Mikro robotlar damar temizleyecek

Güncelleme Tarihi:

Mikro robotlar damar temizleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2006 00:00

Rusya, Sovyetler döneminde ilk nükleer reaksiyonun gerçekleştiği üssünü ilk kez Hürriyet’in de aralarında bulunduğu yabancı basına açtı. Prof. Mihail Kovalçuk, "Artık, aklı başında uzmanlar, atom bombası peşinde değil. Uzayın sırlarını nano teknolojiyle açmanın yollarını arıyorlar. 20 yıl içinde kıldan 100 misli ince robotlar, damarlara girip cerrah gibi tortuları temizleyecek" dedi.

DÜN bir grup gazeteci meslektaşımla, 20. yüzyıl başlarında dünyayı saran nükleer silah yarışında ilk Sovyet atom reaktörü "F-1"in çalıştırıldığı Kurçatov araştırma merkezini ziyaret ettik. Burası günümüzde de Rusların dediği gibi "Özel rejimli müessese". Yani, Rus devlet güvenlik servisinden izin alınmadan girmek mümkün değil.

Bize refakat eden yetkililer sıkı güvenlik kontrolünden sonra "Sizi ilk önce tarihle tanıştıralım" sözleriyle geniş parkı andıran alandan geçirerek örme tuğladan inşa edilmiş tek katlı binanın önüne getirdi. "20. yüzyılda atom devrimi işte burada gerçekleşti" sözleriyle açılan demir kapıdan bodruma inen merdivenlere buyur edildik. Yerin iki kat altında 30 metrekarelik kumanda odasını anımsatan mekanda bizi F-1 atom reaktörü kadar yaşlı müdür Vadim Dikaryov bekliyordu.

NANO TEKNOLOJİ

Başka bir binada bizi bekleyen Kurçatov Enstitüsü müdürü fizik profesörü Mihail Kovalçuk, "Size ender sergilediğimiz (Sinhrotron, Sibir-1 ve Sibir-2’yi) göstereceğiz. Nanoteknolojilerin anası olacak cihazı anlatacağım" diyen başlayan uzun bir bilimsel konuşma yaptı. Profesör, insanoğlunun atomu bölmesiyle taş devrindeki bir insanın taşı yontmasından farklı bir iş yapmadığını belirterek yeni nano teknolojiyle ilgili çalışmayla ilgili bilgi verdi. Nanoteknoloji sayesinde mikro robotlar sayesinde insanoğlu uzayın sırlarına erebilecek, tıp alanında devrim niteliğinde gelişmeler yaşanacak. Örneğin, 20 yıl içinde bu teknolojiyle üretilen mikro robotlar, damarlara girerek tortuları temizleyecek.

UZAYIN SIRLARI ÇÖZÜLECEK

PARÇACIK hızlandırıcısı olarak tanımlanan Sibir-2 cihazı 124.13 metre uzunluğu olan 5 metre yarı çaplı bir borunun oluşturduğu çember. Etrafına döşenen manyetik alan sayesinde dev kanalın ortasında birkaç ışın zerresi foton tren katarı gibi 250 milyon volt gerilim altında seyahat ediyor.

Gerisini yine Kovalçuk anlatıyor: "Buna biz nano teknoloji adını veriyoruz. Yunanca’daki ’nano’ (minyatür) kelimesinden türeme. Sinhrotron cihazı sayesinde insanoğlunun taş yontma pratiğine böylece son verilmiş oluyor. Bundan sonra istediğimiz taşı zerreciklerden toplayarak kendimiz yapacağız.

MİNİK CERRAHLAR

Nano teknoloji sayesinde çok yakında biyomekanik aygıtlar ortaya çıkacak. 10-20 yıl içerisinde kıldan 100 misli daha ince robotlar üretilmeye başlanacak. Kalp damarınız mı kirlendi. İğne uçundaki robot damardan organizmaya girerek bir minik cerrah gibi orada çalışacak. Artık hiçbir aklı başındaki ülke bilimadamları en büyük ve en yıkıcı atom bombasını biz yapalım derdinde değil. Tam tersi tüm çağdaş bilim dünyası mikro alana yoğunlaşarak engin uzayın sırlarını nano kilitle açmanın yolunu arıyor. Bizim Kurçatov Enstitüsü de önde gelenlerden biri."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!