Türkiye’nin zengin kültürel varlıklarını tanıtmak ve bu varlıkların iç turizm bağlamında farkındalığını arttırmak amacıyla hayata geçirilen Rotahane, Erzurum’da kültür ve tarih dolu bir yolculuk yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un kurucusu olduğu Rotahane’nin 66’ncı durağı olan Erzurum’da Urartulardan Osmanlılara, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine kadar birçok eser, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
#RotahaneMamut DNA’sından köfte üretildi... Paskalya kutlamaları başladı... GODIVA’dan bayram çikolatası... Kahve Dünyası’ndan tek kullanımlık kahve... Overdose’dan ‘bütünsel’ iftar... Nestlé’den afet bölgesindeki hayvanlar için sosyal sorumluluk projesi... Yeme-içme dünyasından son gelişmeler burada.
#MamutDünyanın en büyük çöllerinden biri olan Moğolistan'daki Gobi Çölü bölgesinde temmuz-ağustos aylarında Ön-Türk Akademisi adına araştırmalar yapan Prof. Dr. Semih Güneri ve doktora öğrencileri, Altaylar ile Gobi arasında kültürel bağlantılara tanık olan arkeolojik belgelere ulaştı. Araştırmacılar, bölgede Üst Paleolitik Çağ yani eski taş çağı yerleşim izleri ile birlikte farklı dönemlerde Türklere ait mamut figürlerine rastladı. Prof. Dr. Güneri, "Çöl bölgesinde bu tür erken yerleşme yerlerinin varlığı heyecan vericidir. Moğolistan bölgesinde ilk kez Paleolitik dönemle ilgili araştırmalar yapıyoruz" dedi.
#Gobi ÇölüDerya Tuna hakkında da skandal bir haber gündeme geldi. Yargıya intikal eden olay, iddiaya göre şöyle gelişiyor: Geçen ağustosta Derya Tuna’nın evine misafirliğe giden yeğeni ve arkadaşları, gece yarısı bahçede sohbet ediyor. Sitede oturan bir baba-oğul, gençleri bahçeden çıkmaları için uyarıyor ve kavga çıkıyor. Taraflar birbirinden şikayetçi oluyor. Tuna “Dua edin olayı İbrahim Tatlıses duymadı” diyor... Ne diyorsunuz olanlara?
#İbrahim TatlısesEdirne'nin Büyükdöllük köyündeki kum ocağında 8 milyon yıllık olduğu belirlenen mamutlara ait kemik fosilleri bulundu. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş, kemiklerin 'Geç Miyosen' döneminde yaşamış mamutlara ait olduğunu belirterek, "Günümüzden 8 milyon yıl öncesine ait fosiller bunlar. Yani burada 8 milyon yıllık tarih yatıyor diyebiliriz. Bu alanda yaşanmış olması, antik dönemde, buzul döneminde burada bir yaşamın olduğunu gösteriyor. Bu, Trakya tarihi açısından da büyük önem taşıyor" dedi.
#EdirneSagalassos antik kentinden çıkarılan ve daha önce bir kısmı Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 368 orijinal eser, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Beyoğlu’ndaki binasına taşındı. Son yılların en kapsamlı arkeoloji projelerinden biri olan ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan ‘Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos’ sergisi, en iyi korunan antik kentlerden biri olan Sagalassos’un tanıtımı için iyi bir fırsat.
#SagalassosKuzey Ormanları Savunması, 3. Havalimanı Projesi ile ilgili hazırladığı 100 sayfalık kapsamlı raporu, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. 100 sayfalık rapor, 3. havalimanı imar planlarının ve Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptaline ilişkin açılan davalarda delil olarak sunulacak. İngilizceye çevrilen rapor uluslararası kurumlara ve konuyla mesleki ilgisi olanlara gönderilecek.
- Akdeniz Üniversitesinin bir projesiyle gittiği Avrupa'da kamyon ve otobüslerin yiyecek içecek işletmelerine dönüştürüldüğünü gören girişimci Bülent Işık, "Caffebus" adlı kahve minibüsünü geliştirdi - Eski model bir minibüsü yeniden tasarlayarak kahve satışı yapmaya başlayan Işık'ın "Caffebus"u büyük ilgi görüyor - Bülent Işık: - "Kendini geliştirmek isteyen birisi için her zaman yollar vardır, mazeretler yoktur"
Bilim adamları Sibirya’da soyları tehdit altında bulunan hayvanlara ev sahipliği yapacak bir Pleistosen Parkı için harıl harıl çalışıyorlar. Amaç buz devrine özgü bir ekosistem yaratmak. Şimdilik 50 hektarlık bir alanda en büyük ve en ağır geyik türünden birkaç örnek ve yabani Yakutya atları koşuşturuyor.