Emekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşKüresel insan kaynakları çözümleri alanında hizmet veren ManpowerGroup’un İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, Türkiye’de önümüzdeki çeyrekte olumlu bir işe alım iklimi öngörüldü. Marmara Bölgesi’ndeki işverenlerin ise 2023’ün ikinci çeyreğinde çalışan sayılarını artırması bekleniyor.
#ŞirketManpowerGroup tarafından yapılan “ESG Yeteneklerini Arayış” araştırmasına göre her 10 kuruluştan yaklaşık 8’i ESG (çevre, sosyal, yönetişim) stratejisini geliştirmiş olsa da yüzde 94’ü hedeflerini uygulamak için gerekli yetenekte çalışanlardan yoksun.
#ManpowergroupManpowerGroup’un Türkiye’den 697 işveren ile yaptığı araştırmaya göre, Türk işverenlerin yüzde 15’i 2020’nin üçüncü çeyreğinde istihdam artışı beklerken, yüzde 13’ü azalma öngörüyor ve yüzde 67’si de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Araştırmaya göre Türkiye’de işverenler üçüncü çeyrekte ihtiyatlı işe alım beklentisine sahipler.
#GazetehaberleriTürkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 507 bin kişi artarak 29 milyon 265 bin kişi, istihdam oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüzde 48.2 oldu. Özel istihdam büroları 2018’i istihdam piyasası açısından temkinli bir yıl olarak nitelendiriyor ve 2019’da da bunun devam edeceğini öngörüyorlar. Pek çok şirkette işe alımlar durmuş vaziyette, genel olarak ‘bekle ve gör’ durumu hakim. Özel istihdam büroları 2019’da da bu havanın devam edeceğini, dönemsel işlerin artışa geçeceğini düşünüyorlar. Hatta bu dönemde outplacement (işten çıkarılan çalışana sunulan iş bulma, yeniden işe yerleştirme danışmanlığı) hizmetlerinin de arttığı dikkat çekiyor. Özel istihdam bürolarının yöneticilerine istihdam piyasasını sorduk.
#İstihdamTÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 619 bin kişi arttı. İstihdam piyasası 2018’e de hızlı başladı. Özellikle finans, ilaç, perakende ve eğitim sektörleri hareketli bir ilk çeyrek yaşadı. Özel istihdam büroları, yakalanan bu ivmenin ikinci çeyrekte daha da artmasını bekliyorlar.
#İstihdamManpowerGroup'un 2017'nin 3'üncü çeyreğine dair yaptığı İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, net istihdam oranının inceleme kapsamındaki 5 bölgenin 4'ünde çift haneli artış göstermesi, 11 coğrafi bölgenin hepsinde yükselmesi bekleniyor. Net istihdam görünümünün +%15'i göstermesi üçüncü çeyrekteki istihdam hızının son üç aya göre artacağına ve bu artışın geçtiğimiz yılın bu döneminden daha fazla olacağına işaret ediyor. Bu öngörünün gerçekleşmesi halinde Türkiye işsizlik oranının da düşebileceği tahmin ediliyor. Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin %27'si istihdam artışı beklerken %7'si düşüş öngörüyor, %63'ü ise hiçbir değişiklik beklemiyor. Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü önümüzdeki üç ay için en yüksek istihdam beklentisine (+%29) sahip. Bölgesel karşılaştırmada ise Ege ve İç Anadolu bölgeleri güçlü istihdam beklentileriyle (+%18) öne çıkıyor.
#ElektrikTürkiye dahil 43 ülkede 59 bin işverenle yapılan araştırmaya göre işverenlerin yüzde 72’si işe alım seviyelerinde değişiklik beklemiyor. İşverenlerin yüzde 9’u ise istihdamda azalma olacağını düşünüyor. Önceki çeyreğe kıyasla işe alım beklentileri yüzde 5 oranında düşerken, yıllık bazda ise yüzde 9 oranında azalma var.
#İstihdam2015 yılı istihdam piyasası açısından durağan geçti. Siyasi ve ekonomik belirsizlikler sebebiyle pek çok şirket işe alım planlarını durdurdu, bekle ve gör politikası izledi. Fakat istihdam piyasası 2016’da hareketlenecek. Özel istihdam bürolarının verdiği bilgiye göre en çok işe alım yapacak sektörler finans, perakende, ilaç, enerji olarak sıralanırken en çok aranacaklar ise yine satışçılar, muhasebeciler ve mühendisler olacak.
#Satış ElemanıKalifiye eleman sıkıntısı yıllardır tüm dünyanın gündeminde. Fakat Türkiye’de durum çok daha kötü. Bir tarafta işsiz milyonlar, diğer tarafta doldurulamayan 100 binlerce iş. En büyük sebebi eğitim sisteminden dolayı nitelikli personel yetişmemesi, işverenin kusursuz personel araması ama buna karşılık düşük ücret vermesi.
#Kalifiye ElemanDünyada şirketlerin yüzde 36’sı yetenek açığı ile karşı karşıya. Türkiye yüzde 63’lük oranla en fazla yetenek açığı bulunan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Diğer yandan Avrupa’da 26 milyon iş arayan varken, 2 milyon açık pozisyon da doldurulamıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun “Gelecekteki Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması” başlıklı özel toplantısı kapsamında İstanbul’a gelen ManpowerGroup Doğu Akdeniz Ülkeleri Bölge Müdürü Dalia Narkis, gelecekte bilişim, mühendislik alanları ve perakende sektörlerinde yeni iş fırsatları doğacağını söylüyor. Dalia Narkis sorularımızı yanıtladı.
Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre 2014’ün son 3 ayında Türk işverenler işe alım politikalarında temkinli davranıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ardından yaşanan kabine ve başbakan değişikliklerinin, işverenleri temkinli davranmaya yöneltmesi, istihdam beklentilerinin geçtiğimiz çeyrek ve geçen yılın aynı dönemine göre hız kesmesine yol açıyor. Yılın son çeyreğinde en iyimser beklentiler Üretim ve İlaç sektöründen geliyor.
42 ülkeden 37 binden fazla işverenle yapılan araştırmaya göre işverenlerin yüzde 36’sı yetenekli işgücü bulmakta zorlanıyor. Bu yüzde, son yedi yıldır kaydedilen en yüksek oran olmasıyla dikkat çekiyor. Öte yandan, yüzde 63 ile Türkiye, dünya ortalamasının çok üzerinde seyrederek yetenek açığının en fazla hissedildiği ülkelerden biri oluyor.
Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın 2013 4. çeyrek sonuçlarına göre, Türkiye’deki 11 sektörün ve 5 bölgenin tamamındaki işverenler istihdam sayılarını artırmayı planlıyor. Türkiye Avrupa ve EMEA bölgesindeki 24 ülke arasında net istihdam görünümü olarak en olumlu beklentilerin olduğu ülke oldu.