim ve samimiyetini koyarak farklı kapılardan geçen; sevdiklerine başka ufuklar açabilen zeki, yürekli ve güzeller güzeli Şevval Sam ile bir araya geldim. Yaptığım röportajlarda bazen içimden ‘keşke okuyucularım da şu sohbeti canlı benimle dinleyebiliyor olsalardı’ diyorum. Şevval Sam ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de gerçekleştirdiğim bu sohbet de onlardan biri oldu. Aynı keyfi alacağınıza ve kesip saklayacak kadar özel cümleler yakalayacağınıza eminim. Harika bir yıl diliyorum, sevgilerimle...
#Gözde Yener Birman2024 yılın ilk röportajı, çok sevdiğiniz bir sanatçıdan geliyor. Yaptığı her işi cazibeli kılan, sanatını katlayarak büyüten, yeniliklere deneyim ve samimiyetini koyarak farklı kapılardan geçen; sevdiklerine başka ufuklar açabilen zeki, yürekli ve güzeller güzeli Şevval Sam ile bir araya geldim. Yaptığım röportajlarda bazen içimden ‘keşke okuyucularım da şu sohbeti canlı benimle dinleyebiliyor olsalardı’ diyorum. Şevval Sam ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de gerçekleştirdiğim bu sohbet de onlardan biri oldu. Aynı keyfi alacağınıza ve kesip saklayacak kadar özel cümleler yakalayacağınıza eminim. Harika bir yıl diliyorum, sevgilerimle...
#1Cumhuriyet’in ilanının ardından modern Türkiye’nin kurulmasında sanata da önemli bir rol düşüyordu. Peki, geçen 100 yılda bu topraklarda sanatı şekillendiren olaylar neler oldu? Müzecilikte hangi noktaya gelindi? Sanat tarihçilerimiz Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ve Ayşe H. Köksal anlattı.
#Cumhuriyetİzlediğiniz film, reklam ya da dizinin bir sahnesinde erimeyen dondurma ya da uzay gemisi görürseniz bunun mimarı Gonca Dicle Akça Gonca olabilir. Zira o, Türkiye’deki sayılı prop sanatçılarından biri. Tiyatro, sinema, TV ve diğer canlandırma projelerinde kullanılan nesneleri tasarlayan ve yapan Gonca, prop yapımında daha ilginç ve yenilikçi çalışmalar ortaya koymayı hedefliyor.
#1“Her anlamda mental olarak çok daha sağlıklı bir dönemdeyim gibi hissediyorum” diyerek özetliyor şu anki durumunu. 10 yıldır ekranda ve beyazperdede. İsminin önüne konacak birçok sıfat var; yetenekli, güzel ve başarılı. Oyunculuğun yanı sıra bir yandan da çizim yapıyor. Hatta NFT dünyasına da adım attı. İlk NFT’sini de sattı. Bensu Soral’la buluştuk; İnegöl’den İstanbul’a uzanan hikâyesini, Hakan Baş’la olan evliliğini, yalan söyleyememesinin sebeplerini, yeni işini ve hakkında çıkan estetik iddialarını konuştuk: “İhtiyacım olmadığı sürece estetik gündemimde olan bir şey değil.”
#Bensu SoralSevgili Hürriyet okurları, bugün geç kalınmış bir yazı ile sizlerin karşısındayım. Evimdeki birçok kitapta onun ve onun yayın evinin imzası var. Yalnızca benim mi? Fotoğrafa azıcık ilgisi olan herkesin başucu kitapları bu imzayı taşıyor; Espas Kuram Sanat ve kurucularından Hüseyin Yılmaz.
#Rıza ÖZELFigüratif resmin temsilcilerinden Nevhiz Tanyeli’nin yarım asrı aşan sanat hayatından izler taşıyan sergisi 'Varlığımın Garip Şarkısı', Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi içerisinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde açıldı.
#Varlığımın Garip ŞarkısıAmacının ‘gıdıklamak’ değil, ‘içimizde kıpırtı yaratıp bizi düşünmeye sevk etmek’ olduğunu söylüyor. Uluslararası üne sahip grafik sanatçımız, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile buluştuk. Çalışmaları ünlü New Yorker dergisine kapak olan Ekşioğlu, eserlerindeki mizah duygusunu babasından, sanatsal yönünü annesinden, ilhamını da Karadeniz’den almış..
#İllüstrasyonİKSV, ‘ulusal belgesel dalında’ yarışmaya kabul edilen Yeni Bir Dünya Doğuyor filminin yönetmeni Serhat Yüksekbağ’ı, hakkındaki ‘kadına yönelik şiddet faili’ olduğu iddiaları üzerine festival listesinden çıkardı. Gerekçesinde de “Kadının beyanı esastır” dedi...
#Serhat YüksekbağBalkan Naci İslimyeli, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Balkan Naci İslimyeli 1947 yılında Adapazarı'nda dünyaya geldi. 1967 yılında şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan dönemin İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun uygulamalı yetenek sınavını kazanarak girdiği resim bölümünde beş yıl resim eğitimi gördü. Birincilikle mezun olduğu okula bir yıl sonra 1973 yılında asistan oldu. Peki, Balkan Naci İslimyeli kimdir, nereli, eserleri nelerdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Balkan Naci