Güncelleme Tarihi:
Mantar, çeşitleri bol olan ve profesyonel yetiştiriciliğe muhtaç olan bir tarım ürünüdür. Mantar yetiştirilmesi için özel alanlar geliştirilir ve belirli bir program ayrıca takip gerektirir. Mantarın diğer bitkilerden daha farklı bir yetiştirilme metodu bulunmaktadır.
Mantar Tohumu Nedir?
Mantarlar çiçekli bitkiler değildir. En belirgin fark da tohumsal anlamdadır. Bu nedenle de mantarların üretimi miseller aracılığı ile yapılmaktadır. Misel, kompost ismi verilen organik gübrelerin temelini oluşturduğu bir karışımın içinde çoğaltılarak mantar üremesi için uygun hale getirilir. Ardından miseller uygun yerlere yerleştirerek mantar elde edilmesi beklenir.
Mantar Tohumu Nasıl Olur?
Mantar tohumu olarak bilinen miseller beyaz yapıdadır. Beyaz miseller küçük ve nispeten elips yapılardandır. Son derece yumuşak olan miseller bu yönden de hassas yapıya sahiptirler. Ayrıca mantar misellerinin çoğaltılması da mümkündür. Bunun için buğdaygillerden özellikle buğdaydan faydalanılmaktadır.
Mantar Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Mantar tohumu diğer bitkiler gibi doğada kolaylıkla bulunabilecek özler değildir. Miseller özel olarak yetiştirilir ve ziraat ürünleri satan yerlerde rahatlıkla bulunabilir. Mantarların şapkalarının altında bulunan sporlar özel olarak geliştirilen besin ortamında misel olarak üretilir. Miseller özel ortamlarda yetiştirilir.
Mantar Tohumu Nasıl Ekilir?
Mantar tohumlarının ekim işlemi özel koşullar altında yapılmaktadır. Mantar ekimi kompost ile birlikte yapılır. Yeteri miktarda kompostun toprağa karıştırılması ile birlikte mantar miselleri de sağlıklı bir ortamda toprakları yani doğal ortamlarına kavuşurlar. Ortalama 10 kilogram kompost içerisinde yaklaşık olarak 300 - 500 gram mantar miseli bulundurulması gerekmektedir. Mantar misellerinin birlikte ekildiği kompost doğa ile bir araya geldiğinde bakterileri kendine doğru çeken bir karışım özelliği taşır. Normalde zararlı yapılardan miselleri koruyan kompost doğada savunmasız hale gelebilir. Bu nedenle de toprağın ekim yapılmadan önce mutlaka çapalanması ve temizlenmesi gerekmektedir.
Mantar misellerinin ekimleri toprağın yaklaşık 10 - 15 cm altına gömülmesi gerekmektedir. Bazı mantar türlerinin yetiştiriciliğinde ise ağaç köklerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de misellerin hangi türe ait olduğuna iyi bir şekilde hakim olunması gerekmektedir.
Mantar Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Mantar miselleri yaklaşık 158 günde çimlenme sürecine girmektedir. Mantar tohumu olarak bilinen miseller uygun toprak ve iklim şartlarında 10 - 15 gün içerisinde kendini göstermeye başlar. Ancak bu sürenin sonunda topraktan belirmeyen mantarlar için toprağın tekrardan eşelenmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Bazı mantar türleri ise 8 günde kendini belli etmektedir. Ayrıca mantarın hasadı türüne göre değişim göstermektedir ancak 15 - 20 gün içerisinde toplanmaya hazır hale getirilir.
Mantar Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Mantar tohumlarının yani misellerin uygun şartlarda büyümesi için su ve nemlendirme çok önemlidir. Toprakların sürekli olarak nemli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu toprak nemlerinin derecesine özel bir önem gösterilmesi gerekir. Mantarların çimlenme sürecinde her gün iklimsel değişikliklere göre ise iki günde bir sulanması gerekmektedir. Nem kontrolü yapılarak sulanması tavsiye edilmektedir.
Mantar Tohumu Nasıl Saklanır?
Mantar tohumu miseller saklanması kısıtlı süre ile sınırlı olan bitkisel ürünler arasında gelmektedir. Nemli fazla sıcak olmayan ortamlarda 7 - 10 gün arasında muhafaza edilebilmektedir. Bu sürenin geçmesinin ardından mantar tohumlarında gözle görülür renk değişimleri ve kurumalar görülebilmektedir. Aynı zamanda kompostları da bitkisel değerlerini kaybetmeden mutlaka toprağa ekilmesi gerekmektedir.