Ameliyatta kullanılan mercekler, ameliyat sonrası gözlük gerekip gerekmeyeceğini belirler. O nedenle doğru mercek seçimi çok önemlidir. Katarakt gözün içindeki merceğimizin şeffaflığını yitirmesidir. Yaşla birlikte gözümüzün içindeki mercek şeffalığını ve elastikiyetini yitirir. Şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adı verilir. Elastikiyetini yitirmesine ise “presbiyopi” adı verilir. Katarakt görme kaybına yol açarken, presbiyopi ise yakını gözlüksüz görememeye yol açar. Katarakt veya yakın görüş ameliyatında, şeffalığını veya elastikiyetini yitrimiş kendi merceğimiz alınır ve yerine yapay bir mercek konur.
#Göz10 Ekim Dünya Görme Günü’nde uzmanlar, kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar nedeniyle gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “2040 yılında her iki kişiden biri miyop olabilir” diyen uzmanlar Hürriyet’e şu değerlendirmede bulundu.
#10 Ekim Dünya Görme GünüKırk yaştan sonra gözlerimizde yaşlanmaya bağlı çeşitli değişiklikler baş gösterir. Bu değişikliklerden bir kısmı doğal yaşlanma sürecinin bir parçası sayılırken, bir kısmı ise tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak karşımıza çıkar.
#GözGöz sağlığı hakkında ortalıkta dolanan tavsiye ve uyarıların bazıları bilimsel geçerliliği olan şeyler ancak bazıları düpedüz hurafe. Üstelik bu bilgi kirliliği, zaman zaman görme kaybına kadar giden sorunlara yol açabiliyor. İşte 9 başlıkta efsaneler ve gerçekler...
#Göz SağlığıUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiBESİNLERİN lezzeti kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can Antioksidanları anlattı.Hava sıcaklıkları düşmeye başlarken önce çocuklar, sonra büyüklerde solunum yolu enfeksiyonları yükselişe geçiyor. Soğuk algınlığı ile mücadele eden bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebiliriz? Son zamanlarda balık yağı ve arı poleni yanısıra çokça adı geçen yeni bir destek grubu var: Antioksidanlar. Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyorlar.
#1OBEZİTE tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artmaya devam eden bir hastalık. Aynı zamanda vücutta pek çok organı etkiliyor. Bunlardan biri de gözlerimiz. Uzmanlar, “Obez insanların diyabete yakalanma riski daha yüksek. Göz muayenenizi ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyorlar. Peki, göz sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Özel Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ve Uzm. Dr. Beyza Tekin Altınbay, obezite ile göz hastalıkları arasındaki ilişki anlattı.
#1Özel Alfa Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sami Toyran, özellikle ileri yaşlarda daha sık görülen yaşa bağlı maküla dejenerasyonunun (sarı nokta hastalığı) tedavi edilmezse görme kaybına neden olabileceğini belirterek, sarı nokta hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
#1Gösteri dünyasının ünlülerinin aslında ilk bakışta göründüğü gibi ayrıcalıklı olmadığını onların da ciddi sağlık sorunlarıyla boğuştuğunu biliyorsunuz zaten. Her ne kadar sahip oldukları olanaklar sayesinde dış görünümlerini uzun yıllar koruyor olsalar da fiziksel sağlıkları geçip giden yıllardan etkileniyor.
#Judi DenchKırk yaş sonrası gözlerimiz önemli değişiklikler geçirir… Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar. “Presbiyopi” olarak adlandırılan bu durum, gözümüzün içindeki lensin yaşla birlikte esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Presbiyopi ayrıca gözlerde yorulmaya ve göz/baş ağrısına yol açar. Presbiyopi için yakın gözlüğü veya kontakt lens kullanılabileceği gibi, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı da olunabilir.
#Göz SağlığıÖmür boyu sağlıklı bir görme, sadece fiziksel sağlık ve yaşam tarzından değil, aynı zamanda gözler için doğru vitaminlerden kaynaklanır. Uygun besinlerle dengeli bir diyet, potansiyel görme sorunları olasılığını azaltarak göz sağlığınıza büyük ölçüde fayda sağlayabilir. Peki, göze iyi gelen vitaminler nelerdir? İşte, detaylar.
#GözGünümüzde en sık yaygın olan hastalıklar arasında göz hastalıkları gelmektedir. Göz hastalıklarının neler olduğuna dair birçok kişi tarafından araştırma yapılmaktadır. Göz hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken ve bu konuda herkesin bilinçli olması gereken hastalıklardır. Göz hastalıklarını tedavisinde göz doktorları sorumludur. Son günlerde göz hastalıklarının neler olduğuna dair araştırma yapılmaktadır. Peki, göz hastalıkları nelerdir? Göz hastalıklarının isimleri nelerdir? Göz hastalıklarının açıklamaları nedir tüm detayları ile derledik.
#Göz Hastalıklarıİsterseniz gelin haftaya “pandemideki son durumumuz”u gözden geçirerek başlayalım. Ve hemen ekleyelim: DU-RUM ÖNCEKİ HAFTALARDAN FARKLI DEĞİL: “Günlük vaka sayıları 30 binli, günlük kayıplarımız ise 200’lü rakamlarda” sabitlenmiş durumda. Ufak tefek oynamalar olsa da alt/üst rakamlar genelde değişmiyor. Ama bu rakamlardan bile alınacak, özellikle başka ülkelerdeki rakamlar ve oranlara bakıldığından çıkarılacak önemli bir ders var, o ders şu:
#KoronavirüsANKARA'da Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Hakan Durukan, "Makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) tüm dünyadaki geri dönüşümsüz görme kayıplarının en önemli sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hastalığın ortaya çıkmasında ve seyrinde, yaş ve genetik gibi değiştirilemeyen risk faktörleri önemli bir rol oynuyor" dedi.
#Prof. Dr. Ali Hakan DurukanGöz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Okan Toygar, halk arasında 'sarı nokta' olarak bilinen göz problemlerinden biri 'Makula Dejenerasyonu' konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle ileri yaştaki kişilerde sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Toygar, "Bu hastalığı yaşayanlarda merkezi görme azalır, çevresel görme korunur. Hastalar görüntüleri ortası bulanık, ancak kenarları normal görür" dedi.
#Göz Hastalıkları UzmanıHemen herkesin severek tükettiği meyvelerden birisi olan erik, bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte gündemde yer almaya başladı. Erik ne zaman çıkar sorusu ile sevilen meyvenin pazar ve marketlerde ne zaman yer alacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştirmeye başladı. Peki, erik ne zaman çıkar? İşte, o bilgiler
#Erikler Ne Zaman ÇıkarYoğun yaşam temposunun yanı sıra kış mevsiminin gelişi ile beslenme ve egzersiz alışkanlıklarımızda aksamalar yaşanabiliyor. Özellikle sağlıklı beslenme ile ilgili kış mevsiminin zenginliklerinden yararlanmak, genel sağlık açısından hayat kurtarıcı olabiliyor. Sağlıklı bir diyet, beden sağlığının yanı sıra göz sağlınıza da destekleyici etkide bulunabiliyor. Barındırdığı vitamin ve mineraller ile göz sağlığınızı koruyacak 10 besini Op. Dr. Aylin Koç Akbay açıklıyor.
#Göz SağlığıKatarakt, saydamlığını yitirmiş olan doğal mercek nedeniyle görme kaybına yol açan göz hastalığıdır. Katarakt operasyonu, bu saydamlığını yitirmiş olan doğal merceğin alınıp göz içine yapay mercek yerleştirme işlemidir. Bu sayede hasta tekrar görme yetisini kazanmış olur. Takılan bu göz içi merceklerin gelişen teknoloji ile çeşitliliği ve verimliliği çok arttı. Daha önce sadece uzağı göstermek üzere kullanılan bu mercekler yakını ve ara mesafeyi gösterecek şekilde geliştirilmiştir. Bu merceklerin hangisini tercih edeceğiniz elbette doktorunuzla birlikte vereceğiniz bir karardır.
#Göz AmeliyatıÖzellikle ileri yaşlarda sık görülen, halk arasında “sarı nokta” olarak bilinen göz problemlerinden biri olan “makula dejenerasyonu” nedir? Kimlerde görülür? Tedavi edilmezse nelere yol açabilir? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sarı Nokta HastalığıDış dünyaya açılan kapımız; gözlerimiz, hayatımızı kaliteli bir şekilde devam ettirmemizde de büyük rol oynuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise tüm dünyada 280 milyon kişi görme engeli yaşıyor. Bu kişilerin yüzde 80’inin erken müdahale ile görme sorununa çözüm bulunabileceğine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altan Atakan Özcan, doğumdan itibaren hayatın her döneminde göz sağlığının ihmal edilmemesi ve en az yılda bir olmak üzere düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçilmesi uyarısında bulunuyor.
#Göz