Türkiye'de yetenek açığı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede yetenek açığı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2014 17:28

42 ülkeden 37 binden fazla işverenle yapılan araştırmaya göre işverenlerin yüzde 36’sı yetenekli işgücü bulmakta zorlanıyor. Bu yüzde, son yedi yıldır kaydedilen en yüksek oran olmasıyla dikkat çekiyor. Öte yandan, yüzde 63 ile Türkiye, dünya ortalamasının çok üzerinde seyrederek yetenek açığının en fazla hissedildiği ülkelerden biri oluyor.

Haberin Devamı

İnsan kaynakları şirketi ManpowerGroup’un 2014 Yetenek Açığı Raporu’na göre 42 ülkeden, 37 binden fazla işverenin yüzde 36’sı, yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Bu oran 2007 yılından bu yana kaydedilen en yüksek oran olmasıyla dikkat çekiyor. Küresel yetenek krizinde başı yüzde 81 ile Japonya çekerken, yüzde 63 ile Türkiye, geçtiğimiz yıla göre yetenek açığı sorununda yüzde 5 artış sergiliyor ve en fazla yetenek açığı bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Sıralamada Japonya’nın ardından Peru (yüzde 67) ve Hindistan (yüzde 64) gelirken; Türkiye, Arjantin ve Brezilya’da oranlar yüzde 63. Türkiye aynı zamanda EMEA bölgesindeki 24 ülke arasındaki en yüksek yetenek açığına sahip ülke konumunda bulunuyor.
Araştırmayı değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdür Reha Hatipoğlu “Raporda da görüldüğü üzere yetkin ve deneyimli insan kaynağına ulaşmak küreselleşen ve dolayısıyla iş rekabetinin arttığı bütün ülkelerde önemli bir sorun teşkil ediyor. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin büyümesinin önündeki başlıca engeller finansman ve insan kaynaklarına ulaşmaktır. Bu anlamda değerlendirildiğinde, 2014 yetenek açığı raporunun detayları Türkiye için acil önlem çağrısı yapmaktadır. Yetenek sıkıntısı artarak devam ederken, işverenlerin müşterilere değer sağlama kabiliyetleri üzerinde giderek daha fazla olumsuz etki oluşturmaya başladığı gözlemleniyor. Araştırmanın küresel sonuçlarına ve yetenek açığını etkileyen 5 trende bakacak olursak; hızlı teknolojik gelişmeler, değişen demografiler, yetenek arzı ve talebi arasındaki uygunsuzluk/uyumsuzluk, hızla büyüyen ve gelişen pazarlar, günümüzdeki yeni nesil arasında mesleki ve sosyal beceriler konusundaki eksiklikler olarak sıralanıyor” diyor.
Dünyada yetenek açığı ile karşı karşıya olduklarını belirten küresel işverenlerin yüzde 50’sinden fazlası bu sorunun ‘müşteri taleplerini karşılama yeteneklerini’ kayda değer oranda olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yüzde 40’ı ise yetenek açığının ‘rekabetçilik/üretkenlik’ seviyelerini azalttığını söylüyor. Türkiye’de ise bu oranlar sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 27.
Araştırmada ‘Belli bir pozisyon için eleman bulmakta zorlanmanızın ilk 3 nedeni nedir?’ sorusuna verilen cevaplar ise şöyle:

Haberin Devamı

TÜRKİYE

EMEA

DÜNYA

Zorlu/teknik işler için yetenek eksikliği

% 21

% 35

% 35

Uygun aday bulmakta zorlanmak/hiç başvuru olmaması

% 28

% 37

% 31

Deneyim eksikliği

% 40

% 25

% 25

Doldurulması en zor pozisyon: ZANAATKÂR

Dünyada doldurulması en zor 2 pozisyon, son üç yıldır değişmiyor. Türkiye’de 2013 yılında ilk sırada yer alan mühendis pozisyonu ise yerini zanaatkâra bırakıyor.

Türkiye
1. Zanaatkâr
2. Mühendis
3. Nitelikli işçi
4. Muhasebe ve finans personeli
5. Teknisyen
6. Satış Temsilcisi
7. Üretim/makine operatörü
8. Restoran ve otel personeli
9. Pazarlama/halkla ilişkiler/iletişim personeli
10. Yönetici/idareci

Dünya
1. Zanaatkâr
2. Mühendis
3. Teknisyen
4. Satış temsilcisi
5. Muhasebe ve finans personeli
6. Yönetici/idareci
7. Satış müdürü
8. BT personeli (programcı/geliştirici)
9. Yönetici asistanı/sekreter
10. Şoför

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!