Çok uzun yıllardır insanlar pekmezleri uzun uzun kaynatarak hazırlıyor. Son dönemlerde soğuk sıkım alternatifler çoğalsa da geleneksel yöntemlerde hazırlanan pekmezler hala devam ediyor. Peki saatlerce yüksek ısıda kaynatılan pekmezler başta olmak üzere konserve ürünler sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezPekmez, enerji verici, tok tutucu, kan yapıcı özellikleri nedeniyle doğal olması nedeniyle yıllardan beri mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Şifa kaynağı olarak tükettiğimiz pekmez sizce sanıldığı kadar sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezKek denince birçoğumuz için akan sular durur. Daha fırına atıldığı anda mis gibi kokmaya başlayan, puf puf kabaran nefis kekler yapmak için bilinmesi gereken bazı minik püf noktaları var. Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde, konu komşuyu kıskandıracak, elden ele kapışılacak kekler yapabilirsiniz. İşte karşınızda güzel kek yapmanın püf noktaları…
#Kek"180 dereceye ayarlanmış önceden ısıtılmış fırında..." Kim bilir kaç yemek tarifinde bu ifadeleri gördünüz değil mi? Peki fırınınızda 50'den 250'ye kadar sıcaklık ayarı olduğu halde neden 180 dereceyi tercih etmeniz gerektiğini düşündünüz mü hiç?
#Maillard Reaksiyonuİnsanoğlu yemek pişirmeye başladıktan sonra hayatı değişmiş. Pişirme yöntemleri de çeşit çeşit haller almış. Birçok yöntemi hepimiz aşağı yukarı biliyoruz ama çoğunu birkaç küçük dokunuş yaparak daha güzel hale getirebilecekken basit hatalarla ortalama yemekler hazırlıyoruz. Her yöntemle yüzlerce yemek pişirmiş biri olarak sizinle hayat kurtaracak ipuçlarını paylaşmak istiyorum.
#Yemek PişirmekBir yazıya alabileceğinden daha fazla mesaj ve ana fikir koymak huyumdur. Bu, aylardır yazmak istediğim bir yazı. Amaçları arasında çorba içerek dengeli beslenmek, kilo vermek, sindirim sistemini dinlendirmek, evde israfı önlemek ve Türk kültüründe yaygın çorba içme alışkanlığını kaybetmemek var.
Türkiye’de satılan bebek bisküvilerinde kanserojen bir madde olan "akrilamid" tespit edildi. Sağlık Bakanlığı ise belirlenen akrilamid miktarının "kabul edilebilir" düzeyde olduğu görüşünde. Bebekler için üretilen bisküvileri, "kanserojen madde akrilamid içerme ihtimali" nedeniyle incelemeye alan Sağlık Bakanlığı, bisküvi örneklerini İsveç’teki uluslar arası standarttaki bir laboratuvara göndermişti.
Sıcak dondurma, lavanta kokulu istiridye, suda kızartılmış balık ve sıvı azotla hazırlanan besinler: Gıda mühendisleri usta aşçıların önerileriyle yeni yemek pişirme teknikleri geliştiriyor. Mutfak kimyacıları son derece karmaşık maddelerle çalışıyorlar. Sadece ada çayıyla bile beş yüz çeşitli tat elde edilmekte. Bonfilenin bilimsel pişirme yöntemi, başka bir tat yaratıyor.