Güncelleme Tarihi:
Ege mutfağı, hem sağlığı hem lezzeti buluşturan bu yemekler türlü türlü otlardan, çeşit çeşit deniz mahsullerinden, kimi kurutulmuş kimi taze sebzelerden, hatta meyvelerden oluşur. ‘Bu Yaka’nın lezzet uzmanı ve arşivcisi Gökçen Adar ile ‘O Yaka’dan Maria Ekmekçioğlu’nun hazırladığı bu kitap lezzeti kadar Ege’nin içinizi ısıtacak…
Kuzukulağı, asma yaprağı, deniz börülcesi, ahtapot, karides, kalamar, koruk, zeytinyağı... Birbiri ardına sıralandığında akla Ege mutfağının baş döndüren lezzetleri dışında ne gelebilir ki? Ege’nin “ne senle ne sensiz” diyen iki yakası, yani Türkiye ile Yunanistan dünyanın en lezzetli mutfaklarından birini oluşturmuşlardır. Her ne kadar, “Cacık mı caciki mi, pilaki mi, plaki mi?” gibi teknik konularda hâlâ tartışıyor olsak da hem en lezzetli hem de en sağlıklı mutfaklardan birini bu iki yaka oluşturmuştur.
Maria’nın lezzetleri, Gökçen’in tarifleri!
İstanbul’da Rum mutfağı deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Maria Ekmekçioğlu ve yemek tarifleriyle yüklü arşiviyle adından sıkça söz ettiren Gökçen Adar bir araya gelerek dünyanın en leziz tariflerini buluşturdu. Tabiri caizse lezzet açısından iki yakayı bir araya getirdi.
Ege’nin mutfağı denilince Ege’nin renklerinden söz etmemek olmaz diyen İnkılâp Kitabevi editörleri de Ege’yi en iyi anlatan görselleri seçti, grafikerleri izlenmesine doyum olmayan manzaraları tadına doyum olmaz yemek tarifleriyle buluşturdu.
Hem damağa hem göze!
Bir O Yaka Bir Bu Yaka, Yunanistan’ın ve Ege’nin en güzel lezzetlerini, kalamarlarını, karideslerini, tazecik kuzukulaklarını, Osmanlı’dan miras kalan kurutulmuş meyveleri, yüz yaşını aşmış sakız ağaçlarından özenle çıkartılmış sakızları bir araya getirerek, hem göze hem damağa hitap eden bu kitabı yarattı.
Ege’nin renklerini, Ege’nin lezzetlerini, hatta Ege’nin mimarisini seviyorsanız, Bir O Yaka Bir Bu Yaka’yı görmelisiniz. Ege mutfağından vazgeçemeyenleri önceden uyaralım: Bu kitaba âşık olacaksınız, bizden söylemesi.