İstihdamda ‘bekle’ ve gör dönemi

Güncelleme Tarihi:

İstihdamda ‘bekle’ ve gör dönemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 18:20

ManpowerGroup’un İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre dördüncü çeyrekte işe alım beklentisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 geriledi. İstihdam beklentisindeki bu düşüş seçim sonrası belirsizlik döneminden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

ManpowerGroup’un 2015 dördüncü çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması, 42 ülkeden 58.770 kişi ve Türkiye’den işverenleri temsil eden 1.000 kişilik bir örneklem ile görüşülerek yapıldı. Araştırmaya göre, Türkiye’deki işverenler yılın son üç ayı geçen çeyrekle benzer işe alım planlarına sahip. Ekim, kasım ve aralık aylarında veriler mevsimsellikten arındırıldığında net istihdam görünümü +%15 oluyor. (Net istihdam görünümü, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor.)

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, geçen yılın aynı dönemine oranla ortaya çıkan yüzde 4’lük düşüşü, seçim sonrası belirsizliğe bağlıyor. Hatipoğlu, “Seçimlerden sora yeni hükümet kurulamaması ve erken seçim konuşmaları işverenlerin temkinli kalmaları, gerek yeni yatırım gerekse istihdam artışı planlarında bekle ve gör tutumunu benimsemelerine neden oluyor” diyor.

En güçlü beklenti üretimde
Türkiye’deki 11 sektör arasında en güçlü işe alım beklentileri +%27 ile üretimde. Üretim sektöründeki beklentiler geçen yıla göre yüzde 9 daha fazla.
Yılın son üç ayındaki en zayıf işe alım öngörüleri ise +%3 ile restoran ve otelcilik sektöründeki işverenlere ait. Geçen yılın aynı dönemine göre beklentiler yüzde 17 güç kaybetti. Hatipoğlu bu durumu mevsimsel iş gücüne talebin düşmesine ve bölgedeki çatışma ortamına bağlıyor.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’nde 24 ülkeden 19’unda işverenler istihdam artışı beklentisine sahip. Bölgedeki en iyimser tahminler Romanya’dan gelirken, İtalya’daki işverenler yine bölgedeki en zayıf istihdam beklentilerine sahip bulunuyor.

Küresel olarak 2015’in son çeyreğindeki en iyimser net istihdam görünümleri, Hindistan ve Tayvan’a ait.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!