Yeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarFındık lezzetli ve çokyönlü bir kuruyemiş. İster deneyimli bir şef, ister yeni tatlar denemek isteyen benim gibi bir ev aşçısı olun, çok çeşitli yemeklere enfes bir çıtırlık ve yoğun bir lezzet katmak harika sonuçlar doğuruyor. Etlerle, sebzelerle ve hatta soslarla uyum içindeki fındığı sadece çikolataya ve tatlılara mecbur etmeyin diye birçok öneriyle geldim…
#GÜLAY BARBAROS ALTANEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1Tantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganNişantaşı, İstanbul’un en hareketli noktalarından biri. Gecesi ayrı güzel, gündüzü ayrı… Işıltılı caddeleri, rengârenk vitrinleriyle tam bir metropol semti. Üstelik her köşesinde farklı bir lezzet durağı var. Lahmacunun da, böreğin de, kruvasanın da en iyisi burada. Bilenlere sorduk, bir semt rehberi hazırladık.
#NişantaşıKültür mantarı; bilhassa Uzak Doğu taraflarında çok yaygın şekilde kullanılan ve şifa olması adına tüketilen besinler içerisinde yer almaktadır. Kendisine özgü bir tada sahip olmasının dışında, kültür mantarının yenip yenmemesi hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Kültür mantarı; çok sık tüketilen ve tarifleri yapılan bir mantar çeşididir. Peki kültür mantarı nasıl pişirilir? Kültür mantar sote nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kültür Mantarıİyisiyle kötüsüyle bir yılın daha sonuna geldik. Bu sayfada gastronomiden kültür sanata hangi alanda olursa olsun ele aldığım, yer verdiğim konulara, kişilere, kurumlara hep iyi yanlarından bakmaya çalıştım. “Gazetecinin görevi eleştirmektir” denir ama yaşam kültürünün olumlu yanlarını, güzellikleri paylaşmak, öne çıkarmak bana aynı ölçüde anlamlı geliyor. 2019’un son cumartesisinde yine böyle paylaşmaya değer bulduğum yerler ve etkinlikler var. 2020 tüm dünyaya, ülkemize ve her birimize uğuruyla gelsin, sıkıntıları sorunları geride bırakmak için hep beraber çaba gösterelim.
#Müge AkgünRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown MidpointDoğa, tarih, kültür, gastronomi ve eğlence turizmin gelişmesinin olmazsa olmaz ayakları. Ancak bunlar uyum içinde harmanlanırsa ülkelerin turizmi gelişiyor ve fark yaratıyor. Türkiye’de de bu anlayışla yatırım yapan, ülke turizminin gelişmesine büyük katkısı olan grupların sayısı her geçen gün artıyor. Doğuş Grubu da bunlardan biri.
#Müge AkgünEğitimle özdeşleşen küçük Danimarka sahil şehirlerinden Aarhus’da yaşayan her yedi kişiden biri üniversite öğrencisi. Şehir kültür kurumları açısından pek çok metropolü kıskandıracak kadar zengin. Anıtsal mimari örnekleri, yeniden işlevlendirilen yapılarıyla 2017’nin Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşımayı hak ediyor. Limanda sürdürülen restorasyon tasarımcılara, barlara, restoranlara yeni alanlar açılmasını sağladı. Yürüyerek gezilebilecek canlı kent merkezi çatılardaki sanat işlerinden arka sokaklarına keşfetmeye değecek pek çok detayla dolu. Üstelik Kopenhag’dan trenle ulaşmak üç saat bile sürmüyor.
#Aarushİstanbul’un dört bir yanına yayılmış, özellikle de Boğaz ve deniz kıyılarına sıralanmış balık lokantaları hakkında roman yazılır. Kiminden “iyi ki var” düşüncesiyle, yüzünüzde bir gülümsemeyle çıkarsınız, kiminden de bin pişman, “bir daha mı asla” düşüncesiyle.
#Müge Akgün