Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Simav ilçesindeki ziyaretlerinin ardından kent merkezine geçerek tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Söz Sizde sloganıyla bir otelde gerçekleştirilen program öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, iklim değişikliği, kuraklık ve gıda fiyatları hakkında konuştu. İklim değişikliği nedeniyle 2050 yılında tarımsal üretimde en az yüzde 10 ila 25 verim kaybı yaşanacağının öngörüldüğünü ifade eden Pakdemirli, önümüzdeki yıllarda şartların bugünün daha da gerisinde olacağını söyledi.
#Bekir PakdemirliÜlkemizde her yıl yaklaşık 21 milyon ton buğday üretilmektedir. Ekmek ve makarna üretiminde kullanılan buğday, temel besin maddelerinin arasında yer alıyor. Yaklaşık 20 çeşidi vardır. , Buğday nasıl yetişir? Buğday Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.
#Buğday Nasıl YetişirTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı makarnada fiyat artışı yapılmayacağını, stokların da yeterli olduğunu bildirdi.
#Türkiye Makarna Sanayicileri DerneğiTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu "Yılın 10 ayında 150 ülkeye 1 milyon 70 bin ton makarna ihracatı yapıldı. Aynı zamanda kritik bir eşik olan 500 milyon dolar sınırını aşmış durumdayız. Bu, sektörümüz açısından oldukça sevindirici bir gelişme" dedi.
#MakarnaTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye'nin 154 ülkeye makarna ihraç ettiğini belirterek, "Makarna ihracatımız, 2016 yılında 831 bin ton iken, geçen sene 1 milyon 55 bin tona yükseldi. Bu yılı ise 1 milyon 200 bin tonla tamamlamayı öngörüyoruz." dedi.
#MakarnaEge Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, makârna ihracatında başarılı bir yıl geçirdiklerini, bu yıl 2014 yılındaki tarihi seviyeyi de geride bırakacaklarını ifade etti.
#GazetehaberleriMakarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Tiryakioğlu: "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 6 kilo civarındadır"dedi.
Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Tiryakioğlu: "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 6 kilo civarındadır"dedi.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’te 545 milyar dolarlık ihracat hedefi için, halen 54 bin 566 olan ihracatçı firma sayımızın 100 bini aşması gerekiyor. Bunun için de ‘marka, tasarım, Ar-Ge ve inovasyon’ kabiliyeti yüksek 50 bin yeni ihracatçı KOBİ’ye ihtiyaç var.
Türkiye'den ABD'ye 1990'lı yıllarda 50 bin ton makarna ihracatı yapılırken, anti-damping uygulaması nedeniyle geçen yıl ihracat bin 500 ton düzeyinde kaldı. Uygulamalar nedeniyle ABD'ye istedikleri miktarda ürün satamayan Türk makarnacılar, her yıl yaklaşık 50 milyon dolarlık gelirden oldu.