Ortadoğu’dan Balkanlara, dünyanın birçok ülkesinde kültürlerin lezzet alışkanlıklarına göre şekillenen meze, gastronomi dünyasında giderek daha önemli bir yere sahip oldu. Özellikle zengin Türk mutfağının daha da tanınmasının ardından, düzenlenen gastronomi festivallerinde dünya gurmeleri ve şefleri mezeler konusunda ustalıklarını sergiliyor. Ben de Michelin yıldızlı Türk şef Serkan Güzelçoban, meze deyince akla ilk gelen bölge olan Ortadoğu’nun lokomotif ülkesi Lübnan’ın ünlü şefi Joe Barza, Maria’nın Bahçesi ile Ege mutfağını İstanbul’a taşıyan Maria Ekmekçioğlu, Mısır’dan Mostafa Seif, İstanbul ve Alaçatı’nın vazgeçilmez mekânı Zıpkın’dan Erhan Görücüoğlu ile mezeler üzerine bir söyleşi yaptım. Taze sebze ve meyveler kullanarak hazırladıkları mezelerle beni unutulmaz bir lezzet yolculuğuna çıkaran ünlü şeflere, en sevdikleri mezeleri ve meze hazırlarken dikkat edilecek püf noktaları sordum. İşte ünlü şeflerden tavsiyeler…
#SeyahatÇeşme Festivali 25 yıl sonra geri dönüyor. 1980’li ve 90’lı yıllara damgasını vuran, ülkemizin en ünlü ve prestijli müzik festivalleri arasında yer alan bu nostaljik etkinlik, 18-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. “Ege’nin İki Yakası” teması ile düzenlenecek 5 günlük Çeşme Festivali, Yunanistan ve Türkiye’den birçok yıldızı konuk edecek.
#Çeşme FestivaliEylülle birlikte ışık da ısı da güzelleşiyor. Yani dışarıda olmak, eğlenmek ve gezmek için en iyi zamanlar. Bu nedenle eylülde yurtiçi ve yurtdışında birçok eğlenceli festival düzenleniyor. Dünyanın en ünlü etkinliği Oktoberfest’ten, 25 yıl sonra yeniden yapılacak Çeşme Festivali’ne kadar en iyileri derledik. Biraz olsun eğlenmek ve derdi tasayı unutmak istiyorsanız listemize göz atın…
#FestivalYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiYunanistan'ın ünlü şefi ve sunucusu Maria Ekmekçioğlu, Nisan ayında Türk mutfağı üzerine belgesel çekmek üzere Kültür Bakanlığı Atina Müşavirliği ve ETİK işbirliği ile Türkiye'ye gelecek. İzmir Trabzon, Kayseri, Kapadokya, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, ve İstanbul 'da çekilecek 12 bölümlük televizyon programının üç bölümünü İzmir oluşturacak.
Olay cumartesi günü Etiler’deki Maria’nın Bahçesi’nde gerçekleşti. İki sevgili, Selen ve Hasan, mekanda öpüşmeye başladı ve bir süre sonra garson gelip onları uyardı. İki sevgili haksızlığa uğradıklarını söylüyor, mekanı suçluyor. Olayın tanığı işletme müdürü Enver Polat ise yaptıklarının doğru olduğunu savunuyor. Bugün jüri sizsiniz, bu öpücüklü olayda sizce kim haklı?
Şu sıralar başı fena halde dertte olsa da, Yunanistan yiyip içmekten de kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Üstelik bu komşumuzun yemek kültürü de eğlence kültürü de bizleri epey etkiledi. Hala pek çok restoranda bile onların meze ve yemek pişirme yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Yunan ve Rum lezzetlerini mönüsünde en iyi değerlendiren restoran ve meyhaneleri yazarlara, gurmelere ve bu kültüre aşina isimlere sorduk.
TÜRK ve Yunan kültürlerini, yemeklerini tanıtacak olan ve her iki ülkenin televizyonlarında yayınlanacak olan ‘Muhteşem Yolculuk’ programından bahsetmiştim. Yunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini alan programın Yunan Adaları’ndaki koordinatörlüğünü ve danışmanlığını yapacak olan gazeteci Matula Pandelakis geçtiğimiz hafta Alaçatı’ya geldi. Egeo News ve Egeo Televizyonu yayın yönetmeni ve editörü olan Pandelakis ile programın yapımcıları Maria Ekmekçioğlu ve Erdal Murat Aktaş eşliğinde keyifli bir sohbet yaptık.