Dünya Görme Günü’nde uzmanlar uyardı: Çocuklar açık alanda daha çok zaman geçirmeli

Güncelleme Tarihi:

Dünya Görme Günü’nde uzmanlar uyardı: Çocuklar açık alanda daha çok zaman geçirmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2024 14:16

10 Ekim Dünya Görme Günü’nde uzmanlar, kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar nedeniyle gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “2040 yılında her iki kişiden biri miyop olabilir” diyen uzmanlar Hürriyet’e şu değerlendirmede bulundu.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR AÇIK ALANDA DAHA ÇOK ZAMAN GEÇİRMELİ

Dünya Görme Günü’nde uzmanlar uyardı: Çocuklar açık alanda daha çok zaman geçirmeli



Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç: “Kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar nedeniyle, gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya. 150 bilimsel çalışmanın analizi, 2040 yılında her iki kişiden birinin miyop olabileceğini gösteriyor. Böyle bir toplumda, bu hastalıkların gittikçe daha genç kişilerde görülmeye başlayacağından çekiniyoruz. Bu sebeple özellikle çocukların göz sağlığının korunması noktasında, ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Görme kusurlarının, ilerleyen dönemlerde lazer veya gözlük yardımı ile kontrol altına alınabileceği varsayımı doğru bir yaklaşım değil. Çünkü miyop olanların yüzde 10 civarında, 8 dioptriden daha yüksek bir numaraya sahip. Yüksek miyopi ise katarakt, retina yırtığı, maküla dejenerasyonu gibi görme yetisini ciddi anlamda tehdit eden rahatsızlıkların oluşma riskinin artmasına sebep olabiliyor. Kent yaşamının artışı, genetik faktörler ve çocukların açık alan aktivitelerindeki azalmaları miyopinin oluşumunda etkili olduğu biliniyor. Son 10 yılda tespit edilen miyop oranındaki aşırı yükselmedeki en önemli faktörün ise erken yaşta cep telefonu ve tablet kullanımı olduğu düşünülüyor. Çocuklarımız açık alanlarda ne kadar çok vakit geçirirse gözlerinin bozulma ihtimali o kadar azalacaktır.”

Haberin Devamı

SÜREKLİ UYKU HALİ VARSA DİKKAT

Dünya Görme Günü’nde uzmanlar uyardı: Çocuklar açık alanda daha çok zaman geçirmeli

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Melike Gedar: “Genetik faktörlere ve yaşlanmaya bağlı olarak, üst göz kapağında cildin sarkması (Pitozis), alt kapaklarda torbalanma ve asimetrik görüntü meydana gelebilir. Aşağı doğru sarkan göz kapağı görme alanında daralmaya yol açar. Yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra sürekli uyku hali gibi şikayetlere de yol açan üst göz kapağının sarkması, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek, farkında olmadan sosyal hayattan uzaklaştırabilir. Genellikle yaşa bağlı gelişse de erken yaşlarda da meydana gelebilen göz kapağı hastalıklarının tedavisinde uzman göz hekiminin görüşünü almak özellikle önem taşıyor. Gözün plastik cerrahisi (Oküloplastik cerrahi) apayrı bir dal. Göz kapağı vücuttaki diğer dokulardan çok daha hassas ve vücudun en ince cilt bölgesidir. Bu nedenle bu bölgede uygulanacak her işlem, oküloplastik cerrahi uzmanları tarafından titizlikle yapılmalı.”

Haberin Devamı

GÖZDEKİ KUSURLAR ARTIK 10 SANİYEDE GİDERİLİYOR

Dünya Görme Günü’nde uzmanlar uyardı: Çocuklar açık alanda daha çok zaman geçirmeli

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Ağca: “Yaklaşık 30 yıldır uygulanan lazerle Göz bozukluklarının düzeltilmesi tedavilerinde ilk kez robotik cerrahi kullanılıyor. Bu sayede gözdeki görme kusurunun düzeltilmesi için gerekli olan süre 10 saniyeye kadar düşüyor. Eski nesil tedavilerde olduğu gibi hasta, yarı kapalı – rahatsız edici bir ortamı andıran cihazlara yatırılmıyor. Hastanın göz hizasına getirilen robotik kollar yardımıyla yapılan cerrahi uygulamada, gözleri damla yardımıyla uyuşturulmuş olan hasta, henüz müdahalenin başladığını bile anlamadan işlem sona eriyor. SMILE olarak bilinen tedavi de 18 yaş altına uygulanmıyor. 18-21 yaş arasında bir hastaya lazer uygulanacaksa bu hastanın son bir yıl içinde göz numarasının hiç değişmemiş olması gerekiyor. Ama 21 yaştan sonra böyle bir kriter yok. Göz yapısı uygun olan 21-40 yaş arası hastalara lazer tedavisi uygulanabiliyor. 40 yaşından sonra özel bir durum olmadığı sürece lazer uygulamıyor, akıllı mercek gibi tedavileri tercih ediliyor.”

BAKMADAN GEÇME!