Şef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaCildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#CiltGüneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Evet doğru okudunuz, cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele edebilir. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri nasıl artırabiliriz? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkTARIM ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince, 2007 yılından bugüne 21 farklı ülkeden Türkiye'ye gelerek biyokaçakçılık yapmaya çalışan 156 kişiye 5,6 milyon TL idari para cezası uygulandı.
#Ankaraİngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarYaygın olarak ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri olarak mantar hastalığı bulunmaktadır. Bir enfeksiyon hastalığı olması ile beraber ayrıca bulaşıcı olup olmadığı da önemli bir yer taşıyor. Peki, mantar bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? El, ayak, ağız ve dildeki mantarın bulaşma yolları ve süresi üzerinden merak edilen genel bilgiler.
Dünya çapında oldukça fazla sayıda mantar çeşidi olduğunu söylemek mümkündür. Bunlardan bazıları zehirli bazıları ise zehirsizdir. Aynı zamanda sağlık açısından da önemli faydalar getirir. Bununla beraber mantar çeşitlerinin kilo yapıp yapmayacağı da merak edilen konular arasında geliyor. Peki, mantar kilo aldırır mı verdirir mi? Reishi, istiridye, maitake, candida ve tavuklu mantar yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamSüt ve süt ürünleri vücut sağlığı için çok faydalıdır. Peynir, yoğurt ve tereyağı da sütten elde edilen ürünlerdir. Mayalama sayesinde elde edilen bu ürünler herkes tarafından tüketilmelidir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması fiziksel mi kimyasal mı? Kullanılan mantar çeşidi hangisidir? Süt ve süt ürünleri hakkında tüm detayları derledik.
Yağmurların başlamasıyla birlikte mantar mevsimi de geldi çattı. Ancak bilinçsizce toplanan yabani mantarlar, pek çok insanın ölümüne sebep olabiliyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı'nda görülen ve sonrasında toplanan zehirli köygöçüren mantarları büyük endişe yarattı. Söz konusu köygöçürenlerin toplandığını tespit eden ve mantarlarla ilgili alanındaki en önemli uzmanlardan olan Jilber Barutçiyan ile konuştuk. Barutçiyan hayat kurtaracak bilgiler verdi
#Zehirli MantarKültür mantarı; bilhassa Uzak Doğu taraflarında çok yaygın şekilde kullanılan ve şifa olması adına tüketilen besinler içerisinde yer almaktadır. Kendisine özgü bir tada sahip olmasının dışında, kültür mantarının yenip yenmemesi hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Kültür mantarı; çok sık tüketilen ve tarifleri yapılan bir mantar çeşididir. Peki kültür mantarı nasıl pişirilir? Kültür mantar sote nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kültür MantarıDünyanın çeşitli ülkelerinde de olduğu gibi Türkiye'de içerisinde yetişen bir hayli fazla sayıda mantar bulunmaktadır. Ancak özelliklere bağlı şekilde bazı mantarlar zehirli olmaktadır. Bazı mantarlar ise yenebilir özelliğe sahiptir. Türkiye bu konu da bir hayli zengin potansiyele sahip ülkedir. Sizin için mantar türlerinin neler olduğunu, Türkiye'de hangi mantar türlerinin yetiştiğini ve mantarların özelliklerini sizin için derledik.
Covid-19 pandemisinin tekrar hız kazandığı ve dördüncü dalga alarmlarının çalındığı son günlerde, kiminin doğruluk payı olan kimi ise tamamen yanlış pek çok iddia ortalıkta dolaşıyor. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan bu iddiaları uzmanlara sorduk, onlar da hurriyet.com.tr okurları için doğru ve yanlışlarıyla tek tek değerlendirdi.
#KoronavirüsBazı maddeler doğada etken madde olarak yer almaz. Ama farklı türlerde bulunan maddelerin birleşimi ile oluşup yine başka bir madde ya da ürünün üretiminde kullanılırlar. Kloroform ise, bu tanıma en uygun olan terimler arasında yer alır. Kloroform nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mantar, özellikle besin değeri ve ticari getirisi açısından oldukça önemli bir bitkidir. Bu nedenle de yetiştirilme açısından çokça tercih edilen tarımsal ürünler başında gelmektedir. Mantar tohumu nasıl ve zaman ekilir? Mantar tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kaşıntı, akıntı, kızarıklık… Bu üçlüyü tanımayan kadın yoktur sanırım. Mantar enfeksiyonu, kadınların yakından tanıdığı, günlük hayatı güçleştiren ve kronikleştiği zaman da kelimenin tam anlamıyla çekilmez olabilen bir vajinal enfeksiyondur. Psikolojiyi bozar, ilişkileri etkiler, kabusun ta kendisidir.
#Vajinal MantarKayın mantarı, yenilebilir mantar türleri arasında bulunan bir mantar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kavak mantarı olarak da bilinmekte olan kayın mantarı görüntüsü itibari ile bilinen mantar şekline göre farklılık göstermektedir. Kayın mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kayın mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizin için Kayın mantarı ile ilgili bilgileri derledik.
#Kayın Mantarı NedirEn lezzetli ve besin değeri açısından diğer mantarlardan ayrılan Shiitake mantarı, sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor. Genellikle uzan doğu ülkelerinde yetiştirilen bu mantar, Japonya'da sanat dalı gibi görülüyor ve öyle muamele ediliyor. Shiitake mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Shiitake MantarıSon dönemlerde merak edilen ve araçlardan mantar çeşitleri araştırılan tellice mantarı geliyor. Türkiye'de görülen bu mantar çeşidinin farklı türleri bulunmaktadır. Peki, Tellice mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Tellice mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Tellice Mantarı NedirMerak edilen ve internetten araştırılan mantarlardan biri de yumurta mantarıdır. Özellikle bu mantarı deneyimlemek isteyen pek çok kişiyi yenip yenmediğini ve zehirli olup olmadığı konusunda bilgi almaya çalışıyor. Peki Tavuk mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Tavuk bacağı mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Tavuk Mantarı NedirSobelen mantarı ülkemizde çok fazla bulunan mantar türüdür. Bu mantarın nerede bulunduğu ve nasıl bulunacağı konusunda insanlar araştırma yapıyor. Bu mantara ulaşmak isteyen kişiler, nereden bulacağı konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. Söbelen mantarı nedir, nerede yetiştir ve yenir mi? Söbelen mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda bilgileri derledik.
#Söbelen Mantarı NedirÖzellikle geçmişten günümüze kadar pek çok film ya da dizi ile çizgi filme konu olmuş mantarlar içerisinde sinek mantarı gelir. Pek çok kişi ise bu mantar hakkında bilgi almaya çalışırken, yenip yenmeyeceğini öğrenmeye çalışıyor. Peki, Sinek mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sinek mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri hakkında merak edilenler.
#Sinek Mantarı NedirTürkiye'nin pek çok farklı bölgesinde yetişen mantar türleri arasında sığır dili mantarı geliyor. Beyaz rengi olması ile beraber olgunlaşma döneminde ortası çukur bir etki oluşturur. Peki sığır dili mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sığır dili mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Sığır Dili Mantarı NedirHalk arasında şemsiye mantarı olarak bilinen bu özel mantar, aynı zamanda birçok farklı isme sahiptir. Bunlar içerisinde yılan süngeri, şalvarlı mantar ya da turna bacağı ve yılan şapkası gibi isimler öne çıkar. Peki şemsiye mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Şemsiye mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Şemsiye Mantarı NedirAynı zamanda ayı mantarı olarak da bilinen porçini mantarı, tıpkı bir çöreğe benzer görüntüye sahiptir. Özellikle son dönemlerde ilgi çeken ve merak edilen mantar arasında yer alıyor. Peki, Porçini mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Porçini mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Porçini Mantarı Nedir