A.T., 77 yaşında iki çocuklu bir anne. 60 yıllık eşi ölünce, baba evlerini satıp annelerini huzur evine yollayarak, evdeki tablo, aile yadigarı gümüşler gibi değerli ev eşyalarını almak isteyen iki çocuğuna hakkını helal etmiyor. 52 yıldır yaşadığı evde kalmak için hukuken ne yapabileceğini soruyor. Babanın üzerine kayıtlı arabanın nasıl paylaşılacağını öğrenmek istiyor.
#EvlatZina yaptığı mahkemece kabul edilen eş, boşanırken yasal mal rejimine göre yarı yarıya bölüşülmesi gereken evlilik mallarından pay alabiliyor mu? Bu sorunun yanıtı Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nden geldi. Aldatan kadın ya da erkek, evlilik mallarından yarı yarıyadan daha az oranda pay alacak ya da hiç mal alamayacak. Ayrıca eşine tazminat ödeyecek.
#Boşanma DavasıAile konutu, Türk Medeni Kanunu içerisinde eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekân olarak tanımlanmaktadır. Aile şerhi ya da aile konutu şerhi ise bu bağlamda bu temel üzerine kurulu bir ifadedir.
#Aile ŞerhiMal paylaşımı konusu, eşlerin boşanma süreçlerinde oldukça kafa karıştıran konulardan biri. Eski kanun, yeni kanun, edinilmiş mallar, kişisel mallar, anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma derken, paylaşımın nasıl ve ne oranda yapılacağı eşler arasında sıklıkla tartışmaya dönüyor ve konu yargıya taşınıyor. Eşler ister çekişmeli, ister anlaşmalı boşanmış olsun aralarında mal paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık doğduğunda boşanma davasından ayrı ve boşanma davasının kesinleşmesinden sonra mal paylaşımı davası açmaları gerekiyor. Her ne kadar uygulamada sıklıkla boşanma davası ile eş zamanlı mal paylaşımı davası açılıyorsa da hakimin mal paylaşımı davasına bakabilmesi için boşanma davasının kesinleşmesini beklemesi gerekiyor.
#Boşanmada Mal PaylaşımıYargı alanında yapılacak yeni düzenlemelerden biri olan boşanmanın kolaylaştırılması konusunda gelişme yaşandı. Hızlı ve kolay boşanmanın altyapısı oluşturuluyor. Taraflar tercih ederse, boşanma işlemi hızla gerçekleştirilecek. Mal paylaşımı, velayet ve tazminat gibi davalar ise geriden gelecek.
#BoşanmaBerk Oktay ile Merve Şarapçıoğlu arasındaki ‘mal rejimi davası’nın ilk celsesi görüldü. Şarapçıoğlu’nun tanıkları, ikilinin düğün masrafını yarı yarıya ödediğini ve Oktay’ın parasını babasının yönettiğini söyledi.
#Merve Şarapçıoğlu2002 yılında Medeni Kanunumuzun yürürlüğe girmesine kadar uygulanan “mal ayrılığı” yerine “edinilmiş mallara katılma rejimini” yasal mal rejimi olarak kabul edilmiş olup, yasal mal rejimi, eşler arasında evlenmeden önce veya evlilik devam ederken başka bir mal rejimi sözleşmesi yapmak ya da evlenme başvurusu sırasında yazılı olarak bildirimde bulunmak suretiyle başka bir mal rejimi seçilmemiş olması halinde, malların yönetimi bakımından tabi olunacak rejimdir.
#Mal RejimiHer yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanan uluslararası bir gündür. 8 Mart, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Aslında sadece 8 Mart değil tüm diğer günlerde de kadınların hakları hatırlanmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye'de Kadın Hakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kendilerine tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile 5 Aralık 1934 tarihinde tanınmıştır.
#Kadın HaklarıBoşanma sürecinde mal paylaşımı, mahkemenin nihai boşanma kararını verdikten sonra, kural olarak evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayanır. Peki değer artış payı nedir, miras yoluyla elde edilen malvarlığı ‘edinilmiş mal’ kapsamında mıdır?
#BoşanmaOkurum E.A., evliliğini kurtarmak için noterde sözleşme yapıp yapamayacağını soruyor. 1 milyon 800 bin TL’lik evini karısına devredip alkole yeniden başlaması halinde tek kuruş talep etmeden boşanmayı kabul etmesini istiyor. Türk hukukuna göre bu mümkün mü?
#YazarEşler, evlenirken tüm mal varlıklarını Medeni Kanunu’nun kendilerine çizmiş olduğu sınırlar çerçevesinde belirlerler. Evliliklerini bitirerek boşanmak isteyen eşler, kendi aralarında belirledikleri bir protokolle mal varlıklarını paylaşabilirler ancak boşanma sürecinde mal paylaşımı, mahkemenin kesin boşanma kararını verdikten sonra, kural olarak evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayanır.
#Mal PaylaşımıEvlilik, neredeyse herkesin hayatında dönüm noktası olan ve kişilerin yaşantılarını baştan sona değiştiren bir kurumdur. 21. yüzyılda kadınların da sosyal hayatta aktif rol oynamalarıyla birlikte artık evlilik içerisinde eşlerin birbirlerinden üstün olma durumları ortadan kalkmıştır.
#Evlilik SözleşmesiAile kurmak, toplumun devamlılığı için gerekli olan temel bir faktördür. İnsan yapısı gereği yalnız yaşayamazken eski çağlardan bu yana kendisine, toplumu oluşturan yapılar kurmuştur. Birey aile kurarken, çevresinden aldığı dayanışma ile gönül bağı kurduğu insanla bir emek, çaba karşılığında nişan, düğün töreni yapar. Sadece çevre değil aynı zamanda hukuk normları da kurulan bu yapıları korumak için yardımcı olur. Çünkü hukuk, yaşanılan çağa ayak uydurmalıdır.
#Boşanırken Takılar Kime VerilirEvlilik sözleşmesi, son yıllarda özellikle tanınmış kişiler tarafından gündeme geldi. Hatta sözleşme istediği için arası bozulan pek çok ünlü çift haber oldu. Son günlerin popüler konusu evlilik sözleşmesi ile ilgili merak edilenleri Avukat Aslı Doğanay anlattı, evlilik sözleşmesinde yer alan hükümler hakkında bilgi verdi.
#Evlilik SözleşmesiTürk hukukunda ‘evlilik sözleşmesi’ ve ‘evlatlıktan ret’ diye bir düzenleme yok. Çiftler evlenmeden önce veya sonra ‘mal rejimi sözleşmesi’ yapabiliyor. Anne-baba ancak çocuk ağır bir suç işlemişse ya da aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemişse ‘mirasçılıktan’ çıkarabiliyorlar.
#Oya ArmutçuEşinize, Milli Piyango’dan 100 bin lira çıkarsa, boşanmanız halinde pay alabilir misiniz? Yargının yanıtı “evet” alabilirsiniz. Hatta Yargıtay, Milli Piyango gibi bedel karşılığı oynanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerden sonra “beceriye” dayalı televizyon programlarında kazanılan ikramiyeler üzerinde de eşin hakkı olduğuna karar verdi.
#YazarlarAdalet Bakanlığı, boşanan eşe “ömür boyu” nafakaya sınır getiriyor. Bakanlık komisyonunun alternatifli çalışmasına göre, Türk Medeni Kanunu’nun 175/l maddesindeki, “yoksulluk nafakasına” 5 yıl sınırı konulacak, süreyi aile mahkemesi hâkimleri belirleyecek. Haberin detayları şöyle:
#Nafakaİstanbul Barosu'nun ücretsiz avukat desteği verdiği adli yardım bürolarına son 2 yılda başvuran yaklaşık 31 bin kişiden 5 bin 500'e yakını için koruma kararı alındı. Adli yardım talep eden 10 bin 200 kadın boşanma konusunda avukat desteği isterken, mağdurların bin 165'i nafaka, 376'sı nafaka artırımı, 467'si velayet, 284'ü mal rejimi, 213'ü de babalık davası konusunda yardım talep etti. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Afet Gülen Köse, "İstanbul'daki 8 merkezin dışında, tüm şiddet mağdurları 444 26 18 numaralı hattan kadın hakları merkezine ulaşabilirler'' dedi.
#İstanbul Barosu