Röle üzerinden akım geçtiği zaman çalışan elektromanyetik bir devre elemanıdır. Röleler, başka bir elektrik devresinin açılıp kapanmasını sağlayan elektriksel anahtarlardır. Bu nitelikleri ile bir tür transistör gibi görülen rölelere dair Röle nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Röle sembolü, çalışma prensibi ve çeşitleri hakkında bilgileri derledik.
#Röle Nedir?Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektronik ve motorlu sistemler yaşamın bir parçası haline gelmiş durumdadır. DC motor ise en çok kullanılan motor çeşitleri arasında yerini almaktadır. Sizin için DC Motor nedir? DC motor çalışma prensibi nasıldır? DC motor çeşitleri ve özellikleri, başlıkları detayları derledik.
#DC Motor Nedir?Türk girişimci Mehmet Salih Arıkök, yerli imkanlarla otonom ve uzaktan kumandalı ‘insansız deniz aracı’ geliştirdi. ‘Kaşif’ adı verilen araç, üzerine takılacak sensörlerin amacına göre arama kurtarma çalışmalarında, deprem veya maden yatağı araştırmalarında kullanılabileceği gibi askeri amaçlı da görev yapabilecek kabiliyette tasarlandı. Arıkök “Kaşif, akademik anlamdaki çalışmaların yanında aynı zamanda silahlı insansız deniz aracına dönüşebilir” dedi.
#İnsansız Deniz AracıSon derece önemli icatlar yapan bir bilim insanı olan Nikola Tesla son dönemde en çok merak edilen isimlerden. Dünya bilim tarihini değiştiren buluşları nedeniyle bugün bile saygı ile anılan bir isim olan Nikola Tesla'nın kim olduğunu merak eden kişiler, Tesla'nın hayatı ve yaptığı icatlar hakkında internette araştırma yapıyor. Peki Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla kaç yaşında öldü? Nikola Tesla nereli? Nikola Tesla neleri icat etti?
#Nikola TeslaBelki de bir kaç ay sonra ‘o da neydi ya?’ şeklinde hatırlayamayacağımız ama şu an ekmek gibi, su gibi bir ihtiyaca dönüştü stres çarkı denilen pespaye oyuncak. Çocuklar çeşitlerini, iyisini, kötüsünü biliyor; Youtube’a ‘Fidget Spinner’ yazınca karşımıza üç milyonun üzerinde video çıkıyor. Bizim Youtuber’lar da boş durmamış, iki yüz binin üzerinde Türkçe stres çarkı videosu çekmiş, yüklemiş.
#Anlatan AdamTÜRKİYE’nin ev sahipliğinde NATO, ABD, İngiltere ve Pakistan Deniz Kuvvetleri unsurları ile Türkiye’den Deniz, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının katılımıyla 6 -14 Kasım 2014 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen ’Mavi Balina- 14 Fiili Deniz Davet Tatbikatı’nda deniz periyodu başladı. Sabah erken saatlerde Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan ayrılan gemiler tatbikat alanına hareket etti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu helikopterle Büyükada Gemisi’ne gelerek tatbikatı izledi.
#Wasaİnsan seyahate çıkarken, günlük hayatındaki bazı küçük konforları da yanında götürmek isteyebilir. Film izlemekten vazgeçemeyenler, tatilde dahi bakımlı görünmeyi tercih edenler, küçük aksiliklere her zaman hazırlıklı olanlar için seyahat boy alışveriş zamanı. Şimdi pek çok şeyin valize sığanını bulmak mümkün.
Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, fantastik filmlerin vazgeçilmez nesnelerinden görünmez pelerini hayata geçirdi. Beyaz perdenin unutulmaz kahramanları Frodo ve Harry Potter'ın defalarca hayatını kurtaran pelerinin gerçeği nanoteknolojik kumaştan yapıldı.
Rusya, Sovyetler döneminde ilk nükleer reaksiyonun gerçekleştiği üssünü ilk kez Hürriyet’in de aralarında bulunduğu yabancı basına açtı. Prof. Mihail Kovalçuk, "Artık, aklı başında uzmanlar, atom bombası peşinde değil. Uzayın sırlarını nano teknolojiyle açmanın yollarını arıyorlar. 20 yıl içinde kıldan 100 misli ince robotlar, damarlara girip cerrah gibi tortuları temizleyecek" dedi.